reklama 11B

NEJ kůň: Divize E plnokrevná a čistokrevná plemena

V pátém kole ankety o nejkrásnějšího koně přišla na řadu Divize E. Soutěžit v ní budou koně plnokrevných a čistokrevných plemen. Zastoupená jsou čtyři plemena, chybí jen arabský plnokrevník. Více informací čtěte v příspěvku Lucie Hladové.
08.08.2016 08:37  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

V pořadí pátá divize E představuje plnokrevná a čistokrevná plemena. Tradičně tuto divizi tvoří krasavci z pouště a krasavci z rychlé dráhy. Řeč je o plemenech  Achaltekinský plnokrevník,  Shagya Arab a dva sportovci Anglický plnokrevník a Český klusák. Letos bohužel chybí zástupce plnokrevného araba, kterého svaz chovatelů nenominoval.  Zato však můžete svůj hlas udělit jednomu ze tří impozantních hřebců či charismatické klisně. Hlasování probíhá celý týden, tedy do nedělní půlnoci 14. srpna. Nezapomeňte, že každý hlas je důležitý a postoupit může nejen vítěz divize, ale také kůň s nejvyšší preferencí hlasů ze základních divizí
 
ACHALTEKINSKÝ PLNOKREVNÝ KŮŇ Saphire
 
Hřebec, tmavý plavák, linie Posman, nar. 2008
Otec: Shaar Shael
Matka: Ahsi Shael (po Dorkush)
Chovatel: Jiří Trávníček
Majitel: Kristýna Koděrová a Jiří Trávníček
 
Saphire je typický plnokrevný achaltekinský hřebec narozený v České republice z importované matky Ahsi Shael a po vynikajícím hřebci Shaar Shael. Oba rodiče pocházejí z uznávaného ruského chovu Shael. V tomto roce obdržel Saphire licenci plemenného hřebce.
 
Saphire je tmavý plavák, na slunci s typicky kovovým leskem srsti, delšího rámce, lehčí kostry, s výborným původem i exteriérem a ladným pohybem.
 
Saphire je jemný, citlivý kůň, který vždy energie na rozdávání. Díky jeho vnímavosti je radost s ním pracovat. Již od mala je vychováván podle metod přirozené komunikace, zúčastnil se společně se svou majitelkou mnoha soustředění se Zuzkou Prokopovou, Katkou Santarovou a Lubem Kišem. I nadále se oba snaží stále rozvíjet a učit se novým věcem, zlepšovat ty staré a posouvat se krůček po krůčku k novým cílům, kdy na konci by měl být především spokojený kůň.
 
ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK Age of Jape
 
Hřebec narozen 12. 3. 2006 v Polsku.
Otec: Jape (USA) po Aleged
Matka: Age od Gold po Belmez (USA)
Chovatel: Pol-Kaufring Spolka z o.o.
Majitel: Ing. Ševčík Miroslav
Stanice: Vlachovice
 
 
Hřebec byl zakoupen po dvouleté sezóně v Polsku za 1.000.000 Kč panem Radimem Bačou, v jehož barvách absolvoval rovinovou kariéru. Posléze byl prodán panu Horákovi – stáji Red Rebels. Do chovu byl zakoupen Ing. Miroslavem Ševčíkem.
 
Svých vynikajících dostihových výsledků dosáhl v péči trenérů Františka a Radka Holčákových. Za svou kariéru vyběhal 4.080.000 Kč na rovinových dostizích a na překážkových 2.251.716 Kč.
 
Na základě svého exteriéru je v chovu zařazen do třídy Super Elita. Hřebec je vyrovnaného charakteru, ošetřován a pohybován je výhradně ženami. Díky svým výsledkům v dostizích (12 vítězství v řadě největších dostihů na rovinách, 6 vítězství na překážkách – včetně GD-1), díky výsledkům svého otce Japa – nejlepšího středoevropského plemeníka a díky výsledkům jeho polobratra Magnuse připustil v roce 2015 celkem 58 klisen a v roce 2016 dokonce 62 klisen. Je vyhledáván nejen českými chovateli, ale i chovateli z Polska, Slovenska a Rakouska a je daleko největší chovatelskou nadějí na produkce rovinových a překážkových koní střední Evropy.
 
 
ČESKÝ KLUSÁK Starboy BN
 
Hřebec, bělouš, narozen: 29. 5. 2008
Otec: Sabbath (CS), 1985
Matka: Star Hammering (CZE), 1999
Chovatel: Barbora Nováková
Majitel:  Jahodnik s.r.o.
 
Starboy BN je hřebec dobrého charakteru s výbornou mechanikou v klusu a odolností. Je synem kultovního českého klusáka Sabbatha. S přibývajícím věkem se neustále zlepšuje a v letošní dostihové sezóně se zdá být v životní formě. Letos totiž již čtyřikrát zvítězil a při posledním startu si vylepšil osobní kilometrový rekord. Zařadil se tak mezi nejrychlejší klusáky českého chovu. Jeho dostihová kariéra čítá 57 startů, 16 vítězství, 19 umístění a zisk 239.468 Kč. Nutno podotknout, že klusácké dostihy nejsou honorovány tak jako cvalové dostihy. Jeho kilometrový rekord je 1:15,4. Pyšnit se může mj. titulem vítěz Breeders´ Crownu tříletých (CH) a dvou dostihů v Německu.
 
 
SHAGYA ARAB Hannah II OB4/3/Sh
 
klisna, bělouš, narozena 22. 4. 2012 v Dobroníně
Otec: 1338 O´Bajan IV-CZ Osiek DE
Matka: Hatikva CZ-Sh-A-234
Chovatel a majitel: Ing. Miroslav Novák, Dobronín 245, 588 12
 
Klisna Hannah II se narodila u pana Nováka v Dobroníně. V letech 2014 až 2016 se účastnila Národních přehlídek koní plemene Shagya arab, kde vždy zvítězila ve své kategorii. Klisna přísluší k rodině CZ2/542 Magyar 1790 a její celý původ sahá do 18 století, kde se plemeno Shagya arab formovalo ve vojenských hřebčínech tehdejší rakousko-uherské monarchie.
 
Hannah II je prvním hříbětem své matky Hatikvy CZ-Sh-A-234. Otcem klisny je plemeník O´Bajan Osiek DE, který byl do ČR zapůjčen z Německa a působil v Zemském hřebčinci Písek v inseminaci, pak na stanicích u chovatelů v přirozené plemenitbě. Do PK Shagya araba se po něm narodilo 14 hříbat.
 
Klisna je u svého majitele zatím v základním výcviku. Ježděna je pod sedlem a taky chodí v zápřahu se svou matkou Hatikvou.
 
Rozhodnout může i Váš hlas. Udělit jej můžete do neděle 14. srpna na www.nejkuncr.cz.
 
Text: Lucie Hladová



Štítky: NEJ kůňanketa
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }