reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 9. června 2016

Druhý červnový Jezdecký magazín nás zavede v první reportáži do Frenštátu, kde se ve dnech 2. – 5. června konalo voltižní CVI. Druhá část magazínu je věnovaná Českému skokovému poháru, který se konal ve stejném termínu v Suché u Litomyšle.
09.06.2016 16:23  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
 
Ve dnech 2. až 5. června se v areálu Tělovýchovné jednoty Frenštát pod Radhoštěm odehrály mezinárodní voltižní závody označené jako CVI až do úrovně tří hvězd. Tamní pořadatelé tak navázali letošním čtvrtým ročníkem na znovuobnovenou tradici velkých voltižních závodů pořádaných v podhůří Beskyd.
 
Vypsáno bylo celkem šestnáct kategorií. Všechny bohužel v naší souhrnné reportáži zmínit nestihneme, a tak se podíváme alespoň na ty nejzajímavější výkony voltižérů, kteří se na Moravu sjeli z deseti zemí světa. Z Itálie dorazila jediná seniorská dvojice startující v nejvyšší tříhvězdové úrovni soutěže Pas-de-Deux.  Pár ve složení Eliana Arcioni a Luna Cassanmagnano získal za svou sestavu známku 6.909.
 
Česká republika neměla ve Frenštátu na startu dvojic žádné reprezentanty, žhavým želízkem v ohni však byla sestava Jezdeckého klubu Voltiž Albertovec pro kategorii juniorských skupin. Albertovská skvadra, která pod vedením Ladislava Menšíka cvičila na Patriotovi, vybojovala pěkné druhé místo. Zastoupení v této soutěži měl také další český voltižní klub TJJ Lucky Drásov. – Drasovští junioři dokončili se známkou 6.205 na čtvrtém místě. Celkovými vítězi soutěže skupin se stali junioři ze slovenského klubu Tělovýchovné jednoty Slavia Košice, kteří získali od rozhodčích hodnocení 6.810. Ačkoliv na tříhvězdičkové úrovni dokončila pouze jedna skupina – a to z Rakouska, byla bezesporu ozdobou závodů. Pojďte se tedy na výkon cvičenců s koněm Alessio L´Amabil vedeným Mariou Lehrmann podívat chvíli bez komentáře...
 
Vrcholem závodů byly volné sestavy žen a mužů v seniorské kategorii jednotlivců. V mužské soutěži na úrovni tří hvězd měli Češi pouze jednoho účastníka, úřadujícího vicemistra republiky Josefa Zelinku. Jeho výkon na Aladinovi lonžovaném Ondřejem Svobodou byl oceněn jako čtvrtý nejlepší, a český voltižér tak v letošním ročníku CVI zůstal těsně pod stupni vítězů. Na pomyslném bronzovém stupínku stanul rakouský jezdec Dominik Eder, který cvičil na koni Pipetto. Od sboru rozhodčích dostal velmi pěknou známku 7.086. O půl bodu více dostal za svou sestavu Maďar Bence Balazs. Na koni KCM Vaultinghorses Lord si dojel pro druhou příčku. Vítězem mužské kategorie se stal další z rakouských sportovců, Stefan Csandl. Ten cvičil, stejně jako jeho krajan Eder na koni Pipetto, a se svým výkonem nenašel mezi seniory přemožitele.
 
Nejsilněji byla z pohledu českých barev obsazená ženská seniorská kategorie. Za Českou republiku do ní nastoupily hned tři voltižérky. Kateřina Dušková na zkušeném reprezentačním koni Grand Arot, jehož lonžovala Klára Fratáková, zacvičila celkově šestou nejvydařenější sestavu. Pátá příčka patřila zásluhou dvojice Emma Kalliomaa a KCM Vaultinghorses Lord finské výpravě. Jejich výkon byl oceněn známkou 6.151. Další českou zástupkyní v řadách seniorek byla Weronika Schönwaldová, která cvičila na koni Aladin. Pod vedením Ondřeje Svobody si tato naše voltižérka dojela pro čtvrté místo. Kůň Pipetto se na scéně při frenštátském mítinku objevoval velmi často. Podílel se také na třetím místě rakouské jezdkyně Sabine Kuntner. Na českém koni Aquarisovi lonžovaném Ladislavem Menšíkem cvičila finská jezdkyně Heta Vihro a získala druhou příčku. Obrovskou radost přinesla všem českým fanouškům voltiže Jana Bartoňková, která cvičila na drásovském Landarovi, jehož stálou lonžérkou je Petra Cinerová.
 
Naše dlouhodobě nejúspěšnější žena v seniorské kategorii ukázala všem soupeřkám záda, když si s vysokým hodnocením 7.313 dojela pro vítězství. Ostatně – vychutnejte si její výkon alespoň chvíli nerušeně... Janě Bartoňkové pomohl k prvenství nemalým dílem také kůň Landar, který od rozhodčích pravidelně dostává velmi vysoké známky za chody. Nás samozřejmě zajímalo, jaké dojmy si Jana Bartoňková z Frenštátu odvážela.
 
V Suché u Litomyšle se odehrálo během prvního červnového víkendu páté kolo Českého skokového poháru. Během posledního závodního dne proběhla dílčí finále Amateur Tour a Czech Junior Cupu, stejně jako absolutní vrchol mítinku Velká cena Litomyšle.
 
Finále amatérské túry bylo postavené jako klasický parkur s rozeskakováním, jehož překážky dosahovaly výšky 110 cm. Z šestnácti dvojic, které do rozeskakování postoupily, dokázaly tři dokončit i druhou jízdu čistě a zároveň stlačit čas pod třicet sekund. Na hodnotě 29,94 sekundy se zastavila časomíra, když projela po bezchybné jízdě cílem Petra Mlčochová s koněm Softy Pilow, což stačilo na třetí místo. Druhý nejlepší čas měla Markéta Jarošová, která v sedle Nubie také nezaváhala, a tak dojela v dílčím finále amatérské soutěže druhá. Nejrychleji a bez trestných bodů však rozhodující jízdu absolvovala Wanda Harnolová s klisnou Afrikou, která si tak dojela pro vítězství. Žebříček série pro amatérské jezdce vede po pátém kole Alžběta Ducká, která si na kolbišti v Suché připsala patnáct bodů za šesté místo a svoji pozici tak jen upevnila.
 
Túra určená pro juniory zažila své dílčí finále také v neděli 5. června a o rozdělení bodů do průběžného žebříčku série rozhodlo rozeskakování. Jednou v něm chybovala Tereza Vysoudilová s Isarem, a protože byla z jezdců se čtyřmi trestnými body v rozeskakování nejrychlejší, umístila se na třetí příčce. Dvě čisté jízdy předvedla v soutěži Lucie Šrámková s Anjou K a dojela si pro druhý nejvyšší příděl bodů do juniorského žebříčku. Vítězkou pátého kola Czech Junior Cupu se stala Patricie Brusová, která v sedle Lorda Luise překonala základní parkur i rozeskakování bez trestných bodů a v nejlepším čase, který měl hodnotu 40,16 sekund. Stejná jezdkyně je také ve vedení bodování juniorské série pro jezdce ve věku od 16 do 18 let. V mladší věkové kategorii drží první příčku Tereza Vysoudilová.
 
Vrcholem celého mítinku byla Velká cena Litomyšle, která čtyřdenní sportovní program ukončila. Na parkuru s překážkami do 145 centimetrů nechybovalo deset dvojic, a tak všichni finalisté, kterých dle pravidel startuje deset, nastupovali do kolbiště do druhé jízdy s čistým štítem. S dvěma koňmi se podařilo probojovat do finále Janu Štětinovi. V sedle Douglase-S však v rozhodující jízdě dvakrát chyboval a dojel tak desátý. Jedné chyby se dopustil ve finálové jízdě Jaroslav Jindra s Ascobarem. Z dvojic, které inkasovaly 4 trestné body, byl nejpomalejší, a tak se musel spokojit s devátou příčkou. Také Přemysl Adam chyboval v sedle Cachase jednou, a s časem 49,96 sekund si dojel pro konečné osmé místo. O více než tři sekundy rychlejší byl Jan Chýle, který startoval tradičně se svým nejzkušenějším koněm běloušem Cool Paradise. Dvojice také zaváhala jednou na překážkách a byla z toho sedmá příčka.
 
Skvěle rozjeté finále měl Jiří Hruška s Acoradií. Až do posledního skoku šlo všechno hladce, a čas byl také vynikající. Jenže na oxeru, kterým kurz parkuru končil, přišla smolná chyba a Jiří Hruška se musel spokojit s šestým místem. Dvě nuly na kontě, byl výsledek Jana Studničky, který ve finále Velké ceny prezentoval koně Datasys Corcovado. Dvojice dosáhla času 48,16 sekund a připadla jim pátá příčka v celkové výsledkové listině. O třicet setin sekundy rychleji projel cílem rozhodujícího parkuru Jan Štětina s Casanovou-S. Navíc ani on neshodil žádnou z překážek a mohl si tak připsat do žebříčku seriálu body za čtvrté místo.
 
V Litomyšli se dařilo jednomu z vítězů z loňského ročníku Ladislavu Arientovi. Ten sedlal valacha Apolla a překonal s ním oba parkury bez zaváhání. Dosažený čas mu vynesl krásnou třetí příčku. Jeden z favoritů soutěže a vedoucí jezdec průběžného bodování Českého



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }