reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 1. května 2014

V prvním květnovém Jezdeckém magazínu EquiTV vás zavedeme na Rudolfův pohár do Kladrub nad Labem, kde se českým vozatajům velmi dařilo, ale také na první kolo Českého skokového poháru 2014 v Martinicích na Příbramsku...
01.05.2014 19:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Ve dnech 24. až 27. dubna 2014 hostilo martinické kolbiště zahajovací mítink třináctého ročníku Českého skokového poháru.  Na sluncem zalité kolbiště našlo během čtyř závodních dní cestu téměř 900 dvojic. V naší reportáži vám přiblížíme dění v rámci finálové neděle.
 
Po páteční a sobotní kvalifikaci se na start nedělního finále juniorského seriálu Czech Junior Cup postavilo 20 soutěžících. Stejně jako v páteční kvalifikaci, byla i pro nedělní ranní finále vypsána soutěž s handicapem na výškách překážek 120 a 125 centimetrů.
 
Základní kolo bez chyby dokončily tři jezdkyně a probojovaly se tak do rozeskakování. Do zkráceného parkuru na zvýšených překážkách jako první odstartovala Markéta Miková s Pay Day reprezentující JK Mělník. S nástrahami parkuru z dílny Zdeňka Krpely se dvojice prala velmi srdnatě, ale bohužel po velmi riskantním nájezdu na poslední překážku jezdkyně spadla a dvojice tak byla vyloučena.
 
Do arény vstoupila jako další opřetická dvojice Nikola Grünthalová a Niagara la Just. Zvolené tempo předpovídalo velmi dobrý výsledek, jenže po ataku několika bariér na skocích si dvojice z kolbiště odnesla 8 trestných bodů, byť ve výborném čase.
 
Poslední z trojice bezchybných v základním parkuru byla Kateřina de Jagerová s valachem Cassio 17. Jezdkyně vsadila při své jízdě na jistotu a svůj náskok dvou chyb se snažila klidnou jízdou udržet až do cíle. To se úplně nepovedlo. Po jedné chybě si připsala na konto 4 trestné body, ale i tento výsledek jim stačil na celkové prvenství.
 
Krátce po polední patřilo pohárové kolbiště v Martinicích účastníkům finále Equservis Amateur Tour. Po dvou kvalifikacích se jich na start finálového parkuru s výškou překážek 110 cm postavila dvacítka a polovina startovního pole dokončila základní parkur bez chyby, čímž si zajistila účast v rozeskakování.
 
První dvojicí, která ho dokončila bez penalizace a v čase pod hranicí čtyřiceti vteřin byla Karolína Javorská a Singapore z Czech Equestrian Teamu. Její výkon stačil na třetí místo v cíli. Druhé místo vybojovala Kateřina Bučková a Julius 1, kterou od Karolíny Javorské dělily téměř dvě a půl vteřiny. Z celkového prvenství se při svém premiérovém startu v rámci amatérské série radovala dvojice Kristýna Pajtlová a Forest 8. Velmi rychlou a do jisté míry i riskantní jízdou si získala i přítomné diváky.
 
Nyní se však již pojďme věnovat samotné Velké ceně, a to rovnou finálové části, do níž postoupilo 10 nejlepších ze základního kola. Šest jezdců a koní si neslo do finále nulu na bodovém kontě. Dvě dvojice byly zatíženy jedním trestným bodem a zbývající měly po jedné chybě 4 trestné body.
 
První zopakoval velmi pěkný výkon bez shození jediné překážky Ludvík Jandourek s Vigem 1. O to více ho ovšem musel mrzet jeden jediný trestný bod za čas, který vyfasoval v zahajovacím parkuru. Hned po něm se podařilo projet bez chyby Jakubovi Novotnému s Perrym 1, a jelikož na rozdíl od Jadnourka ani jednou nepřekročil čas, ujal se vedoucí pozice. Naopak Jana Studničku s Datasys Artani sportovní štěstí opustilo a na finálovém parkuru nasbírali 12 trestných bodů. Bez chyby nebyl ani vítěz velkého finále Českého skokového poháru v roce 2012 Martin Matějka s TRM Kar Karem. Ten si připsal 4 trestné body za jedno finálové shození. Po něm již nastoupila jezdecká hvězda Aleš Opatrný se Zandirem. Právě s tímto koněm vyhrál nedávno finále Světového poháru centrální evropské ligy a své kvality potvrdil i v Martinicích dvojitým čistým výkonem a prozatím i nejlepším časem. Změnit se na tom nic nepodařilo Denise Bittnerové s Vanessou 5, ani slovenskému nadějnému jezdci Markovi Halovi s koněm Chicago. Oba dva totiž jednou inkasovali 4 trestné body za shození, a tím své šance na výhru promarnili. 
 
Rudolfův pohár probíhal v areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem od 24. do 27. dubna a odstartovalo v něm celkem 67 kočárů. Nejatraktivnější část – tzv. maraton – se tradičně koná v sobotu a díky krásnému počasí dorazily tisícovky návštěvníků.
 
Ti samozřejmě fandili především českým vozatajům a s mnohými přecházeli od překážky k překážce, aby je povzbuzovali během celé terénní zkoušky. Jedním z tradičně nejžhavějších želízek v ohni v kategorii jednospřeží byl Jan Exnar. Ten tentokrát ovšem zapřahal mladého koně Favory Coppelia a v drezurní zkoušce dokončil až jako 18. v pořadí. V maratonu se umístil jedenáctý a nejlépe mu vyšel nedělní parkur, kdy si připsal jen 68 setin trestného bodu za čas a posunul se díky dílčí 6. příčce na konečnou 8. pozici. Maraton z našich vyšel nejlépe Jiřímu Konířovi. Ten dokonce na překážce číslo 5 – Kurkově jezírku – dosáhl nejrychlejšího času ze všech. Nakonec mu patřil 15. řádek výsledkové listiny. Naopak po drezurách vstupoval do maratonu jako nejlepší Čech Tomáš Barták – a to konkrétně jako patnáctý. Po sobotní zkoušce si ovšem pohoršil na 18. pozici a 16. místem v parkuru si dojel pro celkové 17. umístění. Velmi stabilní výkony ve všech zkouškách podávala polská vozatajka Weronika Kwiatek. Díky dvěma třetím a jednomu čtvrtému místu se mohla radovat z pomyslného stříbra. Zlatý ovšem byl díky nejlepší drezuře, šestému maratonu a bezchybnému parkuru Švýcar Erik Renaud. 
 
V kategorii dvojspřeží hned od počátku podával výborné výkony náš Ladislav Jirgala. V drezuře skončil jako druhý, ale v maratonu jej nikdo nepřekonal a ujal se vedení. Bohužel v nedělním parkuru nasbíral 17 trestných bodů, což jej odsunulo na 2. místo. Přitom stačilo mít o dvě chyby méně a byl by vítězem. Takto prvenství ukořistil německý reprezentant Torsten Koalick, který byl právě v závěrečné zkoušce nejlepší. V drezuře byl čtvrtý a v maratonu třetí, bodové rozdíly však nebyly tak markantní a tak mu výborná kondice při jízdě mezi kužely přinesla cenné vítězství. Česká republika sice nezískala v této soutěži nejvyšší příčku, ale zato těch těsně pod vrcholem měla hned několik. Třetím na stupni vítězů byl totiž Josef Drábek, jenž předvedl velmi dobrý parkur a špatně se mu nedařilo ani v předešlých dvou dnech. To samé by se dalo říci o Jaroslavu Pavlovi, který obdržel jen o necelé čtyři body více než Josef Drábek a dosáhl na velmi pěkné čtvrté místo. 
 
Hned od počátku se ovšem největší české úspěchy očekávaly ve čtyřspřeží, jelikož klan Nesvačilů dlouhodobě předvádí skvělé výkony. Jiří Nesvačil starší se ujal vedení po pátečních drezurách a v maratonu dokončil třetí v pořadí. To mu sice stále stačilo na prozatímní prvenství, ale začali se na něj lehce dotahovat soupeři. Mezi nimi byl mj. Němec René Poensgen. Ten byl v drezuře třetí, v maratonu druhý a jen díky jedné chybě na parkuru se nestal celkovým vítězem. K naší radosti tohoto úspěchu dosáhl další z rodiny Nesvačilů – Jiří Nesvačil mladší, který má v Kladrubech domovskou stáj. Tomuto jezdci vůbec nevyšel vstup do závodu, kdy v drezuře skončil až jedenáctý, což mu vůbec nedávalo dobré vyhlídky na nejvyšší příčky. Jenže pak přišla jeho strhující jízda v maratonu, kterou nikdo nedokázal překonat. Na parkuru neudělal chybu a to bylo zásadní pro končené pořadí. Pojďte si s námi tedy na závěr vychutnat jeho vozatajské umění na maratonských překážkách!
 
Ani tentokrát nemůže chybět divácká soutěž! Tady je soutěžní otázka:
Který z úspěšných vozatajů má svoji domovskou stáj v Kladrubech nad Labem?
A) Jan Exnar
B) Ladislav Jirgala
C) Jiří Nesvačil mladší
 
Odpovědi nám zasílejte na e-mail: soutez@jezdeckymagazin.cz do pondělí 5. května 2014. Tři z vás obdrží PREMIUM program EquiTV.cz, který vám mj. umožní stahovat jednotlivé díly Jezdeckého magazínu i dalších publikovaných videí o koních a lidech kolem nich do počítače, tabletu či mobilu. 
 
V příštím Jezdeckém magazínu vás zavedeme na další mezinárodní závody spřežení do Němčic na Kolínsku a na pokračování Českého skokového poháru v Olomouci. Jestliže nás však sledujte v premiéře a nevíte, jak strávit volné dny, tak neváhejte a přijeďte na tyto jezdecké akce osobně. A nebo na kterékoliv jiné – závodů se každý víkend koná celá řada! Několik tipů například najdete na portálu Jezdci.cz. Každopádně my se již těšíme opět na viděnou při dalším dílu Jezdeckého magazínu EquiTV. Všechny jeho dosavadní části najdete v internetovém archivu na www.jezdeckymagazin.cz. 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE