reklama 11D

NEJ kůň ČR 2016: Černobílá historie

Zvítězí vraník nebo bělouš? Lze očekávat, že opět čtvrtá divize D Historická plemena zásadně ovlivní finále. Z této divize takřka již pravidelně postupují dva koně. Nejen vítěz divize, ale také často další kůň s nejvyšší preferencí hlasů ze všech...
01.08.2016 08:37  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

Foto: Dalibor Gregor

I letos je tato historická divize koní velmi atraktivní. Za Starokladrubského koně, tedy plemeno, jež bralo titul Nejkrásnější kůň ČR v loňském roce, postavil reprezentant NH Kladruby nad Labem plemeník Solo Siria XXIX. Proti němu se však staví fríská klisna Willemien Wealtsje W, lipický bělouš Favory XI-42 a španělský hřebec Betun III. Kdo z těchto krasavců doplní shetlandského pony, haflinga a českomoravského belgika ve finále? Rozhodnout může i Váš hlas. Udělit jej můžete do neděle 7. srpna. Nezapomeňte však svůj hlas potvrdit na emailu, nepotvrzené hlasy se nezapočítávají.

 

Divize D

Historická plemena

 

FRÍSKÝ KŮŇ Willemien Wealtsje W.

Datum narození: 17. 5. 2007

Matka: Lyntsje Wealtsje W. Stb Ster. (po Fetse 349 Sport)

Otec: Fridse 423 Sport (po Teunis 332 Sport + Preferent)

Chovatel: A.Wing, Elahuizen, NL

Majitel: Ing. Michaela Lásková

Willemien je devítiletá klisna fríského koně. V roce 2013 se stala šampionkou svodu v Ameland, NL a obdržela titul Ster. I její mateřská linie se pyšní tituly Ster, Preferent, Model, takže klisna má tzv. full papers. Pochází z mateřské linie 43 a její pra-pra-pra bába je matka plemenného hřebce Hearke 254. Otec Willemien je plemenný hřebec Fridse 423, který působí v USA. Willemien sisoučasní majitelé v Holandsku sami vybrali a přivezli před rokem. V Holandsku byla využívána zejména jezdecky. V letošním roce přivedla na svět fríského hřebečka po Wolfert 467. V dalších letech by ji majitelé rádi využívali nejen jako rodinného, rekreačního koně, ale i jako chovnou klisnu.

 

PURA RAZA ESPAŇOLA Betun III

Pohlaví: hřebec

Narozen: 14. 5. 1996

Otec: CALESERO VII

Matka: ENAMORADA XIV

Chovatel: MIGUEL MERIDA RAMIREZ

Majitel: VÁCLAV KUBÍK

Betun III pochází z chovu Miguela Méridy Ramíreze ze Španělska. Jedná se o velmi kvalitního hřebce. Jak po stránce morfologické, tak po stránce povahových vlastností, tak i po stránce genetické jelikož je potomek významných krevních liniích (což z něj činí skoro 100% bocado).

V jeho rokokmenu se objevuje například Taco-Taco (Betunuv praděd) z Vojenského hřebčína, byl hnědý plemeník využívaný především chovem Escalera (José Luis), který usiluje o mohutnou tělesnou stavbu. Jedním z potomků takového spojení je i Betunova bába z otcovy strany Calesera IV, která odchovala 13 hříbat. Jako zajímavost lze uvést, že v současné době se mezi špičkou koní závodících v Doma Vaquera ve Španělsku vyskytuje kůň pojmenovaný rovněž Taco-Taco, na památku tohoto hřebce.

Mateřským otcem je Utrech z Vojenského hřebčína, plemeník z Jerezu. Jeho otce, Betunova praděda Gemelo II odkoupil od Vojenského hřebčína pro vlastní plemenářské potřeby chovatel Francisco Fernández Daza, který se pravidelně zúčastňuje se svými odchovy výstav (výžeh srdíčko v kolečku). Otcem Gemela II byl totiž Cariňoso III 1956, další z koní, který výrazně promluvil do vývoje PRE. Právě tohoto hřebce má ve svém rodokmenu mnoho vynikajících koní, například Gaucho III, úspěšný americký drezurní kůň.

Betun III byl uchovněn ve Španělsku a smí působit v přirozené plemenitbě na celém území Evropy. Též je zapsán v ústředním registru plemeníků České Republiky pod číslem 1472-. To ho opravňuje k plemenitbě na území ČR.

 

LIPICKÝ KŮŇ - Favory XI-42

Datum narození: 30. 5. 2004

Pohlaví: valach

Otec: Favory XI Reseda (F X-3/4415)

Matka: Borinka po Maestoso XI-7

Majitel: Mgr. Veronika Kratochvílová

Chovatel: NŽ Topolčianky

Favory XI-42 alias Santos se narodil na Slovensku v Národním hřebčíně Topolčianky. Na Slovensku startoval v drezurních soutěžích do úrovně L. Do České republiky přišel v září 2014. Lze říci, že Santos je co do charakteru typickým představitelem lipického koně - je velice inteligentní, pracovitý, učenlivý, ale zato temperamentní kůň. Jezdci si chválí jeho výbornou jezditelnost Je to jemný kůň, který se snaží potěšit. Nyní se připravuje na svou drezurně sportovní dráhu.

 

STAROKLADRUBSKÝ KŮŇ Solo Siria XXIX

Pohlaví: hřebec

Narozen: 20. 5. 2002

Otec: Solo Ela X

Matka: 415 Siria (So VIII)

Majitel a chovatel: NH Kladruby nad Labem

Solo Siria XXIX  je typický starokladrubský hřebec s velmi dobrým exteriérem. Vyniká dobrým charakterem, výbornou jezditelností, je temperamentní a pracovitý. Hřebec je využíván k plemenitbě od roku 2011, zatím má narozených 13 klisen a 13 hřebců. Dříve reprezentoval NH Kladruby nad Labem v soutěžích spřežení, kde dosáhl výkonnosti stupně T.  K jeho nejlepším výsledkům patří druhé místo na MČR v kategorii jednospřeží v roce 2010 a první místo v oblastním mistrovství v témže roce.

V současné době úspěšně reprezentuje na vystoupeních a závodech v dámských sedlech v této disciplíně např. získal bronzovou medaili na MČR v drezuře v dámských sedlech v roce 2013, v roce 2014 se stal vícemistrem republiky v drezuře v dámských sedlech.

 

Svůj hlas udělte do neděle 7. 8. na www.nejkuncr.cz




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE