reklama 11A

Adéla Neumannová: Parkurová stáj mi vyhovuje, občas si skočíme bazének

ikonka

Je tady další díl naší pravidelné rubriky "Moje domovská stáj". Tentokrát jsme požádali o rozhovor drezurní jezdkyni Adélu Neumannovou. Ta působí už mnoho let v Zájezdě. Stáj je zaměřená převážně na parkur, Adéla Neumannová je tam však spokojená.
25.05.2019 08:37  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Přečtěte si další díl rubriky Moje domovská stáj. V tomto díle nás seznámí Adéla Neumannová s místem, kde má ustájené své koně.
 
 
Řekněte nám nejprve několik úvodních informací o areálu, kde máte své koně?
 
Jezdím v Jezdeckém centru Zájezd, což je nedaleko Buštěhradu v okrese Kladno. Areál vlastní rodina Studničkových.
 
Jak dlouho ve stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo? 
 
Myslím, že od roku 2002. Šla jsem na Zájezd za mým bývalým přítelem. 
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala sem? Kolik a které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala? 
 
Před Zájezdem jsem byla dvanáct let na Gabrielce u pana doktora Bečky a později i s vlastními koňmi. My se moc nestěhujeme, tedy alespoň ne s koňmi. Jak jsem již říkala, přestěhovala jsem se na Zájezd za expřítelem, ten pak začal jezdit jinde a já už na Zájezdě zůstala.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu? 
 
Studničkovi stále areál zdokonalují. V současnosti máme 68 boxů, dvě haly, krytou kruhovku, venkovní velké kolbiště, výběhy (asi 15 výběhů) kolotoč, solárium, stříkaliště s teplou vodou, chodící pás pro koně, čtyři sedlovny.  Pro lidi čtyři šatny, sprchu, klubovnu s kuchyňkou a malým občerstvením. V celém areálu se v zimě samozřejmě topí.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
 
Původně vlastnily areál dvě rodiny - Studničkovi a Urbanovi. Tyto dvě rodiny se domluvily na odprodeji a cely areál po této domluvě patří již řadu let pouze Studničkům. Za dobu, co působím na Zájezdě, přibyla venkovní jízdárna, malá hala, kolotoč, venkovní boxy, nova stáj pro osm koni, chodící pás, teplá voda na stříkališti, nový kotel, díky kterému se v zimě všude stále topí, okna ve velké maštali v každém boxu, jedna šatna, krytá kruhovka, hrazení kolem venkovní jízdárny… A omluvte mne, pokud jsem na něco zapomněla.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
 
Poloha. Bydlím tři kilometry od stáje. Další výhodou je velký počet pracovních ploch a vstřícnost majitele stáje.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Štětina o své stáji: Areál je malý, ale útulný, nic mi tu nechybí

 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna tady "doma" a ne někde na závodech?
 
Přijíždím kolem deváté ráno, potom, co vypravím dítě do školy. Odjezdím svoje tři hřebce. Někdy do toho i někoho odtrénuji, ale snažím se trénování nechávat na odpoledne po ježdění. Kolem třinácté hodiny jsem hotová, najím se a většinou od patnácti hodin mám tréninky až do přibližně půl sedmé. Pak rychle domu, učení s dcerou, večeře a spát.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
 
Samozřejmě nemohu být bez haly a potom bez venkovních boxů a výběhu pro hřebce. To je pro mě nutnost.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny? 
 
Mám pocit, že výčet nových věci v areálu je až zarážející. Stále se obnovují povrchy, rekonstruoval se interiér klubovny a toalet. Myslím, že toho bylo až dost, ale je stále co opravovat. Nyní právě doděláváme kruhovku.
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
 
Jediné, co mi chybí je volná střední čára bez skokového materiálu a obdélník. Jinak nemám, co bych měnila. Jsem ale ve skokové stáji a tak to musím akceptovat. Poradím si i mezi skoky, alespoň se moje koně ničeho nebojí a někdy si rádi skočíme i bazének.
 
Foto archiv jezdkyně a Jezdeckého centra Zájezd
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tereza Mücková: Ve stáji jsem doma. Jak trávím dny, by nikdo nevěřil





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE