reklama 11D

Klisna za pakatel míří ke hvězdám, píší v Saúdské Arábii o Zariyannce

ikonka

Pořadatel Saudi Cupu vydal tiskovou zprávu o Zariyannce a Ingrid Janáčkové Koplíkové, kteří budou v pátek reprezentovat Česko v prvním ročníku Al Rajhi Bank Saudi International Handicapu o 500 000 dolarů. "Uděláme maximum," slibuje česká jezdkyně.
18.02.2021 18:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Poslední den před průkopnickým startem Zariyannky v Rijádu si české výpravy kolem Ingrid Janáčkové Koplíkové a jejího otce Zdena Koplíka všimli místní novináři. Pořadatel Saudi Cupu vydal o Zariyannce zvláštní tiskovou zprávu.
 
Klisně stáje Lokotrans Slovakia CZ se dostalo takovéto pozornosti jako prvnímu účastníkovi International Handicapu, oficiální tiskový servis Saudi Cupu se jinak věnuje účastníkům nejbohatšího dostihu světa a aktérům žokejské soutěže.
 
Pro zajímavost a jako dokument svědčící o významu páteční české účasti přinášíme překlad i pro čtenáře Jezdci.cz.
 

Česká klisna Zariyannka se může stát mezinárodní hvězdou

 
Zariyannka bude hájit barvy České republiky v Al Rajhi Bank Saudi International Handicapu na zahajovacím dnu hvězdami nabitého mítinku Saudi Cupu. Klisna pořízená za pakatel stála na loňské Arqana February Mixed Sale v Deauville jen 5500 eur a následně se odrazila až k letnímu vítězství v českém Oaks v Karlových Varech.
 
V pátek poběží na travanaté dráze rijádského závodiště krále Abdulazíze v 500 000 dolary dotovaném Al Rajhi Bank International Handicapu, otevřeném pro koně trénované v zemích mimo první skupinu Mezinárodní federace dostihových autorit. Dostih na 2100 metrů byl vypsán jako součást rozšířeného mítinku vůbec poprvé.
 
Zariyannka, kterou trénuje Zdeno Koplík a pojede ji jeho dcera Ingrid Koplíková, se pokusila o klasické double v Českém derby, tam ale doběhla až devátá. V říjnu se zúčastnila Prix de l’ Opera na Arc mítinku v Longchamp.
 
"Při svém vítězství v Oaks byla Zariyannka favoritka a porazila klisnu trénovanou v Německu. Řekla bych ale, že zbytek sezony byl pro ni těžký," řekla Koplíková.
 
"Její výkon v derby nebyl takový, jaký jsme očekávali. A když jela do Longchamp na Prix de l’ Opera, všechno od začátku až do konce bylo špatně. Měli jsme problém s transportem, auto zůstalo na dálnici a museli jsme počkat na transport z Chantilly, takže jsme dorazili až těsně před dostihem."
 
Zariyannka, odchovankyně Aga Khana, v pátek narazí na koně ze Španělska, Bahrajnu a Saúdské Arábie. Koplíková, která vyhrála kolem 100 dostihů a jezdila už ve Francii, Španělsku, Polsku a České republice, se postaví některým z nejlepších světových žokejů jako Frankie Dettori, Hollie Doyle a Cristian Demuro.
 

Čtěte více: Zariyannka se seznamuje s dráhou v Rijádu, do boje zasáhne i Janáček

 
"Zariyannka je rozhodně dobrá kobylka a cestu do Saúdské Arábie zvládla dobře. Podmínky v Česku teď nebyly ideální, ale zvládli jsme to a teď už se jen musíme nachystat na dostih," dodala.
 
"Distance by jí měla vyhovovat. Neřekla bych, že je v top formě, ale uděláme všechno, co je v našich silách, abychom dopadli co nejlépe. Pokud jde o přístup k dostihu, jsme naprosto profesionální."
 
"Jsem hodně natěšená a doufám, že si zvládneme splnit naše sny. Nemůžu se dočkat, až budu moci nastoupit proti špičkovým světovým žokejům. Bude skvělé moct jet na této dráze, ale do Saúdské Arábie bychom se nedostali bez pomoci Adriana Beaumonta z International Racing Bureau v Newmarketu. Je to skvělý muž."
 
Není to poprvé, kdy se Koplík vydal s jedním ze svých koní do zahraničí reprezentovat na některém z největších mítinků. Subway Dancer poslední čtyři roky pravidelně běhal ve Francii a předvedl excelentní výkon, když byl vyslán na velkou dostihovou misi do Anglie. 
 
V roce 2018 doběhl třetí za Cracksmanem v Champion Stakes v Ascotu a následující sezonu vyhrál grupu 2 v Longchamp. Při obou příležitostech ho jel Koplíkův bratr Radek, který vyhrál Oaks se Zariyannkou a je její stálý pracovní jezdec. 
 
"Subway Dancer byl speciální svými výkony i povahou. Můj táta je šťastný, že může mít tyto skvělé koně ve stáji," dodala Koplíková.
 
 
Zdroj: tisková informace Saudi Cupu
 
Foto: Zdeno Koplík



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE