reklama 11D

Martinický mítink CEM 2016 v souhrnu EquiTV

V Martinicích na Příbramsku se 7. – 11. září odehrál první ročník Czech Equestrian Marsters, závodů, které spojují drezuru, parkurové skákání a pony sport. Díky kamerám EquiTV se můžete podívat na to nejzajímavější, co se v Martinicích odehrálo.
16.09.2016 09:03  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

VIDEOREPORTÁŽ Z CEM 2016 NAJDETE TADY

Se zcela novým projektem přišel zkušený organizátor závodů ve středočeských Martinicích. Ve dnech 7. až 11. září uspořádal mítink s názvem Czech Equestrian Masters, který spojoval dvě disciplíny a tři věkové kategorie jezdců dohromady.

Do Martinic tak zamířily děti, které závodí s poníky, stejně jako nejzkušenější parkuroví jezdci. Vedle skokanů se tam sjeli také drezurní jezdci, aby změřili síly ve finále letošního 11. ročníku Českého drezurního poháru.

Pony túra byla vypsaná jako tříkolová, a nejtěžší parkur čekal na jezdce závěrečný den. Nejlépe si s překážkami do 70 centimetrů poradil Viktor Skutecký s poníkem jménem Marschall, když dojel bez chyb a v nejkratším čase. Po sečtení všech třech kol se však celkovým vítězem stal Daniel Hakr s Quintenem, který měl v celkovém hodnocení 56 kladných bodů.

Zkušenější jezdci na velkých koních si mohli vybrat ze třech tříkolových rund, z nichž ta nejobtížnější nesla název Diamond Tour a vrcholila soutěží s překážkami do 145 centimetrů.

Skvěle se v prvních dvou kolech dařilo Andree Halíkové s klisnou Colettou, která překonala první dvě kola čistě. Jenže v poslední jízdě přišly dvě chyby, které dvojici odsunuly na konečné páté místo. Nedělním výsledkem si naopak polepšil Jiří Luža se Zentem. Do kolbiště vstupoval s osmi trestnými body, a v závěrečném parkuru k nim žádný nepřidal. Díky lepšímu součtu časů ze všech kol se posunul před Andreu Halíkovou na čtvrtou příčku. Po jedné chybě z druhého a třetího kola si dovezl Jiří Papoušek s Jenifer, takže i v jeho případě rozhodoval o umístění čas, který mu nakonec dopomohl k třetímu místu.

Dvě dvojice překonaly tři parkury jen s jednou chybou, a protože se soutěž hodnotila podle stejného článku pravidel jako mistrovství republiky, muselo o první příčce rozhodnout rozeskakování. Do něj přicházela jako první Zuzana Zelinková s Larimou. Kurz se jí podařilo překonat bez shození v čase 40,26, a poté už jí nezbývalo, než čekat, jak si v rozhodující jízdě povede její jediný soupeř Sergei Motyguine. Ten sedlal v Diamond Tour valacha Dylana, s kterým během své jízdy shodil jednu z překážek, a bylo tak jasno, že vítězkou nejvyšší martinické túry v rámci Czech Equestrian Masters se stala Zuzana Zelinková.

Jak již bylo zmíněno na začátku, v Martinicích se závodilo také v drezuře. Proběhlo tam totiž finále Českého drezurního poháru, jehož hlavní kategorií byl Top Ten Cup. 
V rámci něj absolvovali jezdci postupně tři drezurní úlohy od Svatého Jiří, přes Intermediate I až po volnou sestavu Intermediate. Jednalo se tedy o úlohy, které jsou řazeny do úrovně obtížnosti T. 

Pro třetí místo si dojela dvojice Miloslava Šlamborová a Pampalini. Ta dokončila s průměrnou známkou 67,055 %. Celkové druhé místo obsadila Hana Vášáryová s Rock For Hit, s nímž vyhrála žebříček seriálových kvalifikací. Přemožitele nenašla Tereza Hábová, která si s holandským valachem Djazzem F jako jediná vysloužila od rozhodčích průměrnou známku vyšší než 70 procent a podařilo se jí tak obhájit loňské první místo.

Zajímavostí martinického mítinku byla kombinovaná soutěž družstev, do níž vždy jeden zástupce z pony soutěží, jeden ze skokové Diamond Tour a jeden drezurní jezdec z jakékoliv ze dvou vypsaných úrovní přinášel body za výsledky, kterých v Martinicích dosáhl.

Nejúspěšnější v tomto hodnocení byla trojice Daniel Hakr závodící v sérii pro pony jezdce, Andrea Halíková, která soutěžila úspěšně v Diamond Tour a Michal Knoflíček, čtvrtý muž pořadí drezurního Top Ten Cupu. 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE