reklama 11B

Současná krize odhalila naši zranitelnost, říká známý pořadatel

ikonka

"Koňský svět se všemi svými akcemi, cestami a institucemi současná krize kolem pandemie naprosto zaskočila. Musíme za sebou nechat všechno, co se přežilo a snažit se reagovat na signály z této krize," říká zkušený organizátor Christophe Ameeuw.
24.03.2020 13:05  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Prvním organizátorem pětihvězdové soutěže, který se rozhodl zrušit svou akci kvůli šíření onemocnění Covid-19, byl Christophe Ameeuw. Jím pořádané Longines Masters of Hong Kong v rámci "Asijského koňského týdne" se mělo konat 13. až 16. února. Úspěšný podnikatel, uznávaný mnoha kolegy z branže jako vizionář, tak má před zbytkem jezdeckého světa jistý náskok. Jak říká v rozhovoru pro Longines Masters Series, v každé krizi je zároveň třeba vidět příležitost. A také si uvědomit, že kvůli koronaviru nyní vstupujeme do nové éry.
 
Byl jste nejen prvním pořadatelem CSI 5*, ale možná i jedním z prvních organizátorů velkých sportovních soutěží na světě, který udělal těžké rozhodnutí o zrušení svých dlouho plánovaných akcí. Koronaviru musely ustoupit Longines Masters of Hong Kong i Asia Horse Week. Nic jiného vám nezbývalo, ale rozhodl jste se velmi brzy. V blízkosti Covidu-19 žijete už od prosince, jaká poučení jste pro sebe ze současné situace vyvodil? 
 
Před pár dny jsem našel e-mail z 5. ledna o tom, že je ve Wu-chanu prvních padesát pacientů v těžkém stavu. Teď máme druhou polovinu března, uplynulo vlastně relativně málo času a nacházíme se uprostřed velkého chaosu a globální krize. Ať chceme nebo ne, svět bude po odeznění pandemie jiný. Nic nebude stejné jako dřív a společnost bude nucena řešit spoustu otázek.
 
Prvním poučením z krize je pro mě velká zranitelnost modelu pořádání jezdeckých, ale šířeji i sportovních, akcí. My organizátoři prestižních závodů jsme si až dosud mysleli, že se nám nemůže nic stát a že nás nic nezastaví. A teď… Člověk nesmí nic považovat za samozřejmost. Tato krize nás vede k závěru, že eventový model akcí i globalizovaný světový systém jsou velmi zranitelné.
 
Druhé poučení je pokora. Covid-19 nás všechny poslal zpět do bodu jedna a přináší důrazné varování, že svět se bude měnit. Je na každém z nás, abychom si v jeho budoucím uspořádání našli své místo, protože naše staré modely už nebudou platit. A třetí věc, kterou jsem pochopil a kterou teď zjišťuje celý svět, je nutnost něco změnit. Třeba v mandarínštině má znak "krize" i druhý smysl, příležitost. Svět si postavil umělou bublinu, v níž jsme všichni žili a do níž spadá i naše oblast. Jsme ve stádiu "teď nebo nikdy". Musíme využít příležitostí, které nám tato krize nabízí a přetvořit, reorganizovat a nově strukturovat nás samotné i naši branži. Snažit se najít mnohem nosnější model, který dokáže v tomto vznikajícím novém světě obstát. Je to naprosto nezbytné.
 
Koňský svět se všemi svými akcemi, cestami a institucemi tato situace naprosto zaskočila. Teď se musíme dívat dopředu a nechat za sebou všechno, co se přežilo a snažit se reagovat na signály, které tato krize přináší. V konkrétním případě Longines Masters of Hong Kong a Asia Horse Week jsme se rozhodovali těžce. Samotný verdikt byl na organizátorovi EEM, přičemž instituce nám uspořádání akce nezakázaly, ale každý den přibývala nová omezení. Tři týdny před plánovaným zahájením závodů, kdy bylo veškeré vybavení už na moři (v Hongkongu se kvůli nedostatku prostoru nedá nic skladovat), představovalo i samotné zrušení velkou výzvu. Díky výborným dlouhodobým vztahům s našimi partnery se to nakonec podařilo, všichni nás podpořili a ocenili náš postup.
 
The Longines Masters of Hong Kong a Asia Horse Week jsou v našem regionu velmi důležité akce. Konají se ve městě, které nás podporuje stejně intenzivně jako další velké události World Rugby Sevens a Art Basel. Když jsem se rozhodl pro zrušení, konzultoval jsem to i s pořadateli těchto dvou akcí, abych si vyslechl jejich názory. Jezdecké akce nesmí zůstat zaškatulkovány, musí neustále rozšiřovat svůj vliv a snažit se těžit ze vztahů s dalšími velkými organizátory. V jednotě je síla.
 
Stejně jako mnozí další mluvíte o novém světě, který vzejde z této globální krize. Pokud jde o jezdectví, která klíčová poučení z éry před koronavirem a po něm si máme zapamatovat?
 
V posledních letech se jezdecká komunita soustředila na jediný koncept: welfare koní. To je v našem sportu fundamentální pojem a nedá se nijak zpochybńovat. Na tomto poli se udělaly velké pokroky, které našemu sportu přinesly kredibilitu a respekt. Welfare samozřejmě i v budoucnu zůstane nejvyšší prioritou naší agendy, spolu s dalšími otázkami, k jejichž řešení nás tato éra tlačí. Současná krize spočívá v přehnané globalizaci, přehnaném konzumu, nereálné ekonomické bublině a neúctě k přírodě, životnímu prostředí a planetě. Z mnoha našich činností čiší nesmyslnost a pohrdání příštími generacemi.
 
Opakuji: musíme přijít s novým přístupem ke všemu a najít pro náš sport místo v novém světě. Musíme si být vědomi toho, že tento nový svět už nebude tolerovat naše garden parties nebo naše obrovská auta, která by uvezla domy, ale místo toho tahají tři koně. A také naše přebujelé a naprosto efemérní struktury, které se nákladně budují kvůli pouhým třem nebo čtyřem dnům závodů.
 
Přestože jste k tomu nebyl nucen, oznámil jste také zrušení Longines Masters v Lausanne. Co vás k tomu vedlo?
 
Měl jsem k tomu dva důvody. Tím prvním bylo datum, mělo se závodit od 18. do 21. června. V tuto chvíli nikdo neví, zda v té době už budeme z krize venku a zda bude možné pořádat akce s publikem. Moje myšlenky jdou směrem: "Možná to bude možné, ale možná ne." Druhým a důležitějším důvodem je dialog, který vedeme s našimi dodavateli a partnery. Ti by vzhledem k zastavení ekonomiky v té době ještě nemuseli být ochotní nebo dokonce schopní fungovat.
 
Po zrušení akce v Hongkongu jsme opatrně pokračovali v přípravách na Lausanne a vložili jsme do toho veškeré naše nadšení. Ale chladný rozum prostě říká, že bychom letos měli švýcarskou část série vyškrtnout. Toto je těžké a zvláštní období: je to zcela na nás jako hráčích v globálním jezdeckém sektoru, abychom vyvodili ze situace správné zývěry a začali už dnes stavět náš budoucí svět.
 
 
Zdroj: tisková informace Longines Masters Series



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE