reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 7. dubna 2016

První dubnové vydání Jezdeckého magazínu EquiTV je celé věnované skokovým závodům v Hradištku u Sadské, které proběhly 1. – 3. dubna. V první části se podíváme na soutěže pro děti a juniory, druhá polovina magazínu je věnována 1. kolu Champions Tour.
07.04.2016 16:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV SLEDUJTE ZDE

Velmi příjemné jarní počasí provázelo první letošní venkovní závody v Hradištku u Sadské. Od pátku 1. do neděle 3. dubna se tam konalo nejen první kolo parkurového seriálu Champions Tour 2016. 
 
Současně se jednalo o kontrolní skokové závody pro frekventanty Sportovního centra mládeže České jezdecké federace a také pro dětské jezdce, kteří se chtějí pokusit o splnění kvalifikačních podmínek pro účast na letošním mistrovství Evropy. Čím byly tyto závody významné, to již prozradí trenér skokové reprezentace dětí, juniorů a mladých jezdců Zdeněk Žíla. O zhodnocení závodů v Hradištku u Sadské jsme požádali také trenéry Sportovního centra mládeže Romana Drahotu a Pavla Vachutku...
 
Pojďme se již věnovat samotným soutěžím. – Závěrečný den třídenního mítinku byla pro děti vypsaná soutěž na rozeskakování s překážkami do výšky 110 centimetrů. Svou formu na začátku sezony v prověřilo osm dvojic. Až ze Zlínské oblasti přijela do Hradištka Tereza Matoušová. S koněm Wokadero P během své jízdy dvakrát chybovala a umístila se na osmé příčce. Šest trestných bodů do cíle dovezla Natálie Nenko na Penelope, což je dvojice, která je pro změnu ze západního cípu České republiky. Jejich výsledek stačil na sedmé místo
 
Jedna chyba zavřela cestu do rozeskakování Elišce Hasnedlové s Evitou, která nakonec dojela celkově pátá. Do rozhodující části soutěže nastoupily čtyři bezchybné dvojice ze základního kola. Podle startovní listiny okusila jako první zkrácený parkur rozeskakování Lucie Melmerová s Lorettou a laťku nasadila velmi vysoko. Ani jednou nechybovala a její čas měl hodnotu 44,54 sekundy.
 
Skvěle se dařilo Tereze Svobodové, která dojela základní parkur čistě s dvěma koňmi a měla tedy dvojitou šanci na vítězství. První rozeskakování absolvovala v sedle Calippy T bez trestných bodů. Čas byl však o dvě sekundy pomalejší, než v případě předešlé dvojice. Další z jezdkyň, která měla možnost překonat Lucii Melmerovou, byla Kateřina Svěráková s Leonou. Také ona ani jednou nechybovala, ale čas 49,31 na vedoucí dvojici nestačil.
 
Ke slovu se podruhé dostala Tereza Svobodová, a to s koněm Terry Z. Výborný dosažený čas svědčil o tom, že nechtěla soupeřce ve vedení nechat nic zadarmo. Jenže jedna chyba na překážkách jí nakonec odsunula na čtvrtou příčku. Lucie Melmerová si tak s Lorettou udržela vedoucí pozici a mohla se radovat z vítězství v testovací soutěži pro jezdce ve věku do 12 let. 
 
Druhou věkovou kategorii, kterou se skoková komise České jezdecké federace rozhodla otestovat v Hradištku, byli junioři, jichž do nedělního závěrečného klání nastoupilo celkem patnáct. Překážky byly postavené na výškách do 115 centimetrů pro mladší juniory, a starší juniorská skupina skákala přes překážky vysoké do 120 centimetrů. 
 
Pravidla umožnila Tereze Svobodové odstartovat v této soutěži, stejně jako v té dětské, s dvěma koňmi – Catalpou a Myrlandem. S oběma dosáhla téměř shodného výsledku, když se s jednou chybou a rozdílem pouhých dvaceti setin sekundy umístila na deváté a desáté příčce. Další dvojicí, která absolvovala parkur s jedním shozením, byla Magdaléna Roubíčková a Loráno. Jejich čas byl však kratší a díky němu dosáhli na osmé místo.
 
Jedna chyba potkala také Denisu Hykovou s klisnou Merci. Zvolila však svižné tempo a v čase 74,40 dojela sedmá. Nejrychlejší základní kolo ze všech účastníků ovšem zajela Vanda Tmějová. V sedle koně Žilien Taurus Trans protnula cílovou čáru v čase 72,53 sekundy. Jenže také jí se nevyhnulo jedno zaváhání a zavřelo jí cestu do rozeskakování. O vítězi se rozhodovalo mezi pěti bezchybnými juniory. Eliška Hasnedlová v sedle Conkiry nasbírala v rozhodující jízdě sedm trestných bodů a dojela pátá.
 
Linda Portychová s Pontevinou se dopustila chyby jednou. Z dvojic se čtyřmi trestnými body v rozeskakování byla nejpomalejší, a brala tak čtvrté místo. Stejný počet trestných bodů za jedno shození si připsala také Sára Roubalová s Grandusem. Ta zvolila rychlé tempo, projela cílem v čase 49,70 sekundy, což stačilo na pomyslný bronz. Jednu chybu měla i Nikola Przybylová v sedle klisny Luissy. Dokončila ovšem ve výrazně lepším čase, než ostatní startující a čekala, jak si povede poslední dvojice nastupující do rozeskakování.
 
Tou byla Denisa Vegrichtová a Phoebe. Mělnická juniorka zvolila jízdu takzvaně na čistotu a vyplatilo se jí to. Čas byl sice přes 50 sekund, ale jako jediná během své jízdy nechybovala a svým soupeřům tak ukázala záda.
 
Nezkrácený video záznam zmiňovaných soutěží a celé rozhovory s respondenty najdete na internetových stránkách naší televize www.equitv.cz. 
 
Vrcholnou soutěží prvních venkovních skokových závodů v Hradištku u Sadské byla v neděli 3. dubna soutěž zařazená do seriálu Champions Tour 2016 na stupni obtížnosti ST*, kdy parkurové překážky dosahují 135 centimetrů.
 
Z dvaatřiceti dvojic na startu dokázalo překonat základní kurz bezchybně deset z nich, a tak o vítězi a prvních bodech do žebříčku série se rozhodovalo v rozeskakování. 
 
Velmi dobře si v závěrečné části soutěže počínal Jan Novák v sedle klisny Calordy-T. Bohužel jen do okamžiku, kdy omylem podruhé přeskočil kolmý skok v barvách pořádajícího klubu TJ Equus Kinský s číslem dvanáct a byl tak dle pravidel vyloučen. Jedno shození potkalo v rozhodující jízdě Andreu Halíkovou na Colettě. A protože ani její tempo nepatřilo k nejsvižnějším, bylo z toho deváté místo.
 
Zdeněk Žíla dokázal základní parkur absolvovat čistě s dvěma koňmi, takže měl dvakrát šanci promluvit do pořadí na nejvyšších příčkách. S Calou mu to nevyšlo a s jednou chybou dojel osmý. Sedmá skončila Barbora Vojtková s koněm Quilago. Dovezla si také čtyři trestné body, nicméně z chybujících účastníků byla nejrychlejší. Naopak opatrně jel Jan Studnička s Datasys Denise. Na překážkách nechyboval, ale čas stačil až na šestou příčku. Jezdec měl však možnost pokusit se o vítězství ještě s druhým koněm, se kterým měl výhodu posledního startujícího, ale o tom až později!
 
Rovných 45 sekund ukazovala časomíra, když projela cílem rozeskakování domácí Dominika Hrubešová s hřebcem Lucky 23. Jezdkyně na překážkách nechybovala, a výsledek stačil na páté místo. Bez trestných bodů dokončila svoji jízdu Kateřina Málková, která sedlala klisnu Chintu. S dosaženým časem se navíc vešla pod 44 sekund a dojela čtvrtá. O pouhých deset setin sekundy rychlejší pak byla Denisa Vegrichtová na klisně Violett, a protože ani ona v parkuru nezaváhala, znamenalo to pro ni pomyslný bronz.
 
O nejvyšší příčky se však utkali dva muži. Bezchybnou a velmi rychlou jízdou nasadil laťku vysoko Zdeněk Žíla s hřebcem Dominkou B. Jeho čas v cíli měl hodnotu 38,09 sekundy. Posledním jezdcem, který mohl první místo získat pro sebe, byl Jan Studnička na koni Datasys Corcovado. Věděl, že musí jít čistě a v čase lepším než měl Zdeněk Žíla. To se mu nakonec podařilo. Nejen, že nezaváhal na překážkách, ale čas největšího soupeře překonal o dvě a půl sekundy. 
 
Prvním vítězem seriálu Champions Tour 2016 se tak stal Jan Studnička před druhým Zdeňkem Žílou a třetí Denisou Vegrichtovou. – Pokud se chcete podívat na celý průběh soutěže, klikněte na naše stránky www.equitv.cz, kde jsme pro vás připravili její nezkrácený video záznam.
 

SMS SOUTĚŽ

 
Do pondělí 11. dubna 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.
 
Soutěžní otázka zní:
 
Kdo vyhrál první kolo skokové Champions Tour 3. dubna v Hradištku u Sadské?
A) Josef Pařenica
B) Jan Studnička
 
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz
 

POZVÁNKA ZA KOŇMI

 
Venkovní sezona se s příchodem jara rozběhla naplno. Kamera EquiTV nebude ve dnech 7. – 10. dubna chybět v Martinicích u Březnice, kde se pojede Mercedes-Benz Spring Cup 2016. A jelikož Martinice budou hostit v letošním roce hned několik vrcholných akcí, budeme pro vás zjišťovat podrobnější informace o jejich přípravách. Prozradíme vám je již příští čtvrtek u dalšího dílu Jezdeckého magazínu EquiTV, u jehož sledování se těšíme na viděnou!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE