reklama 11B

Nevídaná kvalifikace a čtyři vítězství pro Bartoše

V polovině kvalifikačního seriálu je do 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou kvalifikováno už 31 koní. Memoriál mjr. Miloše Svobody totiž dokončilo patnáct ze šestnácti startujících, v jejich čele kraloval Zarif s žokejem Josefem Bartošem...
27.06.2015 18:40  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A

Zarif s žokejem Josefem Bartošem. Foto Tomáš Kubelka
 
A právě tomuto jezdci patřil den, zvítězil celkem čtyřikrát. Do II. kvalifikace – Memoriálu mjr. Miloše Svobody odstartovalo vyrovnané šestnáctičlenné startovní pole. Očekával se souboj mezi Zarifem a dosavadním králem kvalifikací Trezorem, jenže tu byla i další zvučná jména. Sedm ze startujících už mělo zkušenosti z Velké pardubické, šest z nich dokonce dostih dokončilo v první desítce. V dnešní červnové kvalifikaci se na čele startovního pole střídalo hned několik koní, kteří v rozumném tempu překonávali bez problémů jednu překážku za druhou. Kolem cílového mezníku nakonec první proběhl osmiletý zkušený Zarif, za ním relativní překvapení dostihu Hipo Jape s Janem Kratochvílem v sedle. Oba připravuje trenér Josef Váňa starší. Ten měl na startu kvalifikace hned tři svěřence (trio doplňoval Thallium). Třetí dokončili velezkušený Kasim s žokejem Marcelem Novákem a hned za nimi Modena, která v květnové kvalifikaci kvůli pádu nedokončila. V sedle měla žokeje Jana Faltejska. Daleko za ní na pátém místě dokončil Trezor s Ondřejem Velkem a na šestém místě úspěšný reparát složil Al Jaz s žokejem Josefem Sovkou. Sedmé místo patří Peintre Abstrait, kvalifikační podmínky splnili ještě Goscater, Puntarenas, Sherardo, Sun Belina, Orix, Klaus, Bodyguard, Oriental Lion a Thallium. Jediným zadrženým účastníkem dostihu byl Mlýn, který však má splněno už z května. 
 
Vítězství v Memoriálu mjr. Miloše Svobody bylo hattrickem Josefa Bartoše, v tu chvíli pravděpodobně ještě netušil, že uspěje i počtvrté. Bylo to v sedmém dostihu dne, Ceně Komerční banky na 4500 metrů. V něm uspěl s Vandualem trenérky Hany Kabelkové, která pro sobotu připravila hned dva vítěze. Tím druhým „jedničkářem“ byl Talent ve čtvrtém dostihu dne, Ceně společnosti Synthesia. V jeho sedle byl opět Josef Bartoš. Čtveřici Bartošových vítězství doplnil Dalmacio v Ceně mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open. I tohoto koně připravuje žena, tentokrát Pavlína Baštová. 
 
Dostihovému mítinku přálo počasí, dráha byla ideální. Odběhnuto bylo osm dostihů. Dostihový program zahájily dva dostihy přes proutěné překážky. Nejvíce sil v závěru prvních proutek prokázal Casper s Michalem Kubíkem v sedle, ve druhých uspěl v dostihu aktivní Desson s žokejem Marcelem Novákem. Pak přišla série vítězství Josefa Bartoše – ve třetím dostihu s Dalamciem a ve čtvrtém s Talentem. V následující Červnové cross country Válečníka na 3300 metrů přemožitele nenašel Terebesz, který v sedle s Jakubem Spáčilem absolvoval dostih téměř stylem start – cíl. Pak se opět na podium vrátil Josef Bartoš, nejprve se Zarifem v kvalifikačním dostihu a pak s Vandualem. V závěrečném dostihu mladých jezdců se po dvou letech po boji prosadila Lingarry v sedle s Jakubem Kocmanem. 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE