reklama 11A

NEJ kůň 2016: Divize F, teplokrevná plemena

Divize F teplokrevných a sportovních plemen je opět plná domácích koní s vynikajícími původy a zajímavým exteriérem. Dle výsledků z předchozích let však nelze tipovat letošního tahouna. Vezměme to ale popořadě…
15.08.2016 16:48  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Českého teplokrevníka letos zastupuje mladičká čtyřletá klisna Jamajka, českého trakána sedmnáctiletý sportovec Ampere. Z rodiny koní Kinských je připravena o hlasy bojovat klisna Tara Kinská 82/8.  Moravského teplokrevníka představuje jediný hřebecpoli 2086 Regulus MT – 3 / Romulus uhřičický. Který je Váš favorit? Udělit hlas tomu nejkrásnějšímu můžete do neděle 21. srpna.

 

ČESKÝ TEPLOKREVNÍK 54/874 Jamajka

Klisna, ryzák, narozena 22. 2. 2012

Otec: Catango HT

Matka: 54/195 Jena,

Chovatel: ZH Tlumačov, s.p.o.

Majitel: ZH Tlumačov, s.p.o.

 

Klisna velkého rámce, typická, souladná a ušlechtilá, přiměřeně kostnatá a široká; dlouhý klenutý krk. Korektní exteriér a fundament. S velmi dobrou mechanikou pohybu, má oboustranný původ českého teplokrevníka. Jejím otcem je desetiletý hřebec plemene český teplokrevník Catango HT, který má za sebou starty v parkurových soutěžích do stupně T*. Jeho otcem není nikdo jiný než holštýnský bělouš Catango Z (po Cantus), který byl svého času u českých chovatelů mimořádně oblíbený a jeho potomstvo dosáhlo výkonnosti drezura S, parkur T**, všestrannost ST a spřežení TT. Matkou Catanga HT je klisna českého teplokrevníka 54/501 Julie z chovu Antonína Novotného. Matkou Jamajky je 54/195 Jena, světlá hnědka zapsaná v HPK a AP ČT. Bába 65/580 Jesica (po Jersey, KWPN) startovala v parkurech do stupně L a kromě Jeny dala ještě hřebce Al Pacino (po Al Campo, parkury do 110 cm). Prabába Perla (po Kontur) měla vlastní výkonnost parkur ST* a dala rovněž v parkurovém sportu úspěšné potomky. Otcem matky je KWPN hřebec Oscar (po Celano) s vlastní sport. výkonností T** parkur a výkonností potomstva drezura L, parkur T* a všestrannost S. Jamajka se v loňském roce stala vítězkou finále celostátní přehlídky 3-letých klisen plemene ČT ve Zduchovicích. Výkonnostní zkoušky klisen úspěšně zakončila známkou 8,11 bodů a nejen tím se zařadila do akceleračního programu plemene ČT. V současné době je jednou z chovných klisen hřebčince Tlumačov, kde po jejím boku běhá již tříměsíční klisnička po holštýnském hřebci Quentino.


 

ČESKÝ TRAKÉN Ampere
Valach, hnědák, narozen 31. 3. 1999

Otec: Angard
Matka: Andante IV po otci Gunnar
Chovatel: Jan Van Geet

Majitel: Tereza Ištoková

 

Ampere je kůň středního vzrůstu, který je ochoten pracovat jen pro své nejbližší, a pro ty, kteří si získají jeho náklonnost. Začátky sportovní kariéry nebyly vždy jednoduché, ale když získal důvěru ve svého jezdce, kterým byla od jeho čtyř let až do nynějších sedmnácti let Vanda Bělinová, rok od roku se zlepšoval, a veškerou práci do něj vloženou 1000x vrátil, a to až tak, že dosáhl té nejvyšší úrovně- TT Grand Prix, dokonce na mezinárodní úrovni, kde figuroval i ve světovém žebříčku. Kromě nesčetného počtu vítězství a umístění (má absolvovaných více jak 70 soutěží na úrovni Grand Prix) patří mezi jeho veliké úspěchy např. 1. místo v Přehledu sportovních drezurních koní v ČR- ČJF za rok 2013, 2. místo v tom samém žebříčku za rok 2014 a 3. místo za rok 2015. Dále pak 3. místo v rakouském Weikersdorfu při finále Hallencpu 2014, několik zlatých medailí na Mistrovství SČO. V letošním roce stále podává skvělé výkony na nejvyšší úrovni, když v květnu dvakrát zvítězil v Grand Prix Karlovy Vary a to s novým osobním rekordem přes 67 %. Stále patří mezi top české drezurní koně. Je nesmírně vitální a houževnatý, jak se u tohoto plemene očekává. Nyní bude předávat své zkušenosti nové talentované jezdkyni Tereze Ištokové.


 

KŮŇ KINSKÝ - Tara Kinská 82/8

Klisna, Isabela,narozená 22.4.2009
Otec: 718 Minerál
Matka: 52/258 Táta
Chovatel: Jiří Kroutil, Chrudim Markovice

Majitel: Jiří Kroutil, Chrudim Markovice

 

Tara je ušlechtilá klisna atraktivní žluté barvy,má vyrovnanou povahu s vynikající učenlivostí a pracovitostí. V drezuře letos postoupila na stupeň S. Je taká trojnásobně prémiovanou klisnou na Národních přehlídkách koní Kinských roku 2013, 2014 a 2015.


 

MORAVSKÝ TEPLOKREVNÍK 2086 Regulus MT – 3 / Romulus uhřičický
Hřebec, vraník, narozen 31. 5. 2010
Otec: 677 Regulus
Matka: 21/98 Firefly / Furioso XVIII – 26
Chovatel:  Bohumír Soušek
Majitel:  Ing. Petr Galatík

Moravský teplokrevník  2086 Regulus MT – 3 / Romulus uhřičický je jediným pokračovatelem linie špičkových dostihových koní a stejně tak dobrých plemeníků českého chovu, založené u nás hřebcem maďarského původu City, který přes svého syna Masise, vnuka Lincolna a pravnuka Reguluse rozšířil náš chov o celou plejádu úspěšných dostihových, sportovních i chovných koní.  Matka Reguluse, klisna Redakta byla vynikající produkt českého chovu a zvítězila v Jarní ceně klisen, Oaks a St. Leger. Redakta je dcerou Dakoty, plemeníka, který byl výrazným nositelem skokových vloh. Matka Romuluse uhřičického je klisna 21/98 Firefly/Furioso XVIII – 26, po motěšickém 3466 Furioso XVIII. V mateřské části rodokmenu se nachází dva další kvalitní plnokrevníci opět francouzského původu a to hřebci Hugben a Astyanax.  Hugben byl nejlepším synem Behistouna, dal 2 vítěze Velké pardubické, plemeníka Hugbena 49 sportovním jménem Hurikán s výkonností „ST“.

Sám Romulus uhřičický je ušlechtilý mladý hřebec souladného exteriéru se skokovými vlohami a dobrou mechanikou pohybu.  V roce 2014 úspěšně absolvoval výkonnostní  zkoušky hřebců do plemenitby MT s hodnocením za exteriér 7,8 bodu a za výkon 8,2 bodu. V současné době je sportovně testován a zatím dosáhl výkonnosti  ve skocích „Z“ v drezuře „L“ a ve všestrannosti „ZL“. Má 27,32 původních genů, 60,95 genů a A 1/1. Jeho původ je zdařilou kombinací kvalitních a výkonných plnokrevníků a Furiosů.

 

Text a foto: Lucie Hladová




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE