reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 24. března 2016

Předposlední březnové vydání Jezdeckého magazínu je celé věnované Jezdeckému festivalu v Lysé nad Labem. Z bohatého programu pěti dní od 16. do 20. března jsme vybrali zejména soutěže zimního poháru, drezuru a voltiž…
24.03.2016 17:56  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE ZHLÉDNOUT ZDE

Lysá nad Labem hostila ve dnech 16. až 20. března třetí ročník Jezdeckého festivalu. Ten divákům nabídl během pěti dnů 32 oficiálních soutěží v pěti jezdeckých disciplínách. V parkurech se mj. bojovalo o body do Zimního Jezdeckého poháru.
 
Ve čtvrtek 17. března se jelo čtvrté pohárové kolo. To bylo ještě bodované podle pravidel pro základní část seriálu a ve Velké túře se pětadvacet dvojic postavilo na start soutěže s překážkami do 125 centimetrů. Jejím vítězem se nakonec stal Rudolf Doležal s klisnou Peggy Sue, který se však předchozích pohárových kol neúčastnil, takže bylo zřejmé, že do celkového pořadí pravděpodobně nepromluví.
 
Naopak výbornou pozici si druhým místem v poslední kvalifikaci zajistil Jiří Luža. Upevnil své vedení v průběžném bodování a do finále přicházel jako lídr s náskokem dvaceti bodů na druhého jezdce v pořadí, kterým byl Jaroslav Hatla.
 
Finálové kolo Zimního Jezdeckého poháru bylo odměněno dvojnásobným počtem bodů do žebříčku, takže jeho výsledky mohly ještě mnohé změnit. Soutěž se jela v pátek na překážkách s výškou do 130 centimetrů. Deset nejlepších dvojic postoupilo do finálového parkuru.
 
Jiří Luža nechtěl nechat nic náhodě, takže do soutěže přihlásil hned dva své koně. S Carpusem si přinesl z první části soutěže osm trestných bodů a své účinkování ve finále s tímto koněm vzdal. Jedné chyby se v první jízdě dopustila Denisa Vegrichtová, která sedlala klisnu Jettu. V rozhodující části však přidala ještě dvě zaváhání a dokončila celkově devátá. Po jedné chybě v každém parkuru nasbírala Veronika Špačková s Vilerií, což jí nakonec zařadilo na osmou příčku.
 
Rudolf Doležal nastoupil do soutěže stupně S** s Clintonem. První jízdu absolvovali bez zaváhání, ovšem ve finále shodili hned dvě překážky a ve výsledkové listině jim patřila sedmá pozice. Finále naopak vyšlo velmi dobře Martině Šoupalové. Ta předvedla v sedle koně La Legion bezchybný výkon. Jenže z první části soutěže si přinesla penalizaci v podobě čtyř bodů, a s přihlédnutím k dosaženému času to stačilo na šesté místo. O jednu příčku výš se v celkové výsledkové listině umístil její otec Martin Šoupal na koni Taktica. Ten naopak zajel lépe úvodní jízdu a v druhé části jednou chyboval.
 
Na třetí a čtvrté místo se zařadila Barbora Vojtková. Čtvrtá dojela s jednou chybou na Quliagovi, a třetí pak se svou stájovou jedničkou hřebcem Carusem. S ním chybovala také jednou, ale o lepším umístění rozhodl čas. Jiří Luža dokázal s Benitem-S překonat oba parkury bez trestných bodů a mohl se radovat z druhého místa.  Vítězem se stal Slovák Patrik Majher, který si do Lysé pro tuto soutěž dovezl Clintase. Ani jednou nezaváhal a navíc dosáhl ve finále lepšího času než Jiří Luža. Ten ovšem už věděl, že díky druhé příčce jistě prohloubí svůj náskok v pohárovém bodování. Vyhrál jej nakonec s náskokem bezmála třiceti bodů. 
 
Jiřího Lužu zastihl festival ve výborně formě. S Benitem-S vyhrál také hlavní parkurové klání Grand Prix Czech Equestrian Teamu. Její průběh vám podrobně přiblížíme v připravované samostatné reportáži. 
 
Sobota 19. března nabídla návštěvníkům Jezdeckého festivalu na výstavišti v Lysé nad Labem soutěže ve dvou umělecky laděných jezdeckých disciplínách. Dopoledne bylo věnováno drezurám a odpoledne voltiži.
 
V drezurní volné sestavě na hudbu úrovně Intermediate I byly dvě dvojice rozhodčími ohodnoceny známkou vyšší než 70 procent. První z nich byla Hana Vášáryová s hřebcem Rock For Hit. Za svůj výkon získala 71,291 procenta a vybojovala tak druhé místo. Přibližně o půl procenta vyšší známku dostala úřadující mistryně České republiky Tereza Hábová v sedle Jamese Bonda a dvojice si tak v této soutěži dojela pro vítězství. 
 
Nejvyšší úrovní, kterou lze v podání drezurních jezdců vidět, je Grand Prix. Do této úlohy, kterou drezurní část festivalu končila, nastoupili tři jezdci. Hodnocení 59,750 procent si vyjela Vanda Bělinová s valachem Amperem, což stačilo na konečné třetí místo. Na druhu příčku dosáhla Alena Ticová, která startovala v sedle Counter-Stara. Jejich výkon ocenil sbor rozhodčích více než 61 procenty. Vítězem nejobtížnější drezurní soutěže se stala dlouholetá reprezentační dvojice Fabrizio Sigismondi a Trevis Jospo, kteří vyhráli s rozdílem více než 7 procent. Pojďte si jejich jízdu vychutnat chvíli bez komentáře...
 
Sobotní odpoledne patřilo českým voltižérům, kteří nastoupili do pěti soutěží. V kategorii A žen i mužů se rozhodčím nejvíce líbila sestava Kateřiny Kocurové, která cvičila na koni Rubikon. Na stejném koni vedeném lonžérkou Andreou Videnkovou cvičila také vítězka ženské juniorské kategorie B Vanesa Krištofová. Pro nejvyšší příčku si dojela se známkou 7,010. Nejlepší výkon v mezi ženami seniorkami podala Nikol Mikysková. K prvnímu místu jí dopomohl kůň Aquaris, kterého lonžoval Ladislav Menšík.
 
Vysoko hodnocené výkony viděli diváci v mužské kategorii. Marek Hablovič na Condorovi zajel třetí nejlepší sestavu, za kterou dostal známku 7,431 bodu. Cestu na festival si našel i český voltižní jezdec číslo jedna Lukáš Klouda. Start v Lysé byl jeho prvním po finále Světového poháru, kde dojel šestý. Tentokrát ho při jednom z cviků potkal pád a udělená známka stačila na druhou příčku. Zaváhání Lukáše Kloudy využil další muž z české voltižní špičky Josef Zelinka. Předvedl čistou sestavu a s bezmála osmibodovým přídělem se radoval z prvního místa.
 
Soutěž skupin přilákala tři družstva. Nejvíce se dařilo drásovským voltižérům, kteří si pod vedením Petry Cinerové dojeli na koni Quido pro vítězství.
 
Zimní Jezdecký pohár spřežení zažil své rozuzlení, stejně jako skoková část tohoto seriálu závodů, při Jezdeckém festivalu a nutno říci, že napínavější podívanou si diváci nemohli přát.  Finále spřežení bylo na programu v neděli 20. března a tribuny haly C na výstavišti v Lysé nad Labem byly zaplněné do posledního místa. Vozatajové tak bojovali o vítězství v poháru při strhující atmosféře.
 
První na řadě byla soutěž jednospřeží.  Jako vedoucí jezdec průběžného pořadí vstupoval do tohoto klání Pavel Drbohlav. S Radanem nechyboval ani v jednom ze dvou kol, jenže jeho časy nepatřily k nejrychlejším, a tak dokončil třetí. Jeho největší soupeřka z pohárových klání Markéta Sedlinská jezdila také čistě, a součet jejích časů stačil na druhou příčku. Nejlépe se v Lysé dařilo Milanovi Domesovi. Taktéž ani jednou nezaváhal, navíc byl velmi rychlý a v obou kolech ukázal svým soupeřům záda. 
Do posledního okamžiku však nebylo jisté, jako dopadne celkové hodnocení zimní túry. Po přičtení dvojnásobného počtu bodů, tak jak stanoví pravidla, se na první příčce velmi těsně udržel Pavel Drbohlav, který tak obhájil vítězství z loňského roku.
 
Ještě napínavější byla soutěž dvojspřeží. O první příčku se totiž dělili před finálovou soutěží dva vozatajové.  Jedním z nich byl Petr Vlašic, který na festival přivezl dva páry. V rozhodující soutěži se mu lépe dařilo s koňmi Ibojou a Bubinem.  Přesto první jízda byla zřejmě zklamáním, čas stačil až na šestou dílčí příčku, a i když druhé kolo bylo o poznání lepší, bylo z toho nakonec třetí místo.
 
Jaroslav Juráň naopak zajel velmi vyrovnané jízdy. Dopustil se sice celkem třech chyb na překážkách, ale díky svižnému tempu mu to vyneslo druhou příčku. Za obrovské podpory diváků nastupoval do rozhodujícího kola Marek Jirgala, druhý z vozatajů, kteří se před finále drželi <



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE