reklama 11D

Vzpomínka na Egertona: Věděl, co se po něm chce. A dokázal to splnit

ikonka

Minulý týden uhynul ve věku 20 let hřebec Egerton. Dlouholetý plemeník hřebčína Napajedla dal klasické vítěze i kvalitní překážkáře, svým potomkům často předával svůj charakter. "Byl to pan kůň, profesionál," říká vedoucí hřebčína Martina Benková.
18.02.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Kdykoli hnědák Egerton vešel do předvadiště na nádvoří hřebčína Napajedla a rozhlédl se po auditoriu, věděl okamžitě, co se po něm chce. Ať už šlo o chovatelský den, různé exkurze či jiné akce, služebně nejstarší napajedelský plemeník si užíval lidskou pozornost a neudělal při tom jediný zbytečný či neprofesionální pohyb.
 
Zatímco mnozí jeho mladší a méně zkušení kolegové tu a tam podlehli atmosféře okamžiku, Egerton neplýtval energií a soustředil se na svou malou show, která po dlouhá léta patřila ke druhé polovině září stejně neodmyslitelně jako Evropský pohár žokejů nebo čekání na Velkou pardubickou.
 
Zkušený hřebec v nejlepší kondici s grácií korzoval před návštěvníky, ochotně zapózoval fotografům před někdejším dražebním altánkem, a když vyhodnotil, že nastal správný okamžik, poskočil po zadních nohou, aby ukázal, že neztratil nic ze své energie a vitality. Pak se spokojeně vrátil do stáje.
 

Čtěte také: Zariyannka se seznamuje s dráhou v Rijádu, do boje zasáhne i Janáček

 
Minulý týden byl dvacetiletý Egerton nalezen ve svém boxe mrtev. Jen několik dní před začátkem své třinácté připouštěcí sezony. "Budeme na něj vzpomínat jen v tom nejlepším. Byl to pan kůň, profesionál. Měl vynikající charakter a ten předával potomkům," řekla vedoucí hřebčína Martina Benková.
 
Smutná zpráva přišla dva týdny poté, co se v Napajedlích narodila klisnička z klasické vítězky Ines. Ještě loni připustil Egerton pět klisen, kromě Ines to byly jedničková vítězka Lust, čtvrtá z Jarní ceny klisen Coffola či dvojková vítězka Pyšná Princezna.
 
Grupový "všudybyl" z éry Darsalama
 
Egerton se narodil v hřebčíně Röttgen. Jeho otcem byl vítěz Prix Lupin (Gr.1) Groom Dancer, matka Enrica třikrát zvítězila a doběhla druhá v grupě 2 Premio Lydia Tesio. Ještě lépe si počínala v chovu, kde kromě Egertona dala vítězku německého Oaks Enoru, gr.3 vítěze Ephraima nebo listed vítězku Ephigenii.
 
Z rodiny založené klisnou Elektra vzešla v posledních dekádách celá řada úspěšných koní v čele s grupovými vítězi a plemeníky Estejo, Erminius, klasickým vítězem El Tango či také na českých drahách představeným El Loco.
 
Samotný Egerton se v tréninku Petera Raua a barvách stáje Reckendorf ukázal jako mimořádně tvrdý a spolehlivý vytrvalec. Z 31 startů dokázal pětkrát zvítězit, mimo jiné dvakrát v grupě 2 Idee Hansa-Preis v Hamburku. Ve své době se profiloval jako spolehlivý “všudybyl” tehdejších vytrvaleckých vrcholů v Německu.
 
Protože se na dráze potkal s hvězdami jako Warrsan, Quijano nebo Darsalam, sbíral na nejvyšší scéně především umístění. Například ve Velké ceně Badenu doběhl druhý, třetí a čtvrtý, podobnou bilanci měl i v Ceně Evropy. V letech 2006 a 2007 startoval v Hong Kong Vase (Gr.1), při obou expedicích finišoval šestý. Na dotacích vyběhal celkově bezmála 600 tisíc eur.
 
Klasičtí vítězové i kvalitní překážkáři
 
Brzy poté, co dorazil do Napajedel, se Egerton stal tamní jedničkou a svého času i nejvytíženějším plemeníkem v Česku. Velkou příležitost a přísun kvalitních klisen dokázal přetavit v úspěšný start. Hned v prvním ročníku měl klasického vítěze a třetího z Českého derby Taggertona, ve druhém vítěze Slovenského derby Love Me. V jedničkových dostizích se umístili Latigera, Sapienti, Yordana a další.
 
Aktuální Egertonovou hvězdou je čtyřletá Wellunca, která je po loňském jedničkovém triumfu na Evropském poháru žokejů a čtvrtém místě v maďarském St. Legeru nominovaná na tituly šampionky tříletých klisen a nejlepšího koně českého chovu.
 
Na překážkách zůstává stálicí jedničkový vítěz a čtvrtý z loňské Velké pardubické Talent, dobře se uplatnili Sorgenio, Modřín, Laverno, Segona či jedničková vítězka Poinsettia, která působí v napajedelském chovu a letos bude připuštěna Wirelessem. Nadějí do budoucna je čtyřletý syn Greek Wedding Gatsby, který v barvách Jiřího Charváta debutoval vítězstvím v Pardubicích a letos finišoval těsně druhý v Pise.
 
Ve střední Evropě dělal Egertonovi dobré jméno maďarský zimní favorit a třetí ze srbského derby Smiling, ale také čtvrtý z maďarského St. Legeru Diplomata, který se později stal špičkovým skokanem a získal druhá místa v Gran Corsa Siepi di Milano (Gd1) a Gran Corsa Siepi d’Italia (Gd1).
 
"Egertoni" na první pohled
 
Tuzemští trenéři si Egertonovy potomky pochvalovali jako vyrovnané koně, s nimiž se dobře pracuje. Svého otce často nezapřou, ani pokud jde o barvu a exteriér.
 
"Všichni jsou podobného exteriéru - větší koně, silní, korektní a většina z nich má typické odznaky. Spousta z nich má velkou hvězdu nebo lysinu na hlavě a bílé nohy. Někdy i vysoko bílé nohy, nad karpy, nad hlezna nebo bílý ,flek’ na břiše či hrudníku. Hodně z nich je ryzáků (i z matky hnědky), protože Egertonova matka Enrica byla ryzka," shrnula Martina Benková.
 

Podcast s Miroslavem Rulcem: Díky Světlé Hoře jsem dodnes u koní, byla to škola

 
Vedoucí hřebčína Napajedla si hřebce cenila i pro úspěšnou rodinu z matčiny strany. "Ráda jsem ho využívala jako prvního partnera u prvniček, které přicházely z dráhy," dodává.
 
A jaký byl samotný Egerton? "Měl rád společnost. Mohl chodit do výběhu vedle klisen nebo vedle prubíře. Jeho velkým kamarádem byl Pouvoir Absolu, se kterým stál ve stáji," uzavírá Benková.
 
 
Foto: Eva Kopečná (Egerton), hřebčín Napajedla (hříbě z Ines)



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE