reklama 11A

Česká hvězda, která ohromila Ascot. Nagano Gold odchází do chovu

ikonka

Poslední dobrodružství v Rijádu se už neuskuteční. Osmiletý Nagano Gold - vítěz francouzského listed, druhý z Royal Ascotu a dvojnásobný Kůň roku - ukončil kariéru. Jeho prvním působištěm v chovu bude Rabbit Trhový Štěpánov v Pičíně na Benešovsku.
14.01.2022 12:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Jeden z nejvýkonnějších koní v moderní historii českého turfu Nagano Gold ukončil kariéru. Informaci, kterou přinesl také server Fitmin & Turf Magazín, sdělil redakci Jezdci.cz v pátek ráno jeden z hřebcových spolumajitelů Václav Luka starší.

Teprve ve středu přitom vyšly přihlášky na lukrativní únorový mítink při Saudi Cupu v Rijádu, kde osmiletý hřebec stáje Syndikát V3J figuruje mezi kandidáty The Saudi International Handicapu (2100 m, 500 000 dolarů) a The Red Sea Turf Handicapu (3000 m, 2.5 milionu dolarů). Z cesty plánované jako hřebcova mezinárodní rozlučka však nakonec nic nebude.

Kůň roku z let 2019 a 2020 sice zůstává fit a od prosincového přípravného startu v Deauville se na saúdské dobrodružství intenzivně připravoval, ale právě publikace přihlášek se stovkami koní tento týden předsvědčila hřebcovy spolumajitele k přehodnocení plánů.

 

Čtěte také: Omezte cizince, žádá francouzský trenér. Byl by to problém, říká Luka

 

"Do dostihu na 3000 metrů, který by mu po všech stránkách vyhovoval lépe, se s vysokou pravděpodobností kvůli velké konkurenci nevejde. A účast na 2100 metrů nedoporučil trenér, což jsme se rozhodli respektovat. Včera jsme se domluvili, že kariéru Nagano Golda ukončíme a odejde do chovu. Již má zažádáno o licenci plemeníka a měl by stát v Rabbitu Trhový Štěpánov," prozradil Václav Luka starší.

Uzavírá se tak kariéra, kterou lemovalo nebývalé množství skvělých výsledků, ale i různé paradoxy. Nagano Gold startoval v 31 dostizích, z nichž v sedmi zvítězil a vyběhal 8,3 milionů korun na dotacích. Získal devět blacktype umístění do třetího místa a v šesti dalších grupách či listed doběhl na dotovaných příčkách.

Největšími úspěchy osmiletého hnědáka zůstávají dvě listed vítězství ve Francii a zejména těsné druhé místo v grupě 2 Hardwicke Stakes na mítinku Royal Ascot. Předloni mu jen o krk uniklo vítězství v grupě 1 Grand Prix de Saint-Cloud a ve stejné sezoně se zúčastnil nejbohatšího evropského dostihu Ceně vítězného oblouku, v němž doběhl pod Mickaelem Barzalonou osmý.

Hvězda se zrodila v St. Legeru

Nagano Gold byl osmiměsíční odstávče, když ho koncem listopadu 2014 koupil Václav Luka starší pro stáj Syndikát V3J, na níž se podílel spolu s Janem Vedralem, Janem Sobotkou a dnes již zesnulým Janem Mandakem.

Syn britského klasického vítěze Sixties Icon a nestartovavší klisny Never Enough po výborném Monsunovi stál 3500 guinejí. Jeho polobratr Jamr vyhrál grupu 3 ve Spojených arabských emirátech, další sourozenci běhali v Řecku či Belgii. Noví majitelé poslali hřebečka na odchov do hřebčína Darhorse v Krabčicích, kde ho posléze převzal do tréninku Allan Petrlík.

Jako dvouletý vytěžil druhé místo při debutu a následně skončil sedmý v Gerschově memoriálu, kde krátce po startu puloval a velkou část dostihu se přetahoval s žokejem Janem Rájou.

Po Petrlíkově odchodu z Krabčic se Nagano Gold přestěhoval ke Gregu Wroblewskému, u něhož se připravoval na České derby. Téměř zadržené vítězství o 15 délek ve Velké Chuchli a těsné druhé místo za tehdy neporaženým Black Canyonem v karlovarském trialu vyvolávaly velké naděje a spolumajitelé se pokusili angažovat na České derby Frankieho Dettoriho.

 

Čtěte také: Díky Klasifikaci jsou čeští koně čitelnější pro zahraničí, říká Fabris

 

Nakonec hřebce odjezdil Bauyržan Murzabajev a po nepovedeném průběhu dostihu, v němž se podílel na přepáleném tempu, se nedostal přes čtrnácté místo. Přípravu Nagano Golda posléze převzal Václav Luka mladší v Bošovicích u Písku, u něhož hnědák zůstal až do konce kariéry.

Už tehdy měl renomé těžko jezditelného koně a nový trenér si pohrával s myšlenkou zkrácení distance a přesměrování na střední tratě, ale nakonec dostala prioritu poslední šance stát se klasickým vítězem. V St. Legeru dal Luka příležitost tehdy sedmnáctiletému žákovi Davidu Liškovi a nově složená dvojice odskakovala s kursem 150:10.

"Potřeboval jsem na toho koně posadit někoho, kdo mu bude věřit a splní všechno, co po něm budu chtít. David jezdil Nagano Golda v práci. Pouze jsme museli požádat o výjimku, aby žákovský jezdec mohl nastoupit do klasického dostihu a vypracovat detailní taktický plán. Klíčové bylo zaparkovat hřebcce za ostatní koně, aby ho ani na okamžik nenapadlo zopakovat průběh z derby a aby absolvoval celý dostih bez sebemenšího vypětí," vzpomínal trenér v knize Dostihové sny Václava Luky z roku 2019.

Velmi lehké vítězství o 4 1/2 délky odstartovalo hvězdnou část hřebcovy kariéry. Do konce sezony stihl ještě jistý triumf v classe A v Deauville a jako čtyřletý se už naplno soustředil na francouzské dostihy.

Senzační stříbro z Royal Ascotu

Status blacktype koně získal Nagano Gold na první pokus, když finišoval třetí v listed Prix Bedel v Lyonu Parilly. Průlomovým úspěchem na mezinárodní scéně bylo téměř zadržené vítězství o 4 1/2 délky v listed Prix Hubert Baguenault de Puchesse na 2400 metrů v červenci 2018.

Spolumajitelé posléze obdrželi několik lukrativních nabídek na prodej. Agilní byli zejména australští zájemci hledající třídové vytrvalce pro Melbourne Cup, ve hře byla i akvizice částečného podílu na hnědákovi.

"Nedlouho po vítězství ve Vichy přišla Syndikátu V3J nabídka, která se za normálních okolností neodmítá. Výše částky není podstatná, zcela se však vymykala standardům našeho regionu. Nedivil bych se, kdyby taková nabídka byla adresována české stáji vůbec poprvé," prozradil Václav Luka mladší ve zmiňované knize. O tom, že Nagano Gold přesto zůstal v českém majetku i tréninku, rozhodly ambice majitelů zaútočit na velký výsledek na nejvyšší evropské scéně.

Ve znamení těchto cílů se odehrála zejména hřebcova sezona 2019. Tehdy pětiletý Nagano Gold byl přihlášen na mítink Royal Ascot i do Ceny vítězného oblouku. Do svého životního roku vstoupil lehkým vítězstvím v pařížském listed Prix Lord Seymour a vysoké ambice potvrdil v Longchamp následným třetím místem v grupě 3.

Na Royal Ascotu se Nagano Gold poprvé setkal s žokejem Christophem Soumillonem, který si se specifickým hřebcem porozuměl ze všech špičkových žokejů nejlépe. Přestože hned na startu Hardwicke Stakes měl nezaviněnou kolizi s vítězem britského derby Masarem a odskakoval se ztrátou několika délek, velkým finišem v cílové rovině nadchl nejen české diváky. V cíli byl o půl délky druhý a Soumillon mu prorokoval v blízké budoucnosti vítězství v grupě 1.

"Druhé místo českého koně bylo na mezinárodní dostihové scéně téměř příběhem léta," shrnul Racing Post. "Nagano Gold zaběhl spektakulárně, druhému českému účastníkovi Royal Ascotu v historii uniklo vítězství jen těsně," hodnotil The Daily Telegraph.

Pětiletému Nagano Goldovi ležel dostihový svět u nohou a ambice na umístění v Ceně vítězného oblouku se z tohoto pohledu nejevila být z říše snů. Srpnové třetí místo v Grand Prix de Deauville po nepovedeném průběhu však znovu připomnělo, že vedle nemalého potenciálu má česká hvězda i svá specifika.

V samotném "Arc" dal Soumillon přednost japonskému soupeři a Nagano Gold pod Mickaelem Barzalonou na extrémně hluboké dráze obsadil vzdálené osmé místo. Důstojný výsledek, který však zároveň zchladil velká očekávání, přiměl bošovický tým poohlédnout se po jiných cílech. O další pokus proti nejužší evropské elitě na 2400 metrů už neusilovali.

Německo jako další meta neprošlo

Poslední dva roky kariéry Nagano Golda se nesly ve znamení hledání nového vrcholu sezony. Že v případě ideálního průběhu dostihu nic neztrácí ze svých kvalit, dokázal hnědák při debutu v šesti letech, kdy v dramatickém finiši Grand Prix de Saint-Cloud jen o krk prohrál s běloušem Way To Paris.

Mise stát se vítězem grupy 1 tak stále vypadala reálně, k jejímu naplnění však už nedošlo. Případný návrat na britské ostrovy, o který velmi stáli i někteří tamní pořadatelé, zhatily restrikce související s vypuknuvší pandemií covidu-19 i cestovní omezení kvůli brexitu.

Jako logický cíl se jevilo Německo, které disponuje několika vrcholnými dostihy na distanci půldruhé míle. První pokus v Preis von Europa však skončil zklamáním - žokej Theo Bachelot v Kolíně nad Rýnem špatně načasoval finiš, nastoupil příliš brzy a klesl na šesté místo.

 

Psali jsme: Dostihový svět se klaní Nagano Goldovi. Tleskají Angličani i Austrálie (2019)

 

Přestože trenér Václav Luka mladší stál o reparát v dostizích jako Velká cena Badenu nebo Velká cena Berlína, majitelé neměli o další návrat do Německa zájem a upřednostnili Francii. Tam Nagano Gold zaznamenal ještě několik hodnotných výsledků jako třetí příčku v Prix Foy nebo páté místo v Prix du Conseil de Paris, ale proti nové generaci grupových vytrvalců to měl stále těžší.

Bošovický tým této realitě čelil jednak hřebcovým “natažením” na supervytrvalecké distance a také občasnými úkroky do středoevropského regionu. Loni takto Nagano Gold triumfoval ve Wielké Warszawské, letos se rozloučil s českým publikem bronzem v EJC Long - Velké ceně českého turfu na Evropském poháru žokejů.

Start nové kariéry v Rabbitu

Otázka, zda a kde bude Nagano Gold po skončení kariéry působit v chovu, se v průběhu jeho kariéry řešila opakovaně. Vzhledem k hřebcovým distančním preferencím se v případě zahraničí nabízel pouze překážkový chov. Jeden čas se spekulovalo o zájmu z Francie, kde uspěl další bývalý český zástupce s Monsunovou krví Bathyrhon, sondování možností proběhlo i v Polsku.

Nakonec však začne Nagano Gold připouštět v Pičíně na Benešovsku. Svým způsobem se tak uzavírá kruh. Byl to právě majitel Rabbitu Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek, kdo v českých poměrech zpopularizoval nákupy odstávčat a v chovu plnokrevníka dlouhodobě spolupracuje s Václavem Lukou starším. Ve středisku Rabbit Trhový Štěpánov se Nagano Gold zároveň opět potká se svým prvním trenérem Allanem Petrlíkem.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE