reklama 11B

Světový pohár spřežení s šestnáctiletou historií

Další disciplínou, které se budeme věnovat v článcích o historii Světového poháru, je čtyřspřeží. Má za sebou sice výrazně kratší minulost, než skoky a drezura, je však také velmi atraktivní. Není těžké uhodnout, že králem statistiky je Boyd Exell.
18.11.2016 12:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Boyd Exell je králem statistiky SP čtyřspřeží. Foto: archiv Jezdci.cz

Po krátkém výčtu nejzajímavějších údajů o Světovém poháru v parkurovém skákání a drezuře, přinášíme informace o této prestižní sérii v disciplíně čtyřspřeží. Její Světový pohár 2016/2017 startuje 18. listopadu při závodech Stuttgart Masters.
 

2001

 
Prvním rokem, kdy se jelo finále Světového poháru čtyřspřeží, byl 2001.
 

Göteborg

 
Role hostitele finále se v premiérovém ročníku ujal Göteborg. Celkem pořádali v tomto švédském městě finálový mítink sedmkrát. Letos to bude poosmé.
 

6

 
Tolik celkových vítězství má na kontě v SP čtyřspřeží Australan Boyd Exell. V začátcích sérii dominoval německý jezdec Michael Freund, který dokázal vyhrát finále pětkrát. Exell má však šanci na sedmou výhru v ročníku 2016/2017. 
 

2

 
Dva vítěze mělo finále v roce 2005. Tehdy se o konečnou první příčku dělil Michael Freund (GER) a IJsbrand Chardon (NED).
 

Venkovní a halová část

 
Světový pohár čtyřspřeží se táhne v průběhu celé sezóny. Začíná se totiž několika základními koly při venkovních závodech CAI. Na základě bodů se nejlepší jezdci probojují do halové části, která překlene přelom roku. Finále se pak koná zpravidla v únoru. 
 

13

 
Venkovních kvalifikačních kol bylo letos třináct, včetně CAI3*-W v západočeských Nebanicích.
 

10

 
Z venkovních kol se do halové části dostane vždy TOP 10, tedy desítka nejlépe postavených jezdců žebříčku. Pokud někdo odřekne účast, nahrazuje ho další jezdec v pořadí. FEI také uděluje divoké karty pro účast v jednotlivých halových kolech. 
 

6

 
Sítem nakonec projde z nejlepší destítky pouze šest vozatajů, kteří se účastní přímo finálového klání.
 

Austrálie, Německo, Nizozemí

 
Ve finále SP čtyřspřeží v historii prozatím nevyhrál žádný jiný jezdec, než z Austrálie, Německa či Nizozemí. V případě Austrálie patří všechny výhry Boydovi Exellovi. Německo podpořil zejména Michael Freund a jednou vyhrál Christoph Sandmann. Za Nizozemí zvítězili jednou Koos de Ronde a třikrát IJsbrand Chardon, který je také úřadujícím vítězem z posledního ročníku.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }