reklama 11C

Anna Poláková: Ben nám zprvu pořád utíkal z výběhu nebo při sedlání

ikonka

Ben Hur Junior měl posloužit Anně Polákové jako učitel v začátcích sportovní kariéry. Nakonec se spolu dostali až na úroveň středně těžkého skákání a stále je její stájovou jedničkou. Kromě prvního MČR spolu absolvovali i první mezinárodní závody.
20.10.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Anna Poláková za svého životního koně považuje Ben Hura Junior. Tento patnáctiletý valach je po hřebci Beethowen z matky po Mir Sada. Po ukončení jeho sportovní kariéry si ho jeho jezdkyně plánuje nechat a dopřát mu zasloužený důchod.
 
Který kůň z vaší jezdecké kariéry je pro vás ten nezapomenutelný?
Každý kůň, na kterém jsem jezdila, mě něco naučil a někam mě posunul a na většinu z nich nikdy nezapomenu. Mým životním koněm je ale Ben Hur Junior. S Benem jsem překonala své první parkury od stupně L až po ST, účastnila jsem se s ním svého prvního mistrovství České republiky i prvních mezinárodních závodů. 
 
Jak jste se s Benem k sobě dostali?
Když mi bylo čtrnáct let, rodiče usoudili, že potřebuji koně, který mi dodá jistotu a bude mi dobrým učitelem. Měla jsem totiž tehdy k dispozici pouze svou klisnu Faraway, která ale byla dost složitá a já na ni neměla dostatek zkušeností ani sebevědomí. Bena našla maminka úplnou náhodou přes inzerát. Byl to jediný kůň, na kterého jsme se jeli podívat, ihned jsme si padli do oka. Během naší první společné sezony jsme se posunuli z obtížnosti Z až na S*. První větší úspěch bylo desáté místo v Grand finále Czech Junior Cupu. Sezonu jsme ukončili čtvrtým místem v soutěži S* v rámci Ceny Eliota v Chuchli. 
 
Čím si vás Ben získal?
Získal si mě hlavně svojí povahou. Je to strašně milý a chytrý kůň, který pro mě vždy za každé okolnosti dělá svoje maximum. Když jsme ho kupovali, tak měl výkonnost S** a já ZL. Letos jsme spolu prožili třetí sezónu a absolvujeme spolu soutěže na stupni ST*. Velmi si vážím toho, že i když on neměl na této výšce zkušenosti, tak jsme to spolu zvládli a pořád se zlepšujeme. Ben mi svou ochotou a spolehlivostí dal jistotu v sedle, díky které jsem získala dostatečné sebevědomí pro práci se složitějšími koňmi. 
 
Mohla byste ho nějak charakterizovat?
Kdybych měla Bena charakterizovat, je to jednoduché, on je jedno velké srdce. Do všeho jde naplno, ale s rozumem. Ben má neustálou radost ze života, je velmi kontaktní a komunikativní, a také hrozně nenažraný. Rozhodně mu nechybí sebevědomí a má moc rád, když se mu lichotí. Nebojím se na něj posadit malé dítě i na volno na jízdárnu, protože on moc dobře ví, koho má na sobě a podle toho se také chová. Je to zkrátka charakter.
 

Psali jsme: Anna Poláková: Obstát v silné konkurenci vyžaduje důslednost a píli

 

Má nějaké speciální libůstky?
Neřekla bych, že má vyloženě nějaké libůstky, ale rozhodně má rád svůj klid a režim. Když přijde domů z výběhu, musí mít plný žlab, dostatek sena a vadí mu, když koně ve vedlejším boxu hrabou nebo nějak jinak narušují jeho klid.
 
Vzpomenete si na nějakou veselou příhodu? Co naopak slabé chvilky?
Veselých historek máme hodně, ovšem některé jsou veselé až zpětně. Když jsme si Bena přivezli, tak pořád utíkal. Bylo to hrozné, přeskakoval pásky ve výběhu z jednoho do druhého a utíkal mi i při sedlání. Byla jsem z toho docela zoufalá, ale teď se tomu směju. Ben je velmi expresivní a všechno sdělí mimikou svého obličeje. Legendární je jeho kulení oka, to mu pak vidíte až do duše. Slabé chvilky se samozřejmě také nějaké najdou. Nyní si Ben řekl, že ho baví skákat jenom vyšší parkury, takže jakmile jdeme parkur menší než 130 centimetrů, tak ho to zas tolik nebaví a dělá zbytečné chyby. V porovnání s tím, z čeho mě už v parkurech vytáhl, to ale nic není.
 
Jakých úspěchů si nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením sedmého místa na letošním mistrovství České republiky v kategorii starších juniorů, kde jsme i jedno kolo vyhráli. Dalším cenným umístěním je i páté místo v Grand Finále Czech Junior Cupu v roce 2021. Vážím si ale každého dobře zajetého parkuru, i když třeba s nějakou chybou.
 
Momentálně spolu pořád závodíte, co máte v plánu do budoucna?
Ben je moje stájová jednička a věřím, že máme ještě pár sezon před sebou. Až jeho sportovní kariéra skončí, dopřejeme mu zasloužený důchod u pana Bajtla na Skřivanech.
 
Máte ve stáji vždy svého oblíbence nebo berete všechny své svěřence stejně?
Všechny své koně miluji a s každým mám trochu jiný vztah. Snažím se každému z nich věnovat stejný díl svého času a pozornosti, jelikož jsou všichni silné osobnosti a také dost žárliví.
 
Foto: poskytla Anna Poláková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE