reklama 11D

Genie chytla druhý dech. Do stáje jsme šly podle GPS, líčí Rýparová

ikonka

Anna Rýparová připravuje své koně v plzeňské stáji v Kozolupech. S trenérem Jiřím Lužou si vybrala v roce 2018 klisnu Genie, s niž se jezdecky zdokonalila a dostala se do úrovně ST*. S Genie se nikdy nenudí, má svoji hlavu, a to se jezdkyni líbí.
21.09.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

„Je pro mě těžké vyzdvihovat jen jednoho koně. Každý měl pro mě nezapomenutelné kvality a něco mě naučil, předal. Jestli bych však měla vybrat, bude to Genie,“ zahajuje rozhovor parkurová jezdkyně Anna Rýparová. Se svými ostatními koňmi sídli v jezdecké stáji v Kozolupech na severu Plzně. V Kozolupech má ustájené koně už patnáct let, takže je to jediné místo, které doposud využívala. „Mám velkou výhodu, že bydlím nedaleko, takže můžu být u koní během pěti minut,“ doplňuje.
 
Můžete nás nejdříve trochu blíže seznámit s tímto areálem?
Areál nabízí ustájení v šestašedesáti boxech, které jsou rozděleny do čtyř stájí. Máme k dispozici tři kolbiště. Největší z nich má rozměry 40 x 60 metrů a dvě menší využíváme hlavně na lonžování a drezuru. Součástí areálu jsou i velké travnaté výběhy, solárium a dva mycí boxy.
 
Co považujete za největší výhodu vaší stáje?
Velikou výhodou je rozhodně dostupnost. Výhodná je blízká vzdálenost od mého bydliště a možná je i doprava veřejná, tedy autobus a vlak, což využívám, když jezdím rovnou ze školy.
 
Nyní už se dostáváme k té vaší výjimečné jedenáctileté klisně Genie. Jak vzniklo toto spojení?
V roce 2018 jsem Genie viděla poprvé ve Zduchovicích, kam jsem se na ni jela podívat společně se svým trenérem Jiřím Lužou, který s námi intenzivně hledal závodního koně.
Naše společné začátky byly zajímavé. Musely jsme se naučit být partnerkami, já vnímavý jezdec a ona mi důvěřovat. Trvalo nám to zhruba rok, ale stálo to za to. Právě s Genie jsem obsadila třetí místo s dětským družstvem při mistrovství České republiky.
 
Jak se klisna po hřebci Cardento obvykle projevuje?
Genie je srdcař. Má charakter a je nesmírně pracovitá. Prvotní plán byl, že spolu dojdeme do stupně L**. Génie nás však překvapila všechny. Společně jsme si vyjezdily stupeň ST* a spolupracujeme spolu stále, takže uvidíme, kam až to dotáhneme. Naučila mě mimo jiné trpělivosti při práci s koňmi.
Je to stájová dámička. Má se opravdu ráda a vybírá si koho bude mít ráda, a to mě na ní baví. Miluje výběhy a má ráda, když jí větrem vlaje její hříva. 
 

Psali jsme: Anna Rýparová: Olda byl rodinný miláček. Díky němu jsem začala jezdit

 
Vybavíte si nějaké zajímavé společné zážitky?
Vybavila jsem si situaci, kdy jsem s ní byla na vycházce a Genie chytla druhý dech. Ze cvalu jsme plynule přešly do trysku a madam se zastavila až pět kilometrů od stáje. Zpět jsem musela zapnout navigaci v mobilu, abych trefila správnou cestu domů. Má prostě svoji hlavu, ale to mám ráda, nenudím se s ní.
 
Které společné úspěchy jsou pro vás nejcennější?
Když přijde nějaký úspěch, je to samozřejmě velká radost. Pro mě je však úspěch už jen to, že dojedu za cílovou linii s dobrým pocitem z našeho společného výkonu.
 
Jaký je její pravidelný režim?
Každé dopoledne tráví ve výběhu a odpoledne má přizpůsobené tomu, co nás čeká. Tím mám na mysli víkendové závody, soustředění, trénink apod. 
 
Jak vypadá ten váš běžný den ve stáji a při práci s vašimi koňmi?
U koní jsem denně. Většinou trávím ve stáji tři až čtyři hodiny. Hodně se to liší, jestli mám tréninky, naplánovaný terén anebo lonžování. Pečuji o koně sama.
 
Co je pro vás při tomto náročném sportu nejdůležitější a bez čeho byste se neobešla? 
Bez čeho bych se neobešla nikde? Rozhodně bez mamky. Je to můj řidič, podpora, ošetřovatelka a chodící peněženka. Ale rozhodně ji neberu jako naprostý standard, ona je můj milovaný nadstandard.
 
Foto: Lenka Majnerová / poskytla Anna Rýparová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE