reklama 11D

Zemřel Pavel Turek. Uznávaný jezdec, trenér, ale i kaskadér Čs. filmu

ikonka

V pondělí 9. srpna 2021 nás navždy opustil pan Pavel Turek, výjimečná osobnost československého a českého jezdeckého sportu, kterého si mladší generace pamatují mj. i jako správce areálu TJ Žižka Praha.
17.08.2021 10:55  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Pavel Turek jako syn slavného motocyklového a automobilového závodníka a pozdějšího ředitele firmy Aero, Bohumila Turka, by měl veškeré možnosti k rozvoji jakékoli úspěšné kariéry. Kvůli komunistickému převratu a zejména kvůli normalizaci v 70. letech minulého století se však jeho jezdecká kariéra nemohla plně rozvinout.
 
Přesto se stal díky své houževnatosti významnou osobností československé a české drezurní scény a později jako trenér a hlavní správce areálu TJ Žižka Praha se významně podílel na organizaci několika ročníků závodů Světového poháru CSIO-W v parkurovém skákání.
 
Díky jeho dovednostem se stal také členem týmu jezdeckých kaskadérů u Československého filmu. Účinkoval např. v oskarovém filmu Miloše Formana – Amadeus, ve scéně, kdy jezdec na bílém koni proskakuje papírovými kulisami na jeviště při premiéře opery Kouzelná flétna.
 
Pavel Turek byl zkušený trenér, který se snažil předávat jezdcům i koním tradiční základní principy a hodnoty jezdeckého sportu, na kterých vždy trval u všech svých svěřenců, a které jako jeden z mála současných trenérů vášnivě ctil a sám je všechny svědomitě dodržoval.
 
Díky jeho empatii a citu pro osobnost svěřených koní měl schopnost, bez jakýchkoli pomůcek, komunikovat s téměř kterýmkoli zvířetem, které trénoval. Jeho žáci jej proto přirovnávali ke knižní postavě Mothyho Robertse a říkali mu „český zaříkávač koní“. 
 
V osobě Pavla Turka nás opustil jeden z mála zbývajících zastánců tradičních hodnot jezdeckého sportu a práce s koňmi. Poslední rozloučení s ním se uskuteční ve středu 18. srpna od 11:00 hodin ve Velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích. Čest jeho památce!
 
Zdroj: Alice Čížková a Roman Čížek
Foto: poskytli Alice Čížková a Roman Čížek



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE