reklama 11A

NEJ kůň 2016: Divize B malá plemena

Malí hřebci s velkým duchem. Tak bychom mohli nazvat druhou divizi – B Malá plemena. V ní se o postup do finále poperou rovnou čtyři plemeníci. Mezi velké favority patří tradičně Hafling a Fjordský kůň...
11.07.2016 16:59  |  Rubrika: Chov  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

 
...a to díky své velké podpoře z chovatelských organizací. Pořadím však jistě může zamíchat i Huculský kůň, který mnoho příznivců po celé ČR díky své „tradici chovu.“ Nováčkem v této divizi je Meránský kůň. Toto přátelské plemeno srovnatelné zastoupení v ČR s Islandským koněm, kterého letos v hlasování nahrazuje.
 
Svůj hlas můžete jednomu z kandidátů udělit do neděle 17. 7. Nezapomeňte hlas potvrdit, nepotvrzené hlasy se do výsledků nezapočítávají.
 

FJORDSKÝ KŮŇ Jabell

Hřebec, plavák, nar. 2013
Otec: Reitze -19960860
Matka: Labella L-281 (po Fjellwin F-74 )
Chovatel: Anna Smyčková, Holubice
Majitel: Veronika Myslivečková a Filip Vincenc, Ekofarma Nelske Dlouhomilov
 
Fjordský hřebec se narodil již v ČR po importovaných rodičích.
Matka Labella byla na svodu ohodnocena 35 body, první chovnou třídou a je jednou z původních kvalitních klisen dovezených do ČR panem Jonkerem.
Otec Reitze vlastní titul EliteHengst, nejvyšší ocenění za dosažení všech možných titulů – Model, Ster, Preferente, Prestatie a Keur, jako jediný v ČR. Reitze se taktéž účastnil této ankety v roce 2012 a obsadil 4. místo.
Tento, letos teprve tříletý hřebec, si zatím užívá volnosti v hřebčím stádě, kde setrvá do podzimu. Vhledem k tomu, že je toto plemeno pozdní, začne se obsedat až letošní zimu a do práce přijde až příští jaro.
Jeho dráha, bude směřovat do vytrvalostního sportu, kde se prosazuje jeho rodina z matčiny strany, potomci po Fjellwin. Ať to byla legendární fjordská klisna Leika – která ve svých 21 letech úspěšně reprezentovala Českou republiku ve vytrvalostních dostizích, nebo Nelske obě výkonnost CEI**. Tak jako loňský účastník této ankety hřebec FelskinHVB – zde obdržel 5.místo, resp.3.místo v poháru odborníků, má taktéž v původu hřebce Fjellwina a letos zatím závodí na úrovni „S“.
Proto byl hřebec Jabell na Ekofarmu Nelske zakoupen, tak uvidíme jestli nezklame.
Do budoucna bude připravován nejen pod sedlo, ale i do tahu, aby mohl splnit zkoušky, které prověřují hřebce do chovu.
Foto: Lenka Daňková
 

HAFLING 2038 Amaranth

Hřebec, sv. ryzák, nar. 2. 3. 2011
Otec:  Ajax – G
Matka: Šárka
Majitel: Volek František, 671 75 Loděnice u Mor.Krumlova
Chovatel: Braun Petr, 335 44 Kasejovice
 
Plemenný hřebec 2038 Amaranth se narodil 2. 3. 2011 po hřebci Ajax – G, který byl do ČR importován jako plemeník z Itálie, kde působil dlouhou dobu v chovu a zanechal tam nespočet kvalitních potomků.
Matka Amarantha klisna Šárka, byla přivezena svými majiteli jako odstávče z Rakouska. Tato charakterní a moudrá klisna dlouhá léta trpělivě pracuje jako školní kůň, a na jejím hřbetě se základům jezdeckého sportu hlavně díky její trpělivosti naučil už nespočet dětí.
Sám hřebec 2038 Amaranth je velmi typickým představitelem svého plemene. S velmi dobrou barvou, výrazem, dostatečně mohutnou stavbou těla, velmi dobrou horní linií a lopatkou.
Svým současným majitelem Františkem Volkem byl zakoupen ve dvou letech. Ve třech letech byl uchovněn s velmi pěknou známkou 7,7 bodu. Ve stejném roce složil i výkonnostní zkoušky pod sedlem.
Letos má za sebou již druhou připouštěcí sezónu, přičemž mezi narozenými potomky výrazně dominují klisničky. Hřebec je velmi lehce jezditelný, a pro svůj mírný charakter a charisma se stal i milovaným maskotem country tanečního souboru Novovesská štístka, které také trpělivě všechny povozil na svém hřbetě.
Nyní je hřebec intenzivně připravován jezdcem Pavlem Liškou na drezurní soutěže, kterých by se měl účastnit již na podzim a potvrdit tak svůj vynikající charakter a výkonnost a prezentovat tím se ctí toto krásné a výjimečně všestranné plemeno alpských koní.
Foto: archiv chovatele
 

HUCULSKÝ KŮŇ 1573 GurgulHaidar

Hřebec, hnědák, nar. 13. 4. 2007
Otec: 797 GURGUL BAVOR
Matka: 31/618 ALMAJ
Majitel: Zemský hřebčinec Písek
Chovatel: p. Peter
 
Tento čistokrevný hřebec plemene Hucul působí především jako plemeník. Díky svému původu je zařazen do programu jako genetický zdroj. Narodil se u pana Zdeňka Petera (Dubová Hora) po 797 GURGUL BAVOR z matky 31/618 ALMAJ. Současným majitelem je Zemský hřebčinec v Písku, který ho zapůjčuje do chovatelských stájí po celé ČR. Aktuálně hřebec působí v Praze na Zadní Kopanině v Hucul Clubu. Z jeho úspěchů lze vyjmenovat například titul vicešampióna plemene v kategorii hřebců – juniorů Topolčianek na Slovensku v roce 2008.
Foto: Lucie Hladová
 

MÉRENSKÝ KŮŇ Ramountchod´Olmes

Hřebec, vraník, nar. 29. 3. 2005
Matka: Kansoud´Olmes
Otec: Illamatdu Gay
Chovatel: E.A.R.L. DES MONTSD´OLMES (Franice)
Majitel: Martina Jestřábová, Chrastiny, okr. Písek
 
Do České republiky byl přivezen v roce 2009 coby teprve 4 letý čerstvě licentovaný hřebec, s cílem zjemnit chov Mérenských koní v České republice. Ramountcho patří se svojí jemnější tělesnou konstituci k modernímu typu Mérenského koně. Vyniká  velice přátelskou povahu, ochotou spolupracovat a výborným charakterem.  Je velice dobře jezditelný pod sedlem, kde se vyznačuje prostornými a energickými chody, ale umí pracovat i v zápřahu.
V chovu v České republice působí od roku 2010 a zatím se po něm narodilo 32 hříbat, kterým předává hlavně výborný charakter.
Foto: Tereza Huclová
 

 
Svůj hlas můžete udělit na www.nejkuncr.cz od 11. do 17. 7. Nezapomeňte svůj hlas potvrdit v emailu. Hlasy bez potvrzení se nezapočítávají!



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE