reklama 11B

Anna Kellnerová: Budu v O2 areně od rána do večera. Pro tým i fanoušky

ikonka

Je to již druhý jezdecký sen, který se letos Anně Kellnerové kvůli zranění rozplynul. Před kamerami říct, že nebude moci během listopadové Prague PlayOffs závodit, bylo hodně emotivní. Pozitivní však je, že bude mít více času pro fanoušky v O2 areně.
17.10.2019 05:55  |  Autor: Josef Malinovský, Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C


Česká parkurová jezdkyně Anna Kellnerová oznámila, že komplikace po zlomenině stehenní kosti, kterou utrpěla na květnových závodech Global Champions v Madridu, jí nedovolí start na blížícím se Prague PlayOffs. 

„Dneska nemám na sobě jezdecké sako, ale týmovou bundu, protože v této bundě strávím víkend při listopadové Prague PlayOffs. – Je to pro mě složitá zpráva na komunikování, protože jsem rekonvalescenci dala opravdu všechno, spolupracovala jsem s lékaři a postupovala přesně podle jejich doporučení, a doufala jsem, že to dopadne dobře. Bohužel to nedopadlo, nemohu jezdit. Můj zdravotní stav není natolik dobrý, abych mohla závodit, mám silné bolesti,“ uvedla před novináři Anna Kellnerová se slzami v očích. Prozradila však, že se letos stane ambasadorem této významné akce. 

Anna Kellnerová se zapojí aktivně do příprav a věnovat se bude moci podstatně více divákům a fanouškům jezdectví. Pro ně budou připraveny soutěže, díky nimž se někteří podívají v doprovodu Anny na prohlídku parkuru nebo do zákulisí O2 areny, kam se běžný návštěvník nemá šanci dostat. 

Jak složité bylo rozhodnutí, že se letos pražské galashow světového parkuru nezúčastní a co všechno bude obnášet její nová role, to prozradila při rozhovoru se zástupci médií přímo v O2 areně, kde již za měsíc vše vypukne. 

V září jste říkala, že začínáte skákat, jak to potom pokračovalo, zhoršil se tedy váš stav?
Postupovala jsem přesně podle doporučení lékařů. Dostala jsem od nich svolení začít jezdit i skákat. Jezdila jsem velmi omezeně, jen jednoho koně denně, i když běžně jsem zvyklá za den sedět na pěti až osmi koních. Bohužel se bolest nohy začala stupňovat, a po kontrole lékaři vytáhli ještě dva šrouby, které vadily. Mohla jsem znova začít zkoušet jezdit, jenže za pár dní v sedle bolest opět přišla. Po intenzivnějších kontrolách se přišlo na to, že ta noha ještě nemůže snést váhu v sedle, i když původně se jevila, že je v pořádku.

Co vám dokáže zlepšit náladu v takovou chvíli, která pro vás není jednoduchá?
Každý den jezdím do stáje, takže mám možnost být s koňmi denně. Jsem ráda, že tuto možnost mám. Soustředím se také na školu a na přípravy Prague PlayOffs, jak to udělat, abychom divákům mohli nabídnout co nejvíc zážitků, aby si to užili.

Pokud jde o běžný pohyb, chůzi a podobně, tak to necítíte?
Většinou ne, ale když strávím chůzí celý den, tak to cítím. Běžná chůze je už naštěstí bez bolesti.

Asi to pro vás bude hodně těžké, až to vypukne, a vy budete v hale bez koní. Jste na to připravená?
Musím tady být hlavně pro náš tým Prague Lions. S kolegy bylo úžasné závodit na začátku roku, a když jsem se zranila, tak hrozně makali a předvedli úžasné výsledky. Takže já tady budu pro ně a nemohu je svým smutkem ovlivňovat. Musím být pozitivní, protože to bude koňský svátek.

Máte vymyšlené, jak budete tým podporovat?
Plánujeme velkou večeři, abychom vytvořili trochu týmového ducha. Budu docházet do stájí, počítám s podporou v zóně „Kiss and cry“, když budou skákat, budu fungovat tak, jako vždy, když někdo jiný startoval z týmu, jen tentokrát na sobě nebudu mít rajtky.

Jak vzdálené nebo blízké je to, že si znovu alespoň tréninkově sednete na koně?
Nemělo by to být dlouho, ale rozhodli jsme se dát té noze čas, aby zmizel stres ze sedla. Protože pokaždé, když si sednu do sedla, cítím to. Aby se to skutečně pořádně zahojilo, rozhodli jsme se, že tomu dáme několik týdnů, než přijde další hlubší kontrola. Po kontrole se uvidí, jak budeme postupovat dál. 

Takže naplno to bude asi až příští rok?
Ano, naplno až příští rok. Tím, že Prague PlayOffs už pro mě nejsou aktuální závody, dáme té noze více času. Teď už není co uspěchat.

Říkala jste, že vám vyndali dva šrouby. To není úplně jednoduché se pak vrátit do sedla. Jak to dlouho trvalo?
Čekala jsem na vyndání stehů i na to, až se noha vrátí do normálního fungování. Až když mi to doktoři povolili, tak jsem začala jezdit. Je to operace a zásah, na začátku to bolí, ale člověk si zvykne.

Ohledně vašeho jezdeckého snu, je toto zranění největší rána, jaká vás potkala?
Ano, tento rok byly vlastně dvě. Když jsem se zranila, okamžitě jsem věděla, že padá možnost účasti na olympiádě. Protože bodování do olympijského žebříčku je možné jen do konce roku 2019. Hned jsem se však upnula na Prague PlayOffs, protože výhledově jsem se měla přibližně po třech a půl měsících vrátit do sedla. Veškerou energii jsem tedy věnovala Prague PlayOffs a pak přišly tyto komplikace. Ale musím říct, že jsem ráda, že chodím, že mohu normálně fungovat, a že se do sedla jednou vrátím. 

Říkala jste, že dáte noze klid. Ale jste zvyklá být hodně aktivní, nějaké fyzické aktivity dělat můžete?
Můžu. Když jsem dostala od lékařů povolení chodit, začala jsem navštěvovat fitness. Nemohu ještě běhat, ale mohu jezdit na kole nebo posilovat svaly, které ochably. Tomu jsem věnovala čas. Po kontrole za čtyři týdny na tom začnu pracovat ještě víc. 

K čemu se upínáte teď? Nejprve to byla olympiáda, pak akce Prague PlayOffs. Máte nyní nějaký konkrétní cíl?
To, že dáme rekonvalescenci víc času, je právě z důvodu, že příští rok chci nastoupit opět za tým Prague Lions. Ideálně od začátku roku. Cíl mám, a není malý. Chtěla bych se dostat do Super Grand Prix. Ale jsem na to mladá a ještě nezkušená, protože jsem začala jezdit hodně pozdě. To je takový výhled na příští sezonu, že o to budu bojovat. 

Říkala jste, že v O2 areně budete podporovat Pražské lvy. Zbyde vám čas i na podporu českých jezdců, kteří budou startovat v rámci soutěžní kategorie CSI2*?
Myslím, že určitě. Budu v O2 areně od rána do večera. Minulý rok jsem se musela věnovat své přípravě, ale tentokrát budu mít možnost být na místě během všech soutěží, na to se těším. I na to, že se s nimi uvidím, loni to bylo časově velmi náročné.

Na koho z českých jezdců se těšíte nejvíc?
Na Aleše Opatrného, spolu jsme jezdili několik let ve stejné stáji. Ale je tam hodně lidí, s nimiž jsem se dlouhou dobu neviděla, takže se těším celkově na českou komunitu. Že budu mít možnost si se všema popovídat a fandit jim. 

V průběhu rozhodování jste jistě byla v kontaktu s trenérkou Jessicou Kürten. Kdy jste jí řekla, že ježdění ještě nejde?
My jsme to řešily spolu od samého začátku. Řešily jsme nejen, kdy se vrátím do sedla, ale i vše kolem úrazu, vše, s čím jsem musela pracovat. Má za sebou také nějaká zranění a zkušenosti, takže mi radila, na co si mám dát pozor. Jezdila za mnou, aby se podívala, jak sedím v sedle, třeba abych předešla zlozvykům kvůli té noze. To rozhodnutí, že to nepůjde, přišlo skutečně před pár dny. Čekali jsme do poslední chvíle, jestli se něco nezmění. Jestli třeba nebude možnost alespoň zkusit trénink a na základě toho by Jessica Kürten rozhodla, zda jsem připravená na Prague PlayOffs. Minulý týden jsem jí ale řekla, že ta bolest se vrací a není možné jí vydržet.

Je tedy již jasnější sestava Prague Lions pro PlayOffs? 
Já jsem mimo hru, tím pádem se pro pražský mítink bude škrtat jen jeden jezdec. S tím ale ještě musíme počkat. Všichni jezdci mají nastavený závodní plán tak, aby se připravili na Prahu, protože nikdy nevíte, co se stane. Zranění může přijít vždy. Takže se připravují všichni, protože pro tým je to největší událost roku. Máme v plánu těsně před zahájením Prague PlayOffs tuto informaci zveřejnit. Jak říkala Jessica Kürten, jistě pojede Niels Bruynseels, který je kvalifikovaný do Super Grand Prix a má k dispozici několik koní. Pokud se něco nestane, s Nielsem se může počítat. Pokud si dobře pamatuji, zmiňovala i Marca Houtzagera. Pak tedy budou jmenovaní ještě ti poslední dva jezdci.

Váhala jste, zda zveřejnit informaci, že nemůžete závodit, takto dlouho dopředu? Nebo jste přesvědčená, že program v O2 areně je pro fanoušky natolik atraktivní, že i přes vaši neúčast přiláká velké množství diváků?
Ten program je skutečně hodně bohatý. Kdybych byla dítě, nepřála bych si nic jiného než tam být. Pamatuji si, že když jsem byla malá a jednou za rok byla v O2 areně show s koňmi, bylo to to jediné, co jsem si přála vidět. Spojení špičkového parkurového sportu, koňské show a nákupní zóny, to je podle mě jedinečná příležitost. Věřím, že přijdou opět tisíce diváků. Žádná větší koňská akce se v Česku nekoná. 

Informace o předprodeji vstupenek najdete na webu www.pragueplayoffs.com





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE