reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 11. února 2016

Jezdecký magazín EquiTV nám tentokrát nabídne tři reportáže. Zastavíme se ve Špindlerově Mlýně na koňském pólu na sněhu, které se konalo 5. a 6. února. V Nových Zámcích se 6. února skákal Zimní pohár a na další parkury zavítáme do Hradištka…
11.02.2016 16:59  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

V pátek 5. a v sobotu 6. února proběhl v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně třetí ročník koňského póla na sněhu pod názvem Czech Snow Polo Masters. Kamera EquiTV u této sportovně společenské akce nechyběla ani letos.
 
Nejznámějším místem, kde se ve světě hraje pólo na sněhu je svatý Mořic ve švýcarských Alpách. Tamní turnaj má více než třicetiletou tradici. Díky českým pořadatelům z Gill Polo Clubu a agentury Prestige Models se atmosféra hry anglických gentlemanů, která vyžaduje velkou dávku jezdeckého umění, přenáší i do České republiky.
 
Turnaje se zúčastnily tři týmy, které během obou dnů nastoupily celkem do šesti zápasů. Výkonnost v pólu se hodnotí takzvaným hendikepem s kladnými i zápornými hodnotami. Největší hvězdu mezi hráči póla mělo ve svých řadách družstvo Ski Areálu Špindlerův Mlýn. 
 
Jeho kapitán Michael Howe má hendikep s plusovou hodnotou pět. Spolu s ním tvořily mezinárodní smíšený tým hráčky z Polska a Dánska, a družstvo oblékalo modré dresy.
Hned v prvním zápasu zahajovacího dne však prohrálo v poměru 3:5 s týmem Prestige Models, jehož všichni tři členové pochází z Velké Británie. Ti nastupovali do turnaje v červených dresech. 
 
Červený tým nastoupil také do druhého pátečního klání. Tentokrát byl jejich soupeřem Team Elan, sestavený také z hráčů různých národností včetně českého reprezentanta Johanna Smuly. Nicméně i Elán odešel poražen, když Prestige Models vyhráli 9:3.První den turnaje se uzavřel zápasem mezi Ski Areálem a Teamem Elan. Jako vítězové odešli z třetího střetnutí jezdci Ski Areálu, které výrazně podržel kapitán Michael Howe.
 
Stejné celky se postavily do prvního zápasu také v sobotu 6. února a nakonec se opakoval výsledek z předešlého dne. Elan ani tentokrát nestačil na tým Ski Areálu a prohrál v poměru 4:3. Vyhrát se týmu Elan nepovedlo ani v posledním zápasu, do něhož nastoupil. Poražen byl hráči z Prestige Models, jejichž výraznou oporou byl kapitán John Bunn, který je nositelem plusového hendikepu 2.
 
 
Nejvyrovnanějším zápasem, který byl ve Špindlu k vidění, byl poslední duel mezi týmy Ski Areál a Prestige Models a velmi těsně se v poměru 2:1 podařilo zvítězit prvním jmenovaným. V celkovém hodnocení dvoudenního klání se však nejúspěšnějším družstvem stal celek Prestige Models ve složení John Bunn, Chas Taylor a Martin Stegeman. 
 
Zimní Jezdecký pohár zahájil v sobotu 6. února prvním kolem pro parkurové jezdce. To se konalo v prostorné hale areálu Dvůr Nové Zámky nedaleko Litovle na Olomoucku a nabídlo účastníkům i divákům čtyři oficiální soutěže.
 
Na start soutěže s překážkami do 100 centimetrů se postavilo čtyřiadvacet dvojic. Přemožitele v ní nakonec nenašla Lucie Strnadlová a Basta 1. Připsala si tak nejvyšší příděl bodů v základní túře Zimního Jezdeckého poháru, kam byla tato soutěž započítávána. 
 
Čtrnáct dvojic nastoupilo do soutěže stupně L* s následným rozeskakováním, která je součástí pohárové střední túry na výšce 115 centimetrů. Tina Šalková s koněm Freisinger se dopustila jednoho shození už v základní části parkuru, takže do rozeskakování nepokračovala a dokončila na osmé příčce. Stejný průběh měla i jízda Kateřiny Kubrické s klisnou Lentilkou. Dvojice také jednou chybovala v základní části kurzu a s časem 49,39 sekund dokončila sedmá.Také Aleš Bittner v sedle Mr. Voxe inkasoval čtyři trestné body v základní části. To znamenalo, že ani on se do rozeskakování nedostal. Dosáhl však z chybujících jezdců nejlepšího času, což mu vyneslo konečnou pátou příčku.
 
Čistou jízdu předvedla domácí jezdkyně Hana Dostálová v sedle Renaissance a nezaváhala ani v rozhodující části. Čas 31,17 sekundy stačil však na čtvrté místo. Dva koně v soutěži měla Natálie Kreislová. Zatímco a Atosem dokončila šestá, s valachem Remusem se jí vedlo o poznání lépe. Podařilo se jí překonat celou trať včetně rozeskakování bez trestných bodů. Čas v rozhodující části parkuru měl hodnotu 28,47 a přinesl pomyslný bronz. O sedm desetin sekundy rychlejší a taktéž bezchybná byla Lucie Strnadlová na koni Fall River Blue a mohla se tak radovat z druhého nejvyššího bodového přídělu ve střední túře.
 
Vítězkou soutěže se stala polská dvojice Maria Kaczyna a Lord of Fame. Celý parkur projela bez zaváhání a časomíra po projetí cílem ukázala bezkonkurenčně nejlepší čas 26,12. Nezkrácený videozáznam celé soutěže najdete na adrese www.equitv.cz!
 
Kolotoč parkurového Zimního Jezdeckého poháru se prvními závody v Nových Zámcích teprve rozběhl. Jezdce čekají ještě tři kvalifikační kola, než se vše schýlí k finále, které se bude tradičně konat v Lysé nad Labem, a kde mohou jezdci oproti kvalifikačním soutěžím bodovat dvojnásobně. 
 
Pokud vás zajímají podrobnější informace o Zimním Jezdeckém poháru, klikněte na adresu www.jezdeckypohar.cz.
 
Skokové závody hostila v neděli 7. února hala v Hradištku u Sadské. V klasické soutěži s překážkami do 115 centimetrů zcela ovládli nejvyšší příčky výsledkové listiny zástupci Jezdecké stáje Schneider. Na třetím místě dokončil parkur Jiří Luža se Zentem-S. Překonal jej bez zaváhání v čase 49,74 sekund. Bezchybnou a ještě rychlejší jízdu zajel stejný jezdec také v sedle Benita-S a bral tudíž i druhou příčku. Z vítězství se radoval jeho stájový kolega Jan Štětina, který v sedle Celana S projel cílem s nulou na kontě a ještě o bezmála sekundu rychleji než Jiří Luža.
 
Vrcholem nedělního programu v Hradištku byla soutěž do 125 centimetrů s rozeskakováním, která se jela jako Zimní cena Equus Kinsky. 
 
Na startovní listině se objevil mj. český reprezentant ve všestrannosti Miloslav Příhoda, a to hned s dvěma koňmi. S Conquibem skončil s devíti body až osmý, s Kymbou-T mu rozeskakování uniklo o chybu a dojel pátý. Na základním parkuru s překážkami do 125 centimetrů chybovala také vítězná dvojice z předchozí soutěže, Jan Štětina a Celano-S. Do rozeskakování tak Jan Štětina nepostoupil a skončil těsně pod pomyslnými stupni vítězů.
 
Nejlepšího výsledku v základní části dosáhl vítěz loňského ročníku Českého skokového poháru Rudolf Doležal s klisnou Peggy Sue. Jenže v rozeskakování shodil jednu z překážek, což stačilo jen na třetí místo konečného pořadí. O místa na stupních vítězů bojovaly v rozeskakování tři dvojice.
 
Vedle zmíněného Rudolfa Doležala s Peggy Sue to byl dvakrát Jiří Luža. Jednou absolvoval rozhodující parkur se Zentem-S. Nechyboval sice na překážkách, ale dovezl si jeden trestný bod za překročení stanoveného času. S Benitem-S jako jediný předvedl čistou jízdu bez penalizace nejen v základní části soutěže, ale také v rozeskakování a mohl se radovat z první výhry v letošní halové sezoně.  
 
O krátké zhodnocení průběhu soutěže jsme požádali také Rudolfa Doležala.
 
Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam soutěže, klikněte na náš web s adresou www.equitv.cz!
 
Až do pondělí 15. února 12.00 hodin můžete s námi soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos, jehož kamenná prodejna s plochou 500 metrů čtverečních se nachází v Olomouci Lazcích – přímo v jezdeckém areálu Equine Sport Centra.
 

Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, která zní:

Jak je bodově ohodnoceno skokové finále Zimního Jezdeckého poháru v Lysé nad Labem oproti základním kolům?
 
A) dvojnásobným počtem bodů 
B) trojnásobným počtem bodů
 
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz
 
Správná odpověď každopádně zazněla v



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }