Hvězda, kterou nezastavil ani lockdown. Palace Pier odchází do chovu

ikonka

Palace Pier vyhrál devět z jedenácti startů a jako první kůň v tomto století dokázal obhájit vítězství v Prix Jacques le Marois v Deauville. Jako roček stál 600 000 guinejí, ale vysokou vstupní investici vrátil, když vyběhal téměř 1,8 milionu liber.
21.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Nejlepší světový mílař loňského roku Palace Pier ukončil po sobotním těsném druhém místě v Queen Elizabeth II Stakes v Ascotu kariéru a odchází jako plemeník do Dalham Hall Stud, oznámil Darley Europe.

Čtyřletý syn Kingmana a nestartovavší Beach Frolic (loni prodané za 2,2 milionu guinejí a opět připuštěné Kingmanem) vyhrál v barvách šejka Hamdana bin Mohammeda Al Maktúma devět ze svých jedenácti startů včetně pěti dostihů grupy 1 a vyběhal na dotacích téměř 1,8 milionu liber.

"Byla radost ho trénovat. Měl skvělou povahu, velmi přirozený projev a výbornou cvalovou akci. Sobotní porážka o krk samozřejmě byla trochu frustrující, ale vítězný Baaeed je brilantní kůň a jako tříletek měl váhovou úlevu," poznamenal John Gosden, který spolu se synem Thadym hřebce trénoval.

 

Čtěte také: Bošovice drží formu. Datthirey ovládla prodejní sprint v Deauville

 

Palace Pier je odchovancem Highclere Stud a Floors Farming a jako ročka ho získal Gosden za 600 000 guinejí v Book 1 na říjnové dražbě ročků v Newmarketu. “Byl to velmi atraktivní ročky a tenkrát jsem ho koupil, protože měl všechny atributy, které u ročka chceme vidět,” zavzpomínal Gosden pro Racing Post.

Jako dvouletý Palace Pier působivě vyhrál oba dva dostihy a na nejvyšší scéně poprvé zazářil vítězstvím v St. James’s Palace Stakes na Royal Ascotu, kde si pod svým stálým žokejem Frankiem Dettorim ve strhujícím finiši o délku poradil s Pinatubem.

Následně porazil špičkové soupeře v Prix Jacques le Marois a po ztrátě podkovy finišoval třetí v Queen Elizabeth II Stakes, což mu v součtu vyneslo titul šampiona světových mílařů. Loňské menežování přitom bylo pro Gosdena výzvou, neboť do něj výrazně promluvil lockdown kvůli covidu-19.

"Měli jsme pevně daný plán běžet Greenham Stakes a následně 2000 Guineas, ale v dubnu ani květnu se neběhalo, tak jsme museli přehodnotit plány. Absolvoval nezvyklou přípravu na St James’s Palace Stakes, které ve velkém stylu vyhrál," hodnotil Gosden.

Letos se Palace Pier ve svých čtyřech letech vrátil působivou sérií čtyř vítězství za sebou. Na jaře porazil Lady Bowthorpe v Al Shaqab Lockinge Stakes (Gr.1), jistě ovládl Queen Anne Stakes (Gr.1) a v létě přidal úspěšnou obhajobu loňského triumfu v Prix Jacques le Marois, což se mu podařilo jako prvnímu koni v tomto století. Jedinou letošní porážku utrpěl minulou sobotu na Champions Day v Ascotu.

Podle Gosdena podal svůj vrcholný výkon v Lockinge Stakes. "Tam byl opravdu brilantní. Zvládl by i míli a čtvrt, kdybychom chtěli, ale i tak má veškeré předpoklady stát se velmi dobrým plemeníkem," myslí si trenér.

Připouštěcí poplatek Palace Piera má být oznámen později.

Foto: Darley Europe