reklama 11D

Pardubický Zlatý pohár přilákal silnou konkurenci

V nejlépe dotované klasické steeplechase, tedy Zlatém poháru, se sešla letos kvalitní konkurence. Pojede se v rámci dostihového dne v sobotu 10. června na pardubickém závodišti. Podrobnosti se dočtete v tiskové zprávě níže...
07.06.2017 07:46  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto: Milan Křiček
 
Poprvé se Zlatý pohár konal koncem června 1994, od té doby už si našel své pevné místo v tuzemském dostihovém kalendáři a tentokrát budeme svědky jeho 24. ročníku opět pod patronátem předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Na trati 4400 metrů se představí „jen“ sedm koní, ale velmi kvalitních. 
 
Loňské poměrně překvapivé vítězství bude obhajovat svěřenec Josefa Váni Nos Galan, v jehož sedle bude opět žokej Jan Kratochvíl. Před dvěma týdny startovat nemohl, protože se před dostihovým dnem v Pardubicích zranil v Auteuil, ale tentokrát už by měl být v plné kondici. 
 
Startovní číslo jedna bude mít Mustamir, šestiletý svěřenec Františka Holčáka, který 8. května vyhrál přípravný dostih na 3900 metrů. Loni Mustamir absolvoval pouze dva starty, potom měl zdravotní přestávku, ale jak vidno z minulého startu, opět se vrátil v plné síle, jakou ukazoval během sezóny 2015. V sedle Mustamira bude Marek Stromský. 
 
Také šestiletý je reprezentant DS Pegas Monsieur Bachir, kterého v Česku vídáme pouze svátečně. Málokdo si vzpomene, že jeho poslední tuzemský start viděly právě Pardubice, a to v říjnu 2014, kdy doběhl třetí v rovinovém Pardubickém St. Legeru. Od té doby se věnuje překážkám ve Francii a každý rok se mu podařilo jednou zvítězit. V letech 2015 a 2016 ve Wissembourgu, letos v dubnu v Nancy. Poslední start absolvoval v chrámu francouzských překážkových dostihů v Auteuil v handicapu na 3700 metrů obsadilo páté místo. Francouzský handicap má 54, a to ho řadí k favoritům dostihu, ještě ovšem nešel dostih delší než 4200 metrů. V sedle bude Jan Faltejsek. 
 
Po trojici šestiletých si představíme dva pětileté, nejmladší účastníky Zlatého poháru. Kifaayu pardubické publikum dobře zná, bude zde startovat pošesté. Vyhrál zatím jen jednou, a to v říjnu 2015 Zlatou sponu tříletých, nejvýznamnější překážkový dostih pro začínající skokany. Tehdy byl v jeho sedle Josef Váňa mladší. Ten se do sedla reprezentanta stáje Monte Negro vrací a poprvé se letos představí na pardubické dráze. Trim z lotu Čestmíra Olehly startoval již 8. května, ale ztratil jezdce. Tentokrát se pokusí o reparát s Jakubem Spáčilem. Trim má zkušenosti z překážek z Wroclawi, kde loni třikrát vyhrál. 
 
Osmiletý Dangerous Gleam se dlouho pohyboval v nižších kategoriích, ale začátkem května překvapil druhým místem za Mustamirem. Nejstarším koněm v poli je jedenáctiletý Nikan, který stále střídá klasické steeplechase s proutěnými překážkami. Loni v proutěnkách na 4100 metrů den před Velkou pardubickou obsadil čtvrté místo. 
 
Z rámcového programu stojí za pozornost především Cena města Pardubic na 4200 metrů, handicapový dostih s 13 startujícími. V každém handicapu by měly být šance na úspěch vyrovnané, neboť účastníci nesou hmotnost podle dosavadních výsledků. Nejvyšší hmotnost, 72 kilogramů, ponese Napastnik s Janem Faltejskem, naopak Lincoln a Lingarry ponesou o více než deset kilogramů méně, a to už se na každé dráze pořádně pronese. Samozřejmě bude také záležet na stavu dráhy, na pevnější se rozdíly smazávají, naopak na hluboké ještě zvyšují. 
 
Nejvyšší počet startujících, sedmnáct, bude na startu Ceny společnosti Explosia na 3400 metrů pro klisny. Spolehlivé překážkové výkony podává Džidžali a navíc bude moc těžit ze spolupráce s žokejem Josefem Bartošem. V dubnu spolu obsadili druhé místo v polské Wroclawi. 
 
Také třetí dostihový den letošního roku, má tradiční termín, první z osmi dostihů bude odstartován ve 13 hodin a na dráze bychom měli vidět 90 koní.
 
(bda)
 
 
Zdroj: tisková zpráva DS Pardubice



Štítky: Pardubicedostihy
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE