reklama 11A

CSIO k Praze patří přes čtyřicet let. Uspořádat ho často nebylo snadné

ikonka

Mezinárodní parkurové závody kategorie CSIO, jejichž součástí je atraktivní Pohár národů, se v každé zemi mohou konat pouze jednou za rok. K Praze tento mítink patřil od 80. let minulého století, ale tradice pořadatelství byla opakovaně přerušena.
28.07.2023 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Letos se CSIO koná v Chuchle Areně Praha počtvrté a většina jeho účastníků si již ani nepamatuje, že se dříve tyto mezinárodní závody v parkurovém skákání konaly tradičně na jiném místě. Jeho českým domovem byl dlouhé roky dnešní Císařský, dříve Trojský ostrov. Pozici hlavního organizátora zastával Jan Žižka, tehdejší předseda Tělovýchovné jednoty Žižka Praha, který je v den konání týmové soutěže jedním z hostů současných pořadatelů z Czech Equestrian Teamu.
 
Historie tohoto mítinku v tehdejším Československu se však nezačala psát v Praze, nýbrž v Bratislavě, kde se vůbec poprvé uskutečnily závody CSIO s Pohárem národů na kolbišti sportovního areálu Tělovýchovné jednoty Slávia STU v roce 1977. Zpočátku se jich účastnili pouze jezdci z takzvaně spřátelených zemí, tedy Poláci, Maďaři a podobně. Jak před nedávnem vzpomínal v jednom z rozhovorů bratislavský pořadatel Andrej Glatz, později přibyli reprezentanti sousedního Rakouska a postupně se počet zemí rozšiřoval dál.
 

Nepřehlédněte: Andrej Glatz: Dva roky jsme jen čistili koně, než jsme mohli do sedla

 
Do Prahy se CSIO dostalo poprvé v roce 1980, a to díky tomu, že se ve stejném roce v hlavním městě konala Spartakiáda. Již tehdy byl Jan Žižka jako začínající pořadatel u toho. V dalších letech se však akce opět přesunula do slovenské metropole a k pravidelnému střídání mezi Prahou a Bratislavou docházelo až od roku 1985. Jan Žižka se stal od té doby neodmyslitelnou pořadatelskou osobností akce, jež byla jedním z mála přímých kontaktů československé jezdecké veřejnosti se západoevropským jezdectvím. Po revoluci v roce 1989 se hranice zcela otevřely a mezinárodním akcím se dařilo relativně dobře. Když se ke konci roku 1992 Československo rozdělilo na dvě samostatné země, tak se CSIO v Praze mohlo konat již každoročně. 
 
Pražské CSIO bylo nejenom dějištěm Poháru národů, ale záhy se stalo i pořadatelem východoevropské kvalifikace Světového poháru. Velký význam mítinku dodávala i pravidelná přítomnost nejvyšších představitelů Mezinárodní jezdecké federace. Po úspěšných šesti ročnících však tradice byla přerušena v roce 1999, kdy Jan Žižka společně s kolegy musel udělat těžké rozhodnutí a od pořadatelství odstoupit, jelikož se nepodařilo získat dostatek finančních prostředků v souvislosti s odmítnutým televizním přenosem. V důsledku toho se pak CSIO v letech 2000 až 2006 přestěhovalo do Poděbrad, odkud se vrátilo do areálu TJ Žižka Praha na dva roky 2007 a 2008. To však organizaci zajišťovala společnost Eurohorse Promotion, která pomyslnou štafetu převzala již v Poděbradech. 
 

Psali jsme před 10 lety: Velká voda vyhnala koně z Císařského ostrova

 
Na další CSIO si fanoušci parkurového skákání v České republice museli počkat dlouhých dvanáct let. V covidovém roce 2020 se zástupci Czech Equestrian Teamu rozhodli organizací mítinku podpořit jezdecký sport a usnadnit také českým jezdcům možnost získání kvalifikačních limitů pro účast na olympijských hrách v Tokiu. Uběhly tři roky a my můžeme být svědky toho, že součástí CSIO v Praze je týmová olympijská kvalifikace pro skupinu C. 
 
Jan Žižka, který v září oslaví své 77. narozeniny, tak může být společně s dalšími příznivci tohoto sportu spokojený, že tradice započatá před více jak čtyřiceti lety i přes dřívější komplikace pokračuje a pokračovat snad bude i v dalších letech. Poděkování samozřejmě patří všem, kteří se o tuto dlouhou historii mezinárodních parkurových závodů v Česku zasloužili. 
 
Foto: poskytl Jan Žižka
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE