reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 25. února 2016

Poslední únorový Jezdecký magazín EquiTV nám zprostředkuje dvě reportáže. Zavítáme do Hradištka, kde se 20. února jelo skokové kolo Zimního Jezdeckého poháru a v další části se podíváme na vyhlašování cen spřežení a všestrannosti do Humpolce.
25.02.2016 16:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT POD TÍMTO ODKAZEM

Druhé parkurové kolo Zimního Jezdeckého poháru proběhlo v sobotu 20. února v Hradištku u Sadské. Závody přilákaly početná pole startujících, takže soutěže ve všech třech pohárových túrách byly velmi dobře obsazené.
 
Šestačtyřicet dvojic nastoupilo do soutěže základní túry a na překážkách s výškou do 100 centimetrů se přesně polovině startujících podařilo po čistém základním kole postoupit do následného rozeskakování. V něm byla bezchybná a nejrychlejší Eliška Hasnedlová s Evitou a připsala si tak v nejnižší pohárové sérii 20 bodů.
 
O patnáct centimetrů vyšší jsou parkury, které se počítají do bodování takzvané malé túry. V Hradištku byla vypsaná jako Cena Allrisk, a síly v ní změřilo třicet šest dvojic. Nejlépe z nich si nakonec vedla Denisa Vegrichtová s Phoebe, která si tak vyskákala nejvyšší počet bodů do pohárového žebříčku.
 
Hlavní sérií Zimního Jezdeckého poháru je velká túra, jejíž parkury jsou postavené na obtížnosti stupně S*, tedy s překážkami o výšce do 125 centimetrů, přičemž po základním kole postupuje deset nejlepších dvojic do finále.
 
Se dvěma koňmi startovala v nejvyšší túře Dominika Hrubešová, a s oběma se jí podařilo po bezchybných výkonech v základním kole proklouznout mezi deset finalistů. V sedle Chardone však napodruhé chybovala hned třikrát a dojela jako desátá. Jen o jednu příčku lépe se stejná jezdkyně umístila s hřebcem Luckym. S ním se ve finálové jízdě dopustila dvou chyb. Dalším z účastníků, kteří startovali v nejtěžší soutěži dne vícekrát, byla Denisa Vegrichtová. S Artušem překonala bezchybně základní parkur, ale v druhé jízdě jednou shodila a dokončila tak na osmém místě. Páté místo zaznamenala Denisa Vegrichtová s druhým ze svých svěřenců, klisnou Violett. Absolvovala dva čisté parkury, ale čas nepatřil mezi ty nejrychlejší.
 
Koně Esprit Van de Eikenbos předvedla v Hradištku Tereza Mücková. Ta chybovala až ve finálové části soutěže. Se čtyřmi trestnými body a časem 46,38 sekund to stačilo na sedmou pozici. Podobný průběh mělo i účinkování dvojnásobného olympionika v jezdecké všestrannosti Jaroslava Hatly, který se v rámci přípravy na venkovní sezonu účastnil závodů v Hradištku s Caramouchem Z. Na překážkách finále se dopustil jednoho zaváhání, ale z jezdců se čtyřmi body měl nejlepší čas, což mu vyneslo šestou příčku. Těsně pod stupněm vítězů zůstal Jiří Luža se Zentem-S, který překonal bez trestných bodů základní i finálový parkur. Ten ovšem projel až čtvrtým nejlepším časem.
Nejúspěšnější dvojicí základního kola byla Veronika Špačková a Vileria. Čistě nakonec překonala i druhou část velké túry, jenže dosažený finálový čas 45,32 sekund nakonec stačil jen na třetí místo.
 
Na Celanovi překonal základní kurz bez zaváhání Jan Štětina. Byl také jedním z pěti jezdců, kteří si bez chyb poradili i napodruhé. Dosáhl velmi dobrého času 43,94 sekund a chvíli se držel na vedoucí pozici. Jenže později jej překonal jeho stájový kolega. Jiří Luža v sedle Benita-S nejen, že oba parkury přeskákal bez zaváhání, ale také jako jediný stlačil finálový čas pod 43 sekund. Díky tomuto výsledku získal plný počet bodů do žebříčku velké túry a ujal se zároveň průběžného vedení.
 
V sobotu 20. února proběhla jedna z tradičních společenských událostí jezdeckého sportu. Ve Spolkovém domě v Humpolci se konalo předávání ocenění nejúspěšnějším jezdcům všestrannosti a spřežení, které pořádají příslušné komise disciplín společně s pořadateli Soutěží Zlaté podkovy.
 
Koněm roku 2015 ve všestrannosti byl vyhodnocen patnáctiletý švédský teplokrevník Fernet Af Kreffe, který v sedle s Jaroslavem Hatlou, vedle dalších úspěchů, vyhrál v dubnu loňského roku olympijskou kvalifikaci v italském Montelibretti.
 
Poté přišlo na řadu ocenění nejúspěšnějších jezdců všestrannosti uplynulé sezony. V nejmladší dětské kategorii si trofej za rok 2015 odnesla Barbora Vaňková. Mezi jezdci, kteří závodili vloni v kategorii juniorů, se nejlépe dařilo Barboře Kamírové. Tato členka reprezentačního družstva na mistrovství Evropy je i úřadující mistryní České republiky. Barbora Poláková si z Humpolce odvezla cenu pro jezdce roku, kterou získala mezi mladými jezdci do 21 let. Jedním z jejích loňských úspěchů bylo vítězství v rámcové soutěži při mezinárodních závodech v Brně.
 
Na závěr této části večera padlo jméno seniorského jezdce roku. Tím byl vyhlášen již zmiňovaný dvojnásobný účastník olympijských her Jaroslav Hatla, který nám po slavnostním ceremoniálu poskytl krátký rozhovor.
 
Druhou disciplínou, ve které se tradičně v Humpolci vyhlašují nejlepší jezdci, je vozatajství. Hlavní roli přitom hraje umístění v žebříčku Českého poháru spřežení. 
Dlouhodobě nejúspěšnější jezdkyně v kategorii dvojspřeží pony Monika Pospíšilová snad nikdy nechybí při vyhlašovaní cen v této disciplíně a hlavní trofej získala ve své kategorii i tentokrát. V jednospřeží se vítězem vozatajského poháru stal dlouholetý reprezentant a několikanásobný mistr České republiky Jan Exnar. Nejúspěšnějším vozatajem roku 2015 ve dvojspřeží byl vyhlášen Václav Coufalík, který je držitelem titulu mistr opratí a vyhrál mimo jiné i loňský Zimní Jezdecký pohár spřežení. Za své výborné výsledky získal v Humpolci navíc Zlatý odznak České jezdecké federace.
 
V královské disciplíně čtyřspřeží si nejvyšší ocenění převzal reprezentant Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a člen reprezentačního kádru Radek Nesvačil. Také jeho jsme si ihned po slavnostním udílení cen pozvali k reportážnímu mikrofonu.
 
Až do pondělí 29. února 12.00 hodin s námi můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.
 
Soutěžní otázka zní:
 
Kdo vede průběžné bodování velké túry skokového Zimního Jezdeckého poháru po 2. kole?
A) Jiří Luža
B) Aleš Opatrný
 
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 
 
POZVÁNKY ZA KOŇMI
 
Další z galavečerů jezdeckých disciplín bude věnován drezuře. Příznivci tohoto estetického jezdeckého odvětví se sejdou v kongresovém centru pražského hotelu Olšanka v pátek 26. února a vy můžete být prostřednictvím kamer EquiTV u toho také. 
 
Letošní Zimní Jezdecký pohár spřežení pokračuje již čtvrtým kolem. To se bude konat v sobotu 27. února v hale areálu Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. 
 
Ani při tomto mítinku nebude štáb EquiTV chybět, takže se opět můžete těšit na souhrn toho nejpodstatnějšího v reportážích, které pro vás chystáme již pro příští Jezdecký magazín. U jeho pravidelné čtvrteční premiéry se těšíme na viděnou! 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE