reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 26. května 2016

Poslední květnový Jezdecký magazín EquiTV nabídne souhrnnou reportáž z Velké ceny Kolína v rámci ČSP, která se jela 19. – 22. května v Němčicích. V druhé části magazínu jsme vyzpovídali pořadatele několika blížících se mezinárodních závodů.
26.05.2016 16:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Čtvrté kolo letošní série Českého skokového poháru se konalo ve dnech 19. až 22. května v areálu Vigvam Resortu v Němčicích na Kolínsku. A právě nedělní Velká cena Kolína byla vrcholem celého mítinku. Poslední den závodů však nabídl vedle hlavní soutěže tradičně také dílčí finále rámcových seriálů.

Do finále Amateur Tour s překážkami do 110 centimetrů nastoupilo celkem dvaadvacet dvojic, z nichž se čtrnáct probojovalo do rozeskakování.

Jana Halámková v sedle Cornely překonala rozhodující část soutěže bez chyb a dokončila na druhé příčce. Od vítězství dělily necelé čtyři sekundy. Bezchybná byla také Karolína Javorská, která se Singapore dokončila parkur v bezkonkurenčně nejlepším čase a vyhrála tak němčické kolo amatérské túry. Jezdkyni se navíc v soutěži dařilo hned dvakrát. K vítězství přidala ještě třetí místo v sedle Collie. Karolína Javorská se v bodování seriálu posunula na průběžnou druhou příčku a ve vedení je po čtvrtém kole Alžběta Ducká.

Další seriálovou soutěží, jejíž dílčí finále se v Němčicích odehrálo během příjemné, takřka letní neděle, byl Czech Junior Cup. Soutěž postavená jako hendikep s překážkami do 120, respektive 130 centimetrů přitáhla bezmála padesátku startujících.

Také toto finále se jelo na rozeskakování, do kterého se po vydařeném základním kole dostalo čtrnáct dvojic. – Bez zaváhání v čase 33,60 sekund si pro třetí místo dojela Sára Finsterle s klisnou Elektrou. O sekundu a půl rychlejší byla rovněž bezchybná Anna Lani Novak, která v sedle Lolly Trench dokončila finále na druhé příčce. Dvojicí, jež v této soutěži nenašla přemožitele, byla Tereza Svobodová a Maryland. Rozeskakování dokončila bez trestných bodů v čase 31,75 sekundy a dojela si tak pro vítězství v dílčím finále Czech Junior Cupu.


Vrcholem, na který se diváci těšili nejvíce, byla výborně obsazená Velká cena Kolína. Na start soutěže, jejíž překážky dosahovaly výšky 145 centimetrů, se totiž postavilo bezmála padesát dvojic. Přestože se zpočátku mohlo zdát, že kurz Grand Prix nepustí do finále příliš mnoho bezchybných účastníků, nakonec jich dokončilo základní část soutěže s nulou na bodovém kontě čtrnáct a o postupu do finálových jízd pro desítku nejlepších rozhodoval čas. Ten vyřadil ze hry mimo jiné loňského vítěze celého ročníku Českého skokového poháru Rudolfa Doleža, či lídra letošního žebříčku Marka Kluse.

Velmi pěknou jízdu předvedl v základní části trochu nečekaný finalista Michal Kukačka, kterého němčický mítink zastihl ve skvělé formě. Ve finále ovšem po několika chybách nakonec vzdal a skončil desátý. Jednou ze dvou žen – finalistek byla úřadující mistryně České republiky v seniorské ženské kategorii Michaela Refková. V sedle Casidiho však po jedné neposlušnosti dokončila finále s jedenácti trestnými body na devátém místě. Denisa Bittnerová s Vanessou v druhé části soutěže dvakrát chybovala na překážkách a navíc inkasovala bod za překročení stanoveného času, což nakonec stačilo na osmou příčku. Také Jan Chýle s běloušem Cool Paradise překročil časový limit, a tak si k jedné shozené překážce připsal ještě jeden trestný bod. Celkem s pěti body dojel sedmý.

Jedno zaváhání penalizované čtyřmi trestnými body zaznamenal Josef Pařenica se svoji stájovou jedničkouklisnou Sarah Sun. Z jezdců s jednou chybou byl nejpomalejší, takže se zařadil na konečné šesté místo. Čtyři trestné body si dovezl do cíle i Sergei Motyguine s holandským valachem Dylanem. Dosažený čas měl hodnotu 50,80 sekund, a to znamenalo pátou příčku ve výsledkové listině. Bezkonkurenčně nejrychlejším jezdcem finále byl Aleš Opatrný, který v sedle Idaria Van Het Netehof předvedl, proč je největší oporou české národní reprezentace. Jedna smolná chyba ho však nakonec o výhru připravila a Opatrný se musel spokojit se čtvrtým místem.

Třem jezdcům se podařilo ve finále zopakovat bezchybný výkon. Jedním z nich byl Miloslav Příhoda. V Němčicích sedlal Clear Jolie a přesto, že jeho hlavní disciplínou je všestrannost, stanul po bezchybné jízdě mezi parkurovými specialisty na stupních vítězů. Dvojici, která byla ve finále bezesporu jednou z favorizovaných, tvořil Jaroslav Jindra a Quentino Donth-M. S finálovým parkurem se popasovali bez zaváhání, nicméně čas, ve kterém projeli cílem, nakonec stačil na druhé místo. Loňský finalista Českého skokového poháru Vladimír Tretera v sedle svého nejzkušenějšího koně Quentina podal ve finále skvělý výkon. Parkur překonal bez chyb a s časem 47,46 sekundy si v silné konkurenci dojel pro vítězství ve Velké ceně Kolína 2016.

Díky výhře se Vladimír Tretera vyšvihl na průběžné druhé místo seriálového bodování. Ve vedení je i po čtvrtém kole stále Marek Klus.

Pokud se chcete podívat na nezkrácený video záznam všech tří hlavních nedělních soutěží, klikněte na náš web www.equitv.cz.

V letošní sezoně se na území České republiky uskuteční sedm mezinárodních závodů, z nichž hned čtyři mají termín konání v červnu.

Parkurový mítink kategorie CSI3*, který se koná od 23. do 26. června v Olomouci je stejně jako drezurní CDI konané o týden dříve v Brně na Panské líše zařazen do prestižní série Světového poháru. V mezinárodním kalendáři jsou také vytrvalecké závody CEI ve Slavošově, jejichž datum konání je 10. a 11. června. Měsíc mezinárodních jezdeckých mítinků v České republice ovšem zahájí Tělovýchovná jednota Frenštát pod Radhoštěm voltižními závody kategorie CVI ve dnech 3. – 5. června.

S kamerou EquiTV jsme v předstihu zavítali do Equine Sport Centra v Olomouci, abychom se dozvěděli více o přípravách skokového Světového poháru osobně od ředitelky závodů Kláry Damborské.

Podrobnosti o přípravách drezurního Světového poháru nám telefonicky prozradila Lenka Sekaninová.

Do třetice jsme podrobnější informace k mezinárodním voltižním závodům zjišťovali přes telefonní linku ve Frenštátu pod Radhoštěm od Adély Svobodové, která stojí v čele tamního organizačního týmu.

Nezkrácené rozhovory s pořadatelkami zmiňovaných akcí najdete na našem webu www.equitv.cz. - Na závěr pro vás ovšem máme ještě jednu dobrou zprávu! Všechny tři prestižní mezinárodní jezdecké závody bude naše internetová televize EquiTV vysílat živě a nabídneme vám samozřejmě po jejich skončení souhrnné reportáže.


SMS SOUTĚŽ



Do pondělí 30. května 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

S kterým koněm zvítězil Vladimír Tretera ve Velké ceně Kolína 2016?
A) s Peggy Sue
B) s Quentinem


Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 . DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz.


POZVÁNKA ZA KOŇMI
 

V sobotu 28. května se v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem koná Den starokladrubského koně. Bohatý program nabídne ukázky zápřeží i koní pod sedlem. Zlatým hřebem bude jistě příjezd dánského královského spřežení. Prostory kladrubského zámku budou navíc otevřeny pro veřejnost až do půlnoci v rámci takzvané Muzejní noci. Kamera EquiTV nebude u hlavního programu chybět, a tak se můžete těšit na reportáž v příštím magazínu.

Hradištko u Sadské hostí v termínu od 27. do 29. května další kolo série Champions Tour. Skákat se bude až do 145 centimetrů, a bude se tak jednat o kvalifikační soutěž pro mistrovství České republiky. S kamerou EquiTV se ovšem v rámci sportovních mítinků tentokrát podíváme do Olomouce, kde se ve stejném termínu odehraje poslední soutěžní prověrka před červnovým Světovým pohárem. Již nyní se tak můžete těšit na další




reklama 13A