reklama 11D

V Pardubicích odhalena pamětní deska kpt.Poplera

Po dvaceti letech se na pardubické závodiště vrátila pamětní deska připomínající památku kpt. Rudolfa Poplera. Dostihový spolek a město Pardubice tak vzdávají poctu muži, s jehož jménem jsou pardubické dostihy neodmyslitelně spjaty.
23.06.2015 16:26  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Na pardubickém závodišti byla odhalena pamětní deska kpt.Rudolfa PopleraFoto: Miloš Spáčil

 

Slavnostního odhalení se ujal synovec Rudolfa Poplera Albert a také náměstek primátora města Pardubice Jan Řehounek spolu s místopředsedou představenstva Dostihového spolku a.s. Michaelem Skalickým
 
Albert Popler přišel i se svou rodinou, manželkou a svými syny, aby společně uctili památku svého předka. Odkaz Rudolfa Poplera si uvědomuje i město Pardubice. „Je mi ctí být u odhalení pamětní desky Rudolfu Poplerovi, a to jak za město, tak i za sebe. Dostihy a závodiště jsou skutečným unikátem, kterého si musíme vážit. Stejně jako si musíme vážit lidí, kteří něco dokázali a kteří přispěli k dobrému jménu nejen Velké pardubické. A takový Rudolf Popler byl,“ prohlásil Jan Řehounek, náměstek primátora města Pardubic a zároveň člen představenstva Dostihového spolku a.s. 
 
Pamětní deska se vrátila na své původní místo na tribuně „B“. Právě na této nejstarší tribuně pardubického závodiště byla deska umístěna až do 90. let minulého století. Tehdy byla kvůli rekonstrukci tribuny sejmuta. „Nevíme, proč pamětní deska zůstala dvacet let ukryta v útrobách tribuny. Ale rozhodli jsme se ji vrátit tam, kde má být. Připomíná muže, skvělého jezdce, účastníka olympiád a dvojnásobného vítěze Velké pardubické. Úctu mu v minulosti v předvečer startu Velké pardubické vyjadřovali i jezdci, kteří tu skládali svůj slib,“ připomněl místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. 
 
Kapitán Rudolf Popler se narodil 29. května 1899 ve Vysokém Mýtě. Rodina žila ve mlýně zvaném Jangelec. Za lásku ke koním vděčí Rudolf svému strýci, který jej také vzal poprvé na Velkou pardubickou. Otec mu za dobrý prospěch koupil koně a to byl možná prvopočátek bohaté a úspěšné kariéry. Po ukončení studia na gymnáziu nastoupil vojenskou službu u hulánského pluku ve Vysokém Mýtě a absolvoval školu záložních důstojníků v rakouském Stockerau. Poté odešel na frontu do Itálie. Po skončení války a založení Československa byl důstojníkem jezdectva u 9. jezdeckého klubu ve Vysokém Mýtě. V té době už získával první sportovní úspěchy. Zúčastnil se dvou olympiád v Paříží (1924) a Amsterdamu (1928). Devětkrát startoval ve Velké pardubické, dvakrát zvítězil (1926 a 1930). V roce 1931 startoval i Velké národní v Liverpoolu, kterou bohužel nedokončil. Osudným se mu stal rok 1932. Velkou pardubickou dokončil po napínavém finiši na druhém místě. Chtěl odčinit své zklamání a tak se rozhodl startovat v dalším dostihu – Kinského memoriálu. Hned na druhé překážce měl ale pád. Na následky zranění 16. října 1932 zemřel. Kinského memoriál od té doby pokračuje jako Memoriál Rudolfa Poplera a běhá se v rámci dostihového mítinku Velké pardubické. Po kpt. Rudolfu Poplerovi je také pojmenována jedna z překážek na pardubickém dostihovém závodišti. 
 
Zdroj: Tisková informace Dostihového spolku, a.s.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE