reklama 11C

Azov prožil smolný debut. Heroický výkon po špatném průběhu, říká Luka

ikonka

Nejvýše hodnocený dvouletý hřebec loňské sezony Azov opět ukázal svůj potenciál. V Cagnes-sur-mer se tentokrát po nepovedeném průběhu dostihu musel v classe 1 spokojit se čtvrtým místem. Zbylí čeští koně skončili na Riviéře mimo dotované pozice.
21.02.2021 13:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Nešťastný dostih měl v neděli na mítinku v Cagnes-sur-mer hnědák Azov. Jeden z nejtřídovějších tříletých v českém tréninku, který vévodí ročníku v aktuální Klasifikaci a je nominován na titul šampiona loňských dvouletých hřebců, finišoval při vstupu do letošní sezony čtvrtý v classe 1 na 1300 metrů poté, co se prakticky od startu přetahoval s žokejem Gregorym Benoistem.

"Jsem z toho hodně rozčarovaný, měl asi nejhorší průběh, jaký mohl mít. Jít v Cagnes-sur-mer z posledního místa je bohužel smrtící," posteskl si trenér Václav Luka mladší.

O šancích rychlého hřebce ze stáje Viktora Tymošenka, který odskakoval do Prix de la Principaute de Monaco (1300 m, 35 000 eur) v roli favorita 3:1, se rozhodlo v úvodních 200 metrech. Benoist ho přidržel a pokusil se schovat ho na poslední pozici. Tempo však nebylo natolik rychlé, aby se Azov mohl v klidu usadit, a tak za hradbou koní dál puloval.

 

Čtěte také: Saudi Cup: Nejbohatší dostih světa ovládl syn vítěze Českého derby

 

Do cílové roviny vbíhal jako poslední se ztrátou na vedoucí koně a Benoist sáhl k bičíku už 400 metrů před cílem. Volné místo k útoku našel až 150 metrů před cílem a silnou koncovkou stihl čtvrté místo, asi 2 1/4 délky za vítězným Němcem Identified, jehož pro trenéra Petera Schiergena odezdil Pierre-Charles Boudot.

"Záměr byl pokusit se Azova schovat někam na pozici, protože průběhy jsou tam rychlé a nemohl jít z druhého třetího místa. Žokej se po startu rozhodl, jak se rozhodl a pak už nebyla cesta zpátky. Kůň pak v cílové rovině ukázal heroický výkon. Jsem přesvědčený, že kdyby mohl v klidu cválat, nikdo by ho nechytil," dodal Luka.

Druhý bošovický zástupce Államfö obsadil s Michaelou Kacerovou šesté místo v prodejní Prix Janine Lefevre Winkfield (2400 m, 15 000 eur). Na dotovanou pozici mu scházelo 1 1/4 délky poté, co v cílové rovině inkasoval kontakt s jedním ze soupeřů.

O den dříve se na Azurovém pobřeží představili i dva tříletí majitelky Hany Veselé a trenéra Václava Chaloupky s přihláškami do klasických dostihů. Machinos při svém debutu v českých barvách uzavřel v sedle s Anthonym Crastusem doběh Prix de Porquerolles (2150 m, 28 000 eur), Entropii uniklo v Prix de l’ Esterel (2000 m, 23 000 eur) dotované umístění o 3/4 délky a pod stejným jezdcem doběhla šestá.

Foto: Pavla Pechmanová (Bošovice) a France Galop (Cagnes-sur-mer)




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE