reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 12. května 2016

S Jezdeckým magazínem zavítáme tentokrát do Semic, kde se 6. – 8. května jely soutěže Zlaté podkovy spřežení a přineseme vám také reportáž ze skokové Champions Tour, která se konala ve stejném termínu v Hradištku u Sadské.
12.05.2016 16:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT POD TÍMTO ODKAZEM

Příjemné jarní počasí provázelo první letošní kolo seriálu Zlatá podkova v disciplíně spřežení. To se uskutečnilo ve středočeských Semicích ve dnech 5. až 8. května
 
Závody vyvrcholily nedělní překážkovou jízdou mezi kužely, která v nejednom případě zamíchala celkovým pořadím soutěží. Jako třetí nejlepší vozataj po maratonu nastupoval do parkuru Ota Bareš, který zapřahal koně Cincinnati. V rozhodující části soutěže ovšem hned pětkrát chyboval, což pro něj znamenalo pokles na konečné šesté místo. Skvěle rozjeté první kolo Zlaté podkovy měl Alexandr Soukup s Elgorou. Po velmi pěkném výkonu v drezuře a maratonu přicházel na parkur z druhého místa. Jenže ani on se nevyhnul chybám. Celkem shodil šest míčků, a to stačilo na čtvrté místo.
 
Po dvou soutěžních dnech si mezi tzv. singly nejlépe vedl Libor Kurka s Jimem. Přemožitele totiž nenašel ani v drezuře, ani v maratonu. A když pak přidal druhou nejlepší jízdu mezi kužely, bylo o vítězi semické Zlaté podkovy jednospřeží jasno. Na druhou příčku se výborným výkonem v poslední části soutěže vyšvihl Jiří Ziegler, který zapřahal Dennyho. Libor Kurka k vítězství přidal navíc třetí místo s dalším svým koněm – Husarem.
 
Celkem pět spřežení bylo nahlášeno do soutěže párů. Jiří Jemelka však pro zdravotní indispozici koně vzdal a tak diváci viděli v poslední zkoušce jen čtyři účastníky. Domácí Martin Kastner nedokončil sobotní maraton. Pravidla však umožňují nastoupit do jízdy mezi kužely, a být tak hodnocen alespoň v dílčí části závodu. Jezdec v ní nasbíral 24,40 trestných bodů, a to stačilo na třetí místo v samotném parkuru. Celkově Martin Katsner hodnocen z uvedeného důvodu nebyl. Jediná žena v této kategorii – Ivana Komárková – dokončila celou soutěž. Nicméně jízda mezi kužely se jí příliš nevydařila a dojela jako poslední hodnocená soutěžící, tedy na třetí příčce. 
 
S náskokem pětapadesáti bodů dojel druhý Robert Olbrich. Jeho výkony byly po celý víkend vyrovnané, druhý totiž skončil v každé z dílčích částí soutěže. Přemožitele mezi páry nenašel Jaroslav Kohout. Poté, co v pátek vyhrál drezuru a o den později maraton, ukázal soupeřům záda i v parkuru, a dojel si pro vítězství v první kvalifikaci Zlaté podkovy.
 
Jednoznačný průběh měla soutěž v královské disciplíně čtyřspřeží, do níž nastoupili tři účastníci. Jaroslav Jandl, který je zároveň pořadatelem závodů v Semicích, dokončil všechny tři části na třetím místě, a stejně se tedy umístil v celkovém hodnocení. Třikrát druhý byl tradiční účastník vozatajských soutěží Zdeněk Jirásek. To pochopitelně znamenalo druhé místo i v celkovém součtu. Podobně jako Jaroslav Kohout ve dvojkách, dokázal soutěž čtyřspřeží způsobem „start-cíl“ vyhrát Josef Hrouda se svým spřežením lipicánů. Poté, co vyhrál drezuru i maraton, nenašel přemožitele ani v jízdě mezi kužely a suverénně si dojel pro vítězství.
 
Na internetových stránkách naší televize se můžete podívat na nezkrácený záznam nedělního vrcholu těchto vozatajských závodů Zlaté podkovy v Semicích. Najdete je na adrese www.equitv.cz. 
 
Druhé kolo parkurové série Champions Tour hostilo ve dnech 6. až 8. května Hradištko u Sadské. Vrcholem třídenního mítinku byla nedělní soutěž na rozeskakování s překážkami vysokými do 140 centimetrů, do které nastoupilo téměř pět desítek dvojic.
 
Jednu z nich tvořil finalista a vítěz loňského Českého skokového poháru Rudolf Doležal. V Hradištku sedlal poměrně mladou klisnu Akiru a s jednou chybou zůstal nakonec před branami rozeskakování. Podobně dopadl také Jan Pilecký. Také on se se svým dlouholetým koňským partnerem Clintonem dopustil jednoho shození a do rozeskakování se tak nepodíval. Bez trestných bodů překonalo základní parkur celkem deset dvojic. Mezi nimi byl i Ondřej Málek v sedle Dedijtje. Jezdec však do další části soutěže nenastoupil a spokojil se s celkovým desátým místem.
 
Nepokračovat po čisté základní jízdě se rozhodl i Václav Staněk, který se v Hradištku tentokrát objevil ve dvojici s hřebcem Heartbreak ZH. Čas, kterého dosáhl v základním parkuru, ho zařadil na konečnou devátou příčku. A do třetice také Jakub Novotný s Essen zvládl první jízdu bez zaváhání, ale podruhé už do kolbiště nenastoupil, a celkově tak skončil osmý.
 
Rozeskakovalo se tedy sedm jezdců. Tereze Mückové se v něm s hřebcem Control Me příliš nedařilo, nasbírala celkem 15 trestných bodů a dokončila na sedmém místě. Tři chyby na překážkách potkaly Barboru Vojtkovou s Calupem, což jí zařadilo na celkovou šestou příčku. S Cassalem Oit Team se Rudolfovi Doležalovi vedlo lépe, než v případě Akiry. Po bezchybném základním kole sice dvakrát chyboval v rozeskakování, ale i tak to stačilo na pěkné páté místo. Těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě dokončila Sandra Tomaidesová. V sedle Cavalla udělala v rozhodující jízdě jednu chybu.
 
Dva čisté parkury převedl Karel Polák s holandskou klisnou Diou Gratiou. V rozeskakování dosáhl času 49,21 setin sekundy, což stačilo na třetí příčku. Téměř o dvě sekundy rychleji, a také bezchybně, překonala kurz v rozhodující části Andrea Halíková s hnědkou Wyoming a dojela si tak pro druhé místo. Pomyslné zlato vybojovala díky čisté a velmi rychlé jízdě v rozeskakování Michaela Refková. S Casidim dokončila v čase o více než 4 sekundy rychlejším, než měla dvojice na druhém místě. 
 
Pokud byste se chtěli podívat na nezkrácený záznam celého závodu, který trval včetně rozeskakování přesně dvě hodiny, máte možnost. Stačí kliknout na náš web s adresou www.equitv.cz. 
 

SMS SOUTĚŽ

 
Do pondělí 16. května 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.
 
Soutěžní otázka zní:
 
Který vozataj zvítězil ve Zlaté podkově 2016 v Semicích v kategorii čtyřspřeží?
A) Jaroslav Jandl
B) Josef Hrouda
 
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 
 

POZVÁNKA ZA KOŇMI

 
Seriál Zlaté podkovy pokračuje ve dnech 14. a 15. května, kdy se v jihočeské Borové pojede již čtvrté kvalifikační kolo v disciplíně všestrannost.
Český skokový pohár čeká třetí kvalifikační závod. Hostí jej od 13. do 15. května Jezdecký klub Baník v Ostravě Staré Bělé. Vrcholem bude tradičné nedělní Velká cena.
 
Pokud nemáte možnost navštívit areál ve Staré Bělé osobně, můžete sledovat živý online přenos nedělního programu, který bude vysílat internetová televize EquiTV na adrese www.equitv.cz již od 9. hodiny dopolední. Hlavní soutěž by měla přijít na řadu zhruba ve 14.00 hodin.
 
No, a pokud máte již na víkend jiné plány, tak si alespoň nezapomeňte zapnout příští čtvrtek premiéru dalšího dílu Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE