reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 8. května 2014

V dnešním Jezdeckém magazínu EquiTV.cz se v první reportáži podíváme do Němčic na Kolínsku, kde proběhly začátkem května premiérové mezinárodní závody spřežení. Poté se přesuneme do Olomouce na druhé kolo Českého skokového poháru...
08.05.2014 20:19  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Areál Resortu Vigvam hostil mezinárodní závody spřežení kategorie CAI3* vůbec poprvé. Jezdecké závodiště tam totiž vyrostlo teprve před pár měsíci. Premiéra to ovšem byla více než vydařená a mnozí přítomní nešetřili chválou. V kategorii jednospřeží odstartovalo 14 účastníků. Z našich se nejvíce v drezuře dařilo Janu Exnarovi, ale spokojenost mu dlouho nevydržela. V druhé překážce sobotního maratonu se totiž po průjezdu jednoho z obratů převrhl jeho kočár, to pro něj podle nových pravidel znamenalo automatické vyloučení. Podstatně lépe si v maratonu vedl Martin Gössl. Ten zapřahal koně vypůjčeného od pořadatele závodů Josefa Hroudy a dokončil sobotní část jako 6. v pořadí. V překážce číslo 3, což byly dřevěné můstky, byl dokonce ze všech nejlepší a vodní překážkou projel v druhém nejrychlejším čase. V nedělním parkuru ovšem přišla řada chyb i překročení času a rázem se propadl na konečné 10. místo. Naopak v celkové výsledkové listině byla z našich nejlepší Markéta Jelínková. Se 166,25 trestného bodu obsadila 7. příčku. Škoda problémů na překážce číslo 3, kvůli nimž nasbírala výraznou časovou ztrátu. Horní řádky výsledkové listiny ovšem patřily zahraničním startujícím. Třetí skončila Marisa Rössler z Rakouska, která zůstala nepřemožena na parkuru. Ten pro změnu vůbec nevyšel Franzovi Schiltzovi z Lucemburska. Nebýt 6 trestných bodů za dva shozené míčky na parkuru, stal by se vítězem. Bohužel takto ho pár desetin bodu odsunulo o stupínek níže. Předstihl jej finský vozataj Jouni Heikinheimo, jenž zajel parkur bez chyby a v čase. V maratonu si také nevedl vůbec špatně a obsadil v něm dílčí druhou pozici, přičemž na posledních dvou překážkách byl úplně nejlepší
 
Soutěž dvojspřeží měla od počátku jednoho velkého favorita – a to ještě dublovaného. Němec Sebastian Warneck totiž zapřahal hned dva páry koní a s oběma se mu dařilo výtečně. Hned v drezuře se ujal vedení a o to jej již nikdo nepřipravil. Jen náš Ladislav Jirgala byl o něco málo lepší v maratonu. Nedostižný byl v překážkách číslo 1 a 6, ovšem trojka mu na druhou stranu cenné sekundy ubrala a navíc v ní shodil jeden míček. Velmi spokojen se svým výkonem musel být Josef Drábek. Ten dokončil jako pátý a v maratonu byl dokonce o jednu pozici lepší. Celkové šesté místo patřilo hlavnímu organizátorovi celé akce – Josefu Hroudovi, kterého v první řadě určitě hřál u srdce pocit z dobře odvedené přípravy závodů a z jejich obrovského potenciálu do budoucna. Trochu ho ale muselo mrzet to, že nestartoval v kategorii čtyřspřeží. Soutěž se svojí čtyřkou nedokončil již o týden dříve v Kladrubech, kdy mu okulhal jeden z koní.
 
Mezi 13 čtyřspřežími nenašli v Němčicích přemožitele otec a syn Jirkové Nesvačilové. S malým náskokem méně jak jednoho shození míčku na parkuru zvítězil Jiří Nesvačil starší. Český dvojlístek se však od zbytku pole odpoutal již výrazněji. Mezi druhou a třetí příčkou byl rozdíl více jak 16 bodů. Jiří Nesvačil junior se o prvenství připravil v podstatě sám, a to celkem třemi chybami na kuželech vozatajského parkuru. Stačilo si odpustit jednu z nich, a byl by vítězem on. Tak to ovšem chodí nejen v tomto sportu, ale i v těch ostatních. A právě díky tomu jsou tyto soutěže atraktivní a lákají stále větší diváckou pozornost, což je moc dobře!
 
Stejně jako v loňském roce, i letos se Velká cena Brna zařazená do Českého skokového poháru uskutečnila na kolbišti Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích. Tento areál bude zanedlouho hostit závody Světového poháru, a tak byl zájem o účast velký i u jezdců ze sousedních zemí. Celkem proběhlo během tří dnů 14 soutěží a my vám přiblížíme průběh tří nedělních. Tou první je dílčí finále Equiservis Amateur Tour, do jehož rozeskakování postupovalo jedenáct bezchybných ze základní části soutěže. Zopakovat čistý výsledek se podařilo jen trojici z nich. Aleš Richter byl s Ritmou přece jenom o něco pomalejší, než jeho dvě soupeřky. Náskok více jak dvě sekundy měla Leona Chladničková s Cinderellou Z, ale ani její čas 37,08 nestačil na prvenství. Nejlepšího výkonu totiž dosáhla Šárka Křížová s Canestou. 
 
Také ve finálové soutěži Czech Junior Cupu nebyla nouze o kvalitní výkony. Do rozeskakování postoupilo 9 dvojic, z nichž hned 5 neshodilo žádnou překážku ani napodruhé. Největší favoritkou přitom byla Tina Šalková. Ta nedávno byla členkou českého týmu v Poháru národů při juniorkém CSIO v italském Arezzu. Ačkoliv jela hodně rychle, její výkon překonal Radim Bodlák se Sirem 8. Jízdu Tiny Šalkové měl velmi dobře napozorovanou a jel téměř na chlup stejně, jako ona. Pouze s rozdílem 44 setin sekundy vybojoval prvenství. Po slavnostním dekorování jsme si pozvali k mikrofonu EquiTV nejen Radima Bodláka, ale i zmiňovanou Tinu Šalkovou.
 
Na start Velké ceny se postavilo 43 dvojic a jezdci již při prohlídce parkuru věděli, že to bude velmi náročná soutěž s řadou chybujících. Ačkoliv jsme se nakonec tří bezchybných výkonů dočkali, bylo neobvyklé množství těch, kteří dosáhli na dvojciferné číslo označující počet trestných bodů. Do finále Velké ceny nastupovalo nejprve sedm dvojic s jednou chybou, a tedy i se zatížením čtyřmi trestnými body. Většina z nich si stejné skóre připsala i v druhé části soutěže – až na slovenského reprezentanta Igora Šulka s Wavo Aramis. Ten dokončil bez penalizace v čase 44,81, což mu nakonec vyneslo krásné druhé místo. Z tří bezchybných jezdců se na start postavil nejprve Jiří Papoušek s Cornadou-K a čistou jízdu se mu podařilo zopakovat. Bylo tak jasné, že pokud jeho dvě zbývající soupeřky chtějí pomýšlet na prvenství, musí jet bezchybně a v čase rychlejším, než byl u zmiňované dvojice – 48,57. Denisa Bittnerová s Vanessou 5 nasadila velmi ostré tempo a už to vypadalo, že Jiřího Papouška pokoří. Pak ovšem přišla chyba na posledním skoku a rázem se propadla až na třetí místo, jelikož s časem 45,24 byla horší, než Igor Šulek. Vše měla ve svých rukou slovenská jezdkyně Tania Hatalová s Calantinem. Ani ona se však jedné chybě neubránila a po ní již příliš do cíle nespěchala. Časomíra se zastavila na hodnotě 47,23, což ji zařadilo těsně pod stupeň vítězů – na 4. řádek výsledkové listiny. Vítězem Velké ceny Brna v Olomouci se tak stal Jiří Papoušek s Cornadou-K, byť si hlavní příděl bodů do Českého skokového poháru připsala druhá nejlepší Češka – Denisa Bittnerová. Jiří Papoušek si totiž do poháru přihlásil klisnu Jenifer 4. Ta ovšem jednou chybovala a kvůli pomalejšímu času zůstala těsně před branami finále. 
 
I dnes pro vás máme soutěžní otázku! 
Kdo si v Olomouci připsal nejvíce bodů do Českého skokového poháru?
A) Jiří Papoušek
B) Igor Šulek
C) Denisa Bittnerová
 
Odpovědi nám zasílejte na e-mail: soutez@jezdeckymagazin.cz do pondělí 12. května 2014. Tři z vás obdrží PREMIUM program EquiTV.cz, který vám mj. umožní stahovat jednotlivé díly Jezdeckého magazínu i dalších publikovaných videí o koních a lidech kolem nich do počítače, tabletu či mobilu. Pokud si nejste jisti se správnou odpovědí, můžete se na tento pořad podívat ještě jednou – buď při některé z televizních repríz, nebo na internetu. Odkazy na všechny díly najdete na adrese www.jezdeckymagazin.cz. Z dnešního Jezdeckého magazínu EquiTV to je již vše! Těšíme se opět na viděnou příští čtvrtek večer!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE