reklama 11B

O úspěchu českých vytrvalců v Abu Dhabi

O výsledcích českých juniorských jezdců na mistrovství světa ve vytrvalosti v Abu Dhabi jsme vás již informovali. Dnes se k jeho průběhu vracíme detailně a poutavě zpracovanou reportáží Antonína Terbera doplněnou fotografiemi Michaely Litovové…
20.12.2011 08:02  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

 
 
Spojené arabské emirátymísto, které ve vytrvalcích vyvolává směsici pocitů a dojmů. Místo, kam se touží každý, kdo nasedá na dlouhé trati v sedle, alespoň jednou dostat, kam se ovšem kvůli finanční náročnosti nedá jezdit příliš často. Občas se ovšem vyskytne příležitost, jak se postavit na startovní čáru dostihu v poušti. Buď na pozvání, nebo na vysokou mezinárodní soutěž. V obou případech arabští pořadatelé pokryjí část nákladů a i pro běžného jezdce se pak stane sen skutečností. Jednou z takových uskutečněných příležitostí bylo i Mistrovství juniorů ve vytrvalostním ježdění, které se v prosinci 2011 konalo ve vytrvalostním centru Al Wathba na kraji města Abu Dhabi.
 
Česká vytrvalost není sice nejpočetnější disciplinou ČJF, ale její jezdci postupně získávají stále více zkušeností a dokážou být pro ostatní nepříjemnou konkurencí. Jak už je téměř zvykem, byla česká vytrvalost schopna na tuto nejvyšší soutěž vyslat celé družstvo. Kvalifikaci splnila Natálie Terberová s Joulik de Villeneuve, Tereza Hrubá s Watanem a Miroslav Jadlovský se Sioux Dakota. Nadšení ovšem ovládlo i další příznivce této discipliny a tak přesto, že ke každému koni hradili arabští pořadatelé ubytování a stravu pouze třem lidem, vedoucímu družstva a týmovému veterináři, do Abu Dhabi neodletělo jenom 11 lidí, ale český tým se skládal z celkem 17 lidíostatní letěli na své náklady.
 
Část ekipy odletěla do emirátů už 1. prosince, část se za nimi vydala 7. prosince. Koně měli odletět 5. prosince v pravé poledně, ale vzhledem k nepopsaným problémům odlétali s dvanáctihodinovým zpožděním, takže se s arabskými stájemi seznámili až v půl osmé ráno 6. prosince. To byla snad jediná větší mrzutost celé výpravy, jak ale prokázalo následné dění, nebyla to mrzutost, která by měla výrazný vliv na výkonnost.
 
Do emirátů odlétala česká ekipa se zcela realistickým očekávánímsoutěž je to těžká, podmínky pro naše jezdce a koně v podstatě neznámé, vliv leteckého transportu nebyl schopen nikdo předvídat. Suma sumárumvýsledek je ve hvězdách a všechny jeho odhady byly věštěním z křišťálové koule. Teoretickypo porovnání kondice a výsledků všech zúčastněných koníjsme měli šanci dokončit v jednotlivcích v první polovině startovního pole, v družstvech pak někde kolem desátého místa. S tím úkolem také česká ekipa do emirátů odjížděla.
 
 
Na definitivních přihláškách bylo celkem 84 jezdeckých dvojic, na vstupní veterinární kontrole se prezentovalo 79 koní, ale jen 77 se nakonec postavilo na start. V soutěži jednotlivců mělo zastoupení 29 států, do soutěže týmů bylo nahlášeno 17 týmů – Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Chile, Česká republika, Ecuador, Španělsko, Francie, Itálie, Holandsko, Nový Zéland, Portugalsko, Jihoafrická republika, Spojené arabské emiráty, Uruguay a Spojené státy americké. Některé týmy byly pro nás velkou neznámou, ale většina byla jasnou a velmi těžkou konkurencí. Nespornými favority byly zástupci UAE, Argentina, USA, Francie, JAR, Belgie, Španělsko, Itálie a Holandsko.
 
Pátek byl ve znamení vstupní veterinární kontroly. Naši koně prošli zcela bez problémů. Na start nebyli připuštěni Taralea Sheer Ill s jezdkyní Emma Mason z Nového Zélandu a Misu Koran s jezdcem Kyle Gibbon z USA. To pro oba týmy znamenalo, že nemohly využít výhodu nasazení čtyř soutěžících do týmu.
 
Start do náročného dne byl v 6,30. 77 čtyřnohých sportovců vyběhlo na první metry písečné trati, všichni s nadějí, že právě ten jejich den skončí po 120 km v cíli a pokud možno daleko před ostatními. Hra nervů se ovšem neodbývala jen u jezdců a koní – se stejnými touhami a představami se na trať vydali i členové pomocných týmů
 
První etapa byla žlutá, měřila 33 km a převýšení na trati bylo necelých 50 metrů. Česká reprezentace dostala za úkol držet se kolem středu startovního pole a pokud možno spolu. Ale už tato první etapa ukázala, že právě tohle nebude lehký úkol. Jako první Češka do cíle dorazila Tereza Hrubá s Watanem (rychlost 17,808 - 40. místo), s dvouminutovým odstupem za Natálie Terberová s Joulik de Villeneuve (16,787 - 54.). Mirek Jadlovský se Sioux Dakota projel cílem první etapy 14 minut po Natálii a umístil se na 67. místě s rychlostí 15,357. Jako první dokončil tuto etapu Američan Kelsey Russel na koni Gold Raven, který jel rychlostí 21,409. Osudnou byla první etapa pro jedinou kanadskou zástupkyni Ariel Macleod na koni Cairos Summer Romance a do další etapy veterináři nepustili ani další čtyři soutěžící.
 
Rozdílné časy k dosažení potřebné tepové frekvence rozdělily náš tým a tak se museli všichni prát s tratí sami za sebe. Druhá etapa byla modrá, měřila 27 km a její převýšení bylo zhruba 45 metrů. Kelsey Russel se po této etapě propadl na třetí místo a prvenství v průběžném pořadí mohl slavit Mohd Labeeb Mohd Saleelpalliyath na koni Lucas – jediný zástupce Indie v tomto mistrovství. Ten dokončil druhou etapu s průměrnou rychlostí 22,444. Naši zástupci dokončili druhou etapu na 35. (Tereza Hrubáprům. rychlost 18,799), 45. (Natálie Terberová – 17,640) a 62. místě (Miroslav Jadlovský – 16,027). Celkem pokračovalo do třetí etapy 64 jezdeckých dvojic – 8 soutěžících, kteří dokončili druhou etapu, se nekvalifikovalo pro pokračování 8 soutěžících. Jako smolnou mohli tuto etapu označit zástupci Polska a Švédska, protože jako jediní zástupci svých zemí nemohli dál reprezentovat své státy. Velké naděje ztratili také týmy Ecuadoru, Itálie, a Portugalska, protože těmto zemím zůstali v soutěžním polijen dva členové týmu a nemohli se tak ucházet o umístění v soutěži družstev.
 
Třetí etapa byla červená. Její délka byla 24 km a převýšení na bylo necelých 25 metrů. Do čela průběžného pořadí se probojoval místní zástupce Sheikh Khalifa bin Mohd al Hamed na koni Ultimo. Tereza Hrubá dokončila etapu 31. s rychlostí 18,535, Natálie Terberová 36. (17,220) a Mirek Jadlovský 51. (15,879). I tato etapa si vybrala svou daň. Šanci na umístění v soutěži družstev ztratily týmy Spojených arabských emirátů, Belgie, Jihoafrické republiky a Chile. A bohužel musela soutěž opustit i jediná zástupkyně Slovenska – Charlotte Mlynčeková s koněm Musafer.
 
 
Délka čtvrté, oranžové etapy byla 20 km a její převýšení bylo kolem 25 m. Zástupce UAE si zatím udržel své první místo, ale na druhém už se objevil uruguayský zástupce Martin Stirling s koněm Vendaval. Naši zástupci dokončili etapu a po zvyšujícím se psychickém vypětí ve veterinární kontrole se mohli dozvědět, v jakém pořadí budou vyjíždět do poslední etapy – Tereza Hrubá s Watanem 29. (4. etapu absolvovala v rychlosti 15,063), Natálie Terberová s Joulik de Villeneuve (16,308) a Miroslav Jadlovský se Sioux Dakota 47. (13,894). Ze soutěže družstev vypadli Španělé a Holanďané a po 104 km byl nucen skončit i favorizovaný zástupce Indie – Mohd Labeeb Mohd Saleelpalliyath na koni Lucas.
 
Před naší trojkou bylo posledních 16 km bílé trasy s převýšením něco málo přes 25 m. Jak se blížil cíl, stoupala nervozita. Kdo zná vytrvalost, že se rozhoduje do posledního okamžiku a tutuo skutečnost poznali i zástupci Brazílie a Norska. Zvláště pro brazilskou ekipu bylo rozhodnutí veterinární komise nepříjemné, protože dokončením celých 120 km, ale neabsolvováním veterinární kontroly skončila šance Brazílie umístit se v soutěži družstev.
 
Česká ekipa podala v závěru soutěže úctyhodný výkon – Natálka Terberová doběhla jako 31. se skvělou rychlostí 25,098, jen pár metrů za dokončila Tereza Hrubá s průměrnou rychlostí 18,130. Mirek Jadlovský neriskoval a s jistotou si udržel své 47. místojeho rychlost byla 7,982. Zvolená taktika nakonec znamenala, že dokončili všichni tři naši zástupci a tím jsme měli možnost zasáhnout do pořadí družstev – obsadili jsme skvělé 7. místo.
 
Co závěrem? Snad jen velké díky celému týmu za projevenou vůli nebýt outsidery a za dobrou přípravu svých čtyřnohých svěřenců. Nemalé díky a vděčnost ovšem patří také lidem, o kterých se zase až tak moc nemluví, přestože jejich příspěvek k tak dobrému výsledku by se rozhodně dal označit za velmi obětavý. Těmito lidmi v pozadí jsou členové týmu, kteří jeli do UAE na vlastní náklady a jejichž pomocná ruka pomohla naší mladé naději uspět. Takže děkujeme – Pavle Kopecký, Luiso Kopecká, Vlasto Rejle, Ivo Fil’akovská a Evo Machková – byli jste a jste přínosem pro českou vytrvalost!
 
Co mne jako manažera naplňuje nadějí je skutečnost, že se čeští juniorští reprezentanti dokázali úspěšně poprat i s podmínkami pro ně nezvyklými. A nadějný je i výsledek, který naznačuje možnosti do budoucna – vždyť se blíží mistrovství Evropy a v soutěži družstev jsme byli druhým evropským týmem, který dokončil – hned za Francií. Že by to byla predikce pro rok 2012…?
 
1. Martin Stirling URU Vendaval 5:18:51 22,581
2. Allix Jones AUS Castlebar Moonlight 5:19:03 22,567
3. Oriana Ricca URU Hunter Toro 5:35:25 21,466
31. Natálie Terberová CZE Joulik de Villeneuve 6:44:31 17,799
32. Tereza Hrubá CZE Watan 6:44:32 17.798
47. Miroslav Jadlovský CZE Sioux Dakota 8:44:02 13,740
 
Týmy:
1. Uruguay 16:35:53
2. Francie 17:31:42
3. Austrálie 18:14:39
4. USA 19:36:56
5. Argentina 20:06:43
6. Nový Zéland 20:45:23
7. Česká republika 22:13:05



reklama 13B

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE