reklama 11A

Chardon vyhrál čtyřspřeží v Londýně, SP vede Exell

V pátém kole seriálu Světového poháru čtyřspřeží v londýnské Olympii, které se konalo 18. a 19. prosince zvítězil IJsbrand Chardon z Nizozemí. Druhá příčka připadla Boydu Exellovi, který v Londýně body nesbíral, avšak stále vede žebříček celé série.
21.12.2015 15:45  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Fotogalerie FEI - Trevor Meeks

Čtyřnásobnému světovému šampionovi Nizozemci IJsbranovi Chardonovi se v sobotu 19. prosince v Londýně povedlo to, o co se snaží všichni vozatajové. V rámci Světového poháru zvítězil nad takřka neporazitelným Boydem Exellem z Austrálie dvěma bezchybnými jízdami v elektrizující atmosféře londýnské velké haly. Exell, který závodil v Olympii na divokou kartu, a tudíž nebodoval do seriálu, dojel druhý před třetím Koosem de Ronde z Nizozemí.
 
Pro Chardona to bylo jeho třetí vítězství v Londýně, jedno zaznamenal v roce 2011 a druhé 2013. Představoval se i tentokrát velmi dobře, po celou dobu třech soutěžních dní, které zahrnovaly také jednu soutěž navíc, která se nepočítala do žebříčku Světového poháru.
 
Ziskem deseti bodů si Chardon zajistil postup do finále, které se koná v Bordeaux, a kde účast jistou také Boyd Exell a Koos de Ronde.
 
Z největší do nejmenší haly
 
Za trať pohárové soutěže čtyřspřeží v Londýně byl zodpovědný 4* stavitel Johan Jacobs z Nizozemí, který tak, poté co postavil trať v největší hale série World Cup v Ženevě v minulém kole, čelil výzvě postavit trať naopak v nejmenší hale celé série. A poradil si s tím velmi dobře.
 
Atmosféru pak dotvořili diváci, kteří po uplynulých letech už vědí, jaká show je čeká, a kteří si jízdy sedmi vozatajů užívali a vytvořili jim skutečně úžasnou kulisu.
 
Zlepšení během soutěže
 
IJsbrand Chardon nezapřahal svého obvyklého lídra, protože měl po příjezdu do Anglie kašel. Nahradil ho zkušenějším, ale na řízení obtížnějším lipicánem Incim, kterého má jindy zapřaženého na jiné pozici. „Vím, že Inci je čím dál lepší, ale potřebuje trochu času. Koně se cítili dobře a v průběh všech třech soutěží jsme ani jednou neshodili míček, což je naprosto geniální“, uvedl Chardon.
 
Chardon analyzoval po páteční první soutěži své jízdy i jízdy Boyda Exella, a rozhodl se zvolit podstatně kratší stopu. To vyústilo v druhý nejlepší čas v obou kolech, kdy Exell chyboval na překážkách, čímž se Chardonovi podařilo vyhrát. „Měl jsem velmi dobrý pocit, věděl jsem, že si můžu dovolit jednu chybu, a stále to bude stačit na výhru“, popsal Chardon.
 
Vánoce to Exellovi nezkazí
 
Lídr žebříčku Boyd Exell, jenž vyhrál v Londýně zahajovací soutěž mimo World Cup a první kolo 18. prosince, nastupoval v sobotu 19. prosince jako poslední, a dokončil v nejrychlejším čase. Měl však potíže s precizností průjezdů a jednou chyboval, což ho odsunulo na třetí místo. Po krátké přestávce nastupoval k druhé jízdě a neměl čas promyslet taktiku. Jeho plán změněného průjezdu u jedné z překážek selhal, a Exell chyboval.
 
„Je to dobré pro sport, když také vyhraje někdo jiný“, nechal se slyšet Boyd Exell, který naposled prohrál v lednu 2015 v Lipsku, kde jej porazil Koos de Ronde. „Nemůžu očekávat, že budu pořád vyhrávat, a Vánoce si tím zkazit nenechám“, dodal Exell.
 
Napínavý konec
 
Zlatý medailista z ME Koos de Ronde byl v Londýně jako na houpačce, první soutěž dojel po chybách až jako šestý, a poté udělal několik změn v sestavě spřežení. Nakonec se zase vrátil do své pohody. V sobotní soutěži jej v základním kole porazil pouze Chardon. Smůlu měl ovšem opět v rozhodujícím kole, kdy nasbíral 20 trestných bodů, navíc způsobil rozruch, když po projetí cílem jeho podsední (vlevo zapřažený) lídr upadl a strhl dalšího koně. Naštěstí se bez zranění rychle dostali zpět na nohy.
 
Vysoká úroveň soutěže
 
Ostatní soutěžící také tlačili na co nejlepší výsledek, londýnské kolo mělo skutečně extrémně vysokou úroveň. 
 
Maďar Jozsef Dobrovitz riskoval krátkým průjezdem mezi brankami 8 a 9, a nevyplatilo se mu to. Stálo ho to sestup na 4. pozici v žebříčku, a protože Londýn byl už jeho čtvrtým a posledním bodovaným závodem, je velmi nepravděpodobné, že se podívá do finále do Francie.
 
Chyboval také Georg von Stein, který je momentálně pátý v průběžném pořadí Světového poháru.
 
Očekávalo se, že bude bodovat také Glenn Geerts, který v první soutěži dojel třetí. Jenže shodil třikrát a dokončil až šestý. Na domácí půdě v dalším kole v Mechelenu bude startovat Geerts na divokou kartu, o body se pokusí až v Lipsku po Novém roce. 
 
Dan Neprous z Británie, který je povoláním kaskadér a zrovna pracuje na filmu „Wonder Woman“ startoval v Londýně na divokou kartu. Dokončil poslední, a ačkoliv by trochu zklamaný, připustil, že se světovou elitou je nesmírně těžké držet krok.
 
Johan Jacobs ve spolupráci s pořadatelem dal překážkám v Londýně trochu jiný vzhled. Vypadaly jako vánoční dárky. Ředitel závodů se nechal slyšet, že chce, aby právě předvánoční londýnský Světový pohár měl jiný vzhled a působil jinak.
 
Výsledky FEI World Cup™ spřežení, London Olympia (GBR), 19. prosince 2015:
 
IJsbrand Chardon (NED) 207,07
Boyd Exell (AUS) 213,89
Koos de Ronde (NED) 230,19
József Dobrovitz (HUN) 113,53
Georg von Stein (GER) 115,44
Glenn Geerts (BEL) 125,69
Daniel Naprous (GBR) 133,01
 
Kompletní výsledky najdete ZDE
 
FEI World Cup™ spřežení (žebříček po 5 ze 7 kol):
 
1 Boyd EXELL – AUS - 30
2 IJsbrand CHARDON – NED - 27
3 Koos DE RONDE – NED - 21
4 Jozsef DOBROVITZ – HUN - 12
5 Georg VON STEIN- GER - 9
6 Rainer DUEN – GER - 8
6 Jozsef DOBROVITZ jr. – HUN - 8
8 Michael BRAUCHLE – GER - 7
8 Jérôme VOUTAZ – SUI - 7
10 Glenn GEERTS – BEL - 4



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE