reklama 11D

Senzační den Tomáše Lukáška! V Kataru vyhrál Emírův meč i stříbrný bič

ikonka

Český žokej působící v Kataru Tomáš Lukášek byl hlavní postavou sobotního vyvrcholení nejprestižnějšího mítinku roku v Dauhá. Vyhrál dva největší dostihy pro arabské plnokrevníky včetně grupy 1 "Emírova meče" na klisně Mon'nii.
20.02.2021 15:39  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

Tomáš Lukášek prožil v sobotu jeden z největších dnů své jezdecké kariéry. Český žokej ovládl třetí a hlavní den nejprestižnějšího katarského mítinku HH The Amir Festival, když získal prestižní "Emírův meč" i stříbrný bičík. Kromě dvou vítězství vytěžil ještě jedno druhé a čtvrté místo.

Sportovního i emocionálního vrcholu se Lukášek dočkal v samém závěru odpoledne. Na své velké oblíbenkyni Mon’nii vyhrál milionem dolarů dotovanou grupu 1 H.H. The Amir Sword pro arabské plnokrevníky a po projetí cílem měl slzy v očích.

Radost a dojetí neskrýval ani klisnin trenér Julian Smart. "Naprosto neuvěřitelné, Tomáš ji skvěle odjezdil," rozplýval se po doběhu.

 

Čtěte také: Zariyannka osmá v Rijádu, na dotované místo jí chybělo 3 1/4 délky

 

Lukášek usadil bělku v majetku emírova bratra na 2400 metrů dlouhé trati zpočátku kolem sedmého místa. Na protilehlé rovině si podél bariéry zlepšil pozici a v závěrečném oblouku udeřil. Mon’nia nasadila k velkému trháku a do cílové roviny točila s náskokem několika délek.

Ještě na distanci nebylo jisté, zda dokáže odolat pozdnímu útoku dvojice Ebraz a Lady Princess. Lukášek však rozvrhl síly své bělky dokonale a odkázal Ebraze na 1 1/2 délky vzdálené druhé místo. Mon'nia vyběhla rekord dostihu 2:36,40.

Lukášek však na konci mítinku přebíral hned dva čestné bičíky. Ten stříbrný získal o hodinu dříve v sedle dalšího bílého araba Munir Du Soleil z francouského tréninku Thomase Fourcyho, s nímž lehce o 3 délky opanoval H.H. The Amir Silver Sword (1850 m, 250 000 dolarů).

"Je to krásný silný kůň, byla radost ho jet. Trenér ho výborně nachystal, takže jsem si s ním věřil a v dostihu mi dal všechno, co jsem po něm chtěl," řekl Lukášek místní reportérce.

Český žokej jezdil v sobotu ve velké pohodě, což dokázal i v části programu věnované anglickým plnokrevníkům. V grupě 2 Al Biddah Mile (1600 m, 250 000 eur) se na tříleté hnědce Pom Malpic dlouho držel v závětří a krátce odpadl na poslední místo, ale v cílové rovině se protáhl mezi soupeři a velkým závěrem získal druhé místo, délku za vítězem Devious Company.

Foto: Qatar Racing and Equestrian Club

 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE