reklama 11B

Emoce kolem výjimky ČSP. Domácí extraliga přípravou na olympijské hry

ikonka

Oznámení zástupců Asociace Český skokový pohár, že tato domácí parkurová extraliga obdržela výjimku Ministerstva zdravotnictví a Národní sportovní agentury pro pořádání letošního ročníku, vyvolalo mnoho reakcí, proč dostal výjimku právě tento seriál.
21.04.2021 18:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
 
Mohlo by se zdát, že informace o udělení výjimky ze zákazu konání hromadných akcí pro jakoukoliv jezdeckou akci vzbudí nadšení. V případě Českého skokového poháru však v mnoha případech nastala opačná reakce.
 
Mnozí pořadatelé jezdeckých závodů se oprávněně ptají, proč se Český skokový pohár může konat včetně rámcových soutěží pro neprofesionální sportovce, zatímco jiné sportovní akce probíhat stále nemohou. Jiní se ptají, proč Česká jezdecká federace nepožádala o udělení výjimky i pro jiné sportovní akce, které jsou např. kvalifikací pro mistrovství České republiky. A jaké stanovisko vlastně zaujala k této, příp. i jiným žádostem, Česká jezdecká federace?
 
Žádat o udělení výjimky totiž mohou podávat na Národní sportovní agenturu pouze pořadatelé významných sportovních utkání nebo soutěží, avšak k žádosti o povolení konání hromadných akcí ve státním zájmu a stanovení závazných hygienicko-epidemiologických podmínek musí doložit také potvrzení dané žádosti, resp. důležitého státního zájmu, příslušným sportovním svazem – v tomto případě tedy Českou jezdeckou federací. V neposlední řadě musí být přiložen návrh závazných hygienicko-epidemiologických podmínek.
 
„Stejně jako většina aktivních členů ČJF si kladu jednu zásadní otázku v současném stavu rozvolňování. Proč ČJF požádala jménem Českého skokového poháru o udělení výjimky na pořádání závodů (nebo pokud žádal sám ČSP, pak z toho, co vím z odpovědi MZ musel mít oficiální podporu ČJF, jinak by se tím na MZ nikdo vůbec nezabýval), proč v dané žádosti nebyly i další závody / nebo nebyla souběžně poslána žádost přímo ČJF o výjimku na další závody pod hlavičkou ČJF, jako jsou minimálně všechny přímo ČJF vyhlašované poháry? ČJF nemá zájem o to, aby se alespoň tyto akce, na které přímo finančně přispívá rozeběhly? Opravdu ČJF stojí jen o Český skokový pohár a ostatní akce nejsou důležité? Proč ČJF nevytypovala další prioritní akce a rovnou se žádostí asociace ČSP nezažádala o výjimku i pro další akce? Takto to vypadá jako bezprecedentní podpora úzké skupiny pořadatelů a akce, kterou primárně zastřešuje jiný subjekt než sama ČJF,“ uvedl např. v otevřeném dopise adresovaném členům Výkonného výboru a Rady ČJF někdejší člen VV Martin Blažek. Dopis současně adresoval několika jezdeckým médiím, vč. redakce Jezdci.cz.
 
Oslovili jsme jak prezidentku České jezdecké federace Olgu Plachou, tak prezidenta Asociace ČSP Jiřího Skřivana a event manažera ČSP Aleše Suchánka s žádostí o podrobnější informace. Česká jezdecká federace své stanovisko připravuje, nic méně dle sdělení Olgy Plaché se za ČJF oficiálně potvrzovala žádost pouze pro blížící se mezinárodní skokové závody v Chuchle Areně Praha. 
 
Aleš Suchánek nám na přímý dotaz odpověděl, že: „Jiří Skřivan, viceprezident pro sport ČJF v rámci své agendy potvrzoval, že jednotlivé meetingy Českého skokového poháru zahrnují soutěže nejvyšší obtížnosti na národní úrovni, včetně juniorských a U25 soutěží. Jedná se o extraligové soutěže jezdeckého parkurového sportu, na kterých se sportovci připravují na soutěže mistrovství České republiky, mistrovství Evropy, mistrovství světa a olympijské hry.“ 
 
Vyvstává tak především otázka, zda skutečně viceprezident ČJF je kompetentní jako jednotlivec bez souhlasného usnesení většiny členů Výkonného výboru ČJF oficiálně za ČJF takovou žádost potvrzovat, zejména pokud je zároveň jako prezident Asociace ČSP v přímém střetu zájmů. Polemizovat pak lze o tom, jestli Český skokový pohár, příp. rámcové soutěže těchto závodů, lze označovat jako závody důležitého státního zájmu v souvislosti s přípravou na kontinentální či světové mistrovství, nebo dokonce olympijské hry.
 

Psali jsme: Velká cena Brna v květnu bude. Český skokový pohár 2021 dostal výjimku

 
Je vůbec možné, aby se v současné epidemické situaci konal Český skokový pohár včetně rámcových soutěží? Byla zmiňovaná výjimka schválená pouze pro Velké ceny – tj. soutěže Českého skokového poháru, nebo na celé závody vč. soutěží na amatérské úrovni? „Výjimka byla schválena pro projekt Český skokový pohár. Vzhledem k nastavení výjimky. Zatím jistě nejde organizovat včetně Amateur Tour a soutěží nižší obtížnosti, než jsou kvalifikační na mistrovství České republiky. Další otázkou je poměrně velká organizační a ekonomická náročnost splnění podmínek ministerstva zdravotnictví pro jednotlivé organizátory. Na to bude svolána Valná hromada Asociace ČSP,“ uvedl Aleš Suchánek.
 
Aby opravdu nebylo pochyb o tom, za jakým účelem byla výjimka udělena, jsme se zástupců Asociace ČSP zeptali, zda bylo v žádosti uvedeno, že se jedná o vícedenní akce, nebo zda byly zmíněny pouze termíny konání Velkých cen. Lze tedy opravdu vyloučit, že povolení bylo uděleno ve skutečnosti vždy pouze pro jednu konkrétní „extraligovou soutěž“ - tj. Vekou cenu ČSP? „Ano, to lze vyloučit, jelikož v dokumentech je uvedeno, že ČSP zahrnuje i juniorskou sérii a sérii U25,“ říká Suchánek. 
 
Jelikož v žádosti musí být uveden pořadatel, který je povinen garantovat stanovené podmínky pro konání akce, ptali jsme se, jak tomu bylo právě v tomto případě, neboť jednotlivé seriálové závody nepořádá přímo Asociace ČSP, nýbrž samostatné subjekty ČJF. Kdo bude event. právně zodpovědný, pokud podmínky pro udělení výjimky nebudou dodrženy? „Zastřešující organizací ČSP je Asociace ČSP a pokud se žádá o výjimku pro celý seriál, je pouze jedna možnost, a to požádat jménem Asociace ČSP,“ vysvětlil event manažer seriálu.
 
Budeme samozřejmě dál bedlivě sledovat, jak se s celou situací zástupci Asociace Český skokový pohár popasují a jakou koncepci pro potvrzování žádostí o výjimky nastaví Česká jezdecká federace u dalších národních jezdeckých závodů. Úplné rozvolnění hromadných akcí totiž v nejbližší době pravděpodobně očekávat nelze. 
 
Foto: Zenon Kisza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE