reklama 11B

Denně se modlím. Světlo na konci tunelu zatím nepřichází, říká Dettori

ikonka

Frankie Dettori loni vyhrál devatenáct dostihů grupy 1. V časech koronaviru sbírá peníze pro italské krajany, dojíždí do své domovské stáje v Newmarketu a čeká na informace o zahájení letošní sezony. Musíme se všichni připravit na těžké časy, říká.
30.03.2020 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Když se žokej Frankie Dettori vrací z ranní práce v britském Newmarketu, myslí na svou rodinu v Itálii a na bezprostřední budoucnost dostihového sportu. "Je to strašně zvláštní. Venku je krásně, tahle jarní rána obvykle bývají plná těšení se na sezonu. Letos z toho nic nezbylo, všechno je najednou jiné," řekl nejúspěšnější jezdec současnosti stanici BBC.
 
Na první pohled probíhá v hlavním městě britského turfu všechno jako obvykle. Tedy skoro všechno. "Musíme udržovat bezpečnostní rozestupy, takže trenér víc křičí a někdy je to těžké. Ale koně stále chodí ven a pracují, stále se musí krmit. Učinili jsme nějaká opatření, nosíme rukavice a roušky, protože tuhle věc prostě chceme porazit. Jsem za práci vděčný, aspoň má člověk co dělat a nemusí stále přemítat o současné situaci," popsal Dettori.
 
 
V internetové sbírce pro italský Červený kříž se mu podařilo vybrat přes 6000 eur. "Vypadá to, že to nemá konce. Každý den doufáme, že se dočteme aspoň trochu lepší zprávy, ale zatím se nezdá, že by se to v Itálii nějak významně lepšilo. Stále myslím na svou rodinu a přátele, kteří tam žijí. Většině z nich se daří relativně dobře, ale už tři týdny neopouštějí své domovy. Většina lidí v Miláně teď žije ve svých malých bytech jako ve vězení. Je ale pravda, že nálada mezi lidmi je zatím dobrá, i když ten nedostatek dobrých zpráv začíná být frustrující. Všichni se denně modlíme," citoval Dettoriho server Racing Post.
 
Slavný žokej se nejvíce obává o své rodiče. "Máma žije půl hodiny jízdy za Milánem v nejhůře zasažené oblasti a v minulosti prodělala těžký zápal plic, tak musí být opravdu opatrná. Táta jezdí každou zimu do Maroka, ten pro změnu uvízl. Je mu také už 79 let, musí si dávat pozor. Je to teď těžké úplně pro každého. Dělám si starosti," přiznal.
 
 
Samotný Dettori, který loni vyhrál 19 dostihů grupy jedna, zůstává s rodinou v Newmarketu. Vedle manželky a pěti dětí u něj zůstává sestra, která přijela na návštěvu a už se nedostala zpět do Itálie.
 
"To je trochu problém, sestra je výborná kuchařka. Umí skvělé těstoviny a miluju i její masové kuličky, takže teď jím dvakrát denně, což v sezoně obvykle nedělám," směje se. "Do stáje jezdím čtyřikrát týdně, doma mám posilovnu a snažím se normálně hýbat, ale je těžké se motivovat, když nevidíme světlo na konci tunelu. Nemá smysl to teď přehánět a udržovat se v současné situaci stoprocentně fit..."
 
 
Více než každodenní rutina ho momentálně ubíjí nejistá perspektiva celého dostihového odvětví.
 
"Nečekají nás lehké časy. Ekonomika půjde strmě dolů a dostihy jsou luxus. Lidé si kupují koně pro zábavu, takže lze čekat velký úbytek investorů. Budeme ztrácet i sponzory. Bude to bolet všechny sporty a prakticky každého, musíme se na to připravit," konstatuje Dettori.
 
 
Foto: Václav Volf, fotovolf.com
 
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE