reklama 11D

Díky Klasifikaci jsou čeští koně čitelnější pro zahraničí, říká Fabris

ikonka

Handicaper Jaroslav Fabris se v novém Podcastu EquiRadia vrátil k aktuální Klasifikaci, kterou tento týden zveřejnil Jockey Club ČR. Souhrn top forem koní v českém tréninku je podle něj užitečnou pomůckou i pro jeho zahraniční kolegy.
12.01.2022 11:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Již pošesté vydal Jockey Club ČR dostihovou Klasifikaci, jíž tentokrát vévodí loni tříletý Partenit před Nagano Goldem a Heaven Forfendem. Žebříček top výkonů koní v českém tréninku za rok 2021 bezezbytku ovládly největší a mezinárodně nejúspěšnější stáje.

Nejvíce je zastoupen v Bošovicích u Písku působící trenér Václav Luka, ale úspěšnou sezonu loni mělo i středisko Lokotransu a mezi nejlepšími nechybí ani barvy šampionské centrály Tušimice majitelky MUDr. Evy Nieslanikové.

Podle handicapera Jaroslava Fabrise, který tradiční přehled nejlepších výkonů sestavil spolu se svým kolegou Janem Židem i na základě sladění se zahraničními kolegy, je toto rozložení sil logické.

 

Čtěte více: Nejlepší byl loni Partenit. Jockey Club ČR vydal novou Klasifikaci

 

"Klasifikační známka je do značné míry i odrazem toho, jak ambiciózně je kůň menežovaný. Hodně záleží na tom, v jak kvalitních dostizích startoval. Když v Česku vyhrává s rezervou jedničkové dostihy, jeho známka nemusí být až tak vysoká, protože Klasifikace vychází z jistých matematických pravidel. Pokud se kůň neutká s kvalitními soupeři, nemusí být v žebříčku top forem tak vysoko jako někdo jiný, kdo třeba startoval ve francouzské grupě a doběhl několik délek od grupových koní," popsal Fabris ve středečním Podcastu EquiRadia, který se novému žebříčku věnoval.

Klasifikace před šesti lety nahradila tradiční generální handicap. "Jeho princip už v době, kdy koně běhají v podstatě celosezonně včetně zimy, moc nedával smysl. Sezona u nás je sice přerušena zimní pauzou, ale starty koní jsou dnes v podstatě kontinuální. Je proto nosnější pokračovat v průběžném handicapu a nedělat tlustou čáru jako dříve. Klasifikace stojí trochu bokem, je to známka za nejlepší výkon v sezoně," dodal Fabris.

Nespornou výhodou klasifikačních známek je podle něj větší čitelnost pro handicapery v jiných zemích, kteří podle ní dokáží lépe posoudit kvalitu koní v českém tréninku směřujích do zahraničí. I kvůli stále většímu počtu mezinárodních výjezdů se dostává do popředí zájmu co nejlepší kompatibilita českých známek.

"V našem handicapu, pokud se bavíme o domácí špice se známkami od 80 kg výše, probíhá snaha, aby český handicap byl na stejné úrovni jako ten německý. I to přispívá k tomu, že výkonnost českých koní je o něco čitelnější než v minulosti," řekl Jaroslav Fabris v Podcastu EquiRadia.

Ve více než dvacetiminutovém rozhovoru se vrátil i k pořadí v aktuální Klasifikaci a jednotlivým kategoriím. Kromě "hlavní" Klasifikace totiž handicapeři opět vydali i žebříček dvouletých a překážkových koní.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE