reklama 11B

S Vojtěchem Záhorou o Parkur Indexu

Už jste slyšeli o Parkur Indexu? Jde o číslo, které napoví, jaké výkony jezdec, kůň či stáj skutečně podává. Zaznamenává v podstatě průměr kariéry za poslední rok s ohledem na počet startů. O projektu jsme si povídali s jeho autorem Vojtěchem Záhorou
29.07.2011 15:05  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Zakladatel www.parkur-index.cz Vojtěch Záhora. Foto Kateřina Hrochová

 

Co je to Parkur Index a jak se zrodila myšlenka vytvořit tento projekt
 
Parkur Index je číslo, které napoví, jaké výkony jezdec, kůň či stáj skutečně podává. Nezahrnuje totiž jen jejich nejlepší výsledky, ale zaznamenává v podstatě průměr celé jeho kariéry za poslední rok s ohledem na počet startů. Parkur Index je také web, na němž se tyto informace interaktivně zobrazují
 
Co bylo hlavním impulzem pro tvorbu stránek?
 
Hlavním impulzem k založení projektu byla osobní potřeba prozkoumat, co vše se zjistit z dat o jezdeckém sportu a vůbec vášeň pro zpracování dat.
 
Mohl bys stručně vysvětlit, na jakém principu se započítávají body?
 
Každý výkon na parkuru 3 aktérykoně, jezdce a subjekt, za který startuje a několik parametrůobtížnost, pořadí, body atd. Z každého startu je vypočtena hodnota výkonu úměrně obtížnosti a umístění a ze sady výkonů každého aktéra je PI vypočten. (Výpočet je krapet složitější, nebere např. v úvahu odlehlé hodnoty atd.). Kompletní algoritmus je detailně popsán na uvedeném webu.
 
Jak samotné započítávání probíhá? Je potřeba výsledky zanést ručně, nebo vše funguje automaticky a data se sbírají z databáze ČJF?
 
Ano, vše funguje samozřejmě automaticky (jsem velký fanda pythonu) a s laskavým svolením ČJF. Automatizace je spravedlivější (omezí se tím klientelismus tolik viděný v tomto odvětví) a eliminuje chyby (jediné, které se objeví, jsou ty, jež způsobí pořadatelé závodů při zadávání dat do programu Gallop).
 
Co všechno lze z Parkur Indexu vyčíst?
 
Mnoho věcí, fakt a trendů, třeba genderové rozložení, teoretickou prestiž závodu nebo poměr mezi kvalitou výkonu a počtem startů atd.
 
Jak dlouho projekt funguje a od kdy jsou výsledky do PI započítávané?
 
PI je hotový od března 2011 a zpřístupněn byl v dubnu 2011. Výsledky se berou za 365 dní, což znamená, že každý den ubývají staré a přibývají nové.
 
Máš již nějaké ohlasy od samotných jezdců?
 
Nejvíce ohlasů mám k mému údivu od hobby nebo začínajících jezdců. Žádný aktivnější jezdec se zatím neozval. Zřejmě mají plné ruce tréninku, aby si Parkur Index zvýšili. :o)
 
Bude probíhat nějaké oficiální vyhodnocení Parkur Indexu pro rok 2011?
 
Ano, něco takového chystám. Jinak také připravuji zobrazení PI pro každý měsíc od roku 2003 pro každého jezdce/koně/stáj v podobě grafu, což umožní vidět časový průběh formy.
 
Co je přínosem projektu pro tebe jako jeho tvůrce? Jezdíš sám parkury? Jaký je vlastně tvůj vztah ke koním?
 
Jako parkurovému jezdci mi je projekt k ničemu, protože nemám ani licenci jezdce.
Utříděná a hezky zobrazená data mi dělají sama o sobě radost. Kromě toho se jedná o studentský projekt, takže sama tvorba pro mě edukativní charakter. Jezdecký sport jsem si vybral právě kvůli svému vztahu ke koním. Mimochodem, poslední skok, který jsem skočil byl před třemi lety na poníkovi bez sedla na ohlávce. Měřil asi 30 cm... :o)
 
Díky za rozhovor a přeji hodně štěstí s projektem Parkur Index!
 
Připravil Josef Malinovský
Foto archiv Vojtěcha Záhory



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE