reklama 11C

Jak udržet olympijské koně ve své zemi?

V době, kdy se jezdecký svět snaží odhadnout dopad „last minute“ mezinárodního prodeje koní s medailovými šancemi na olympijských hrách v Londýně, bývalý belgický olympijský reprezentant Ludo Philippaerts spouští program na udržení koní v jeho zemi…
16.02.2012 09:48  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Británie přišla o své dvě olympijské naděje, kdy jeden kůň odešel do Saudské Arábie a druhý do Austrálie. A to jen několik dní před posledním možným termínem pro mezinárodní transfery, 31. 12. 2011. A to rozhodně není jedinou zemí, ve které konkurenční státy „pytlačí“
 
Philippaerts říká, že příliš mnoho skokových koní odchovaných v Belgii se prodává do Kataru, Saudské Arábie, Kanady a Ukrajiny a spustil soukromě financovaný projekt, aby udržel v zemi dvanáctku 5 až 9letých koní pro olympijské hry v Riu 2016.
 
Podobný projekt byl nedávno spuštěn i v Holandsku, zatímco ve Francii zase hřebčín Haras des Coudrettes intervenoval, aby zajistil klisnu Silvana de Hus pro jejího stávajícího jezdce Kevina Stauta, když o klisnu projevili zájem z Ukrajiny.
 
Prodeje a převody koní, jak v rámci jedné země, tak mezinárodně, jsou nedílnou součástí tohoto sportu. Finanční výhry dostávají majitelé, ne jezdci. Takže pro jezdce je hlavním zdrojem příjmu trénování a prodej koní na všech stupních výcviku a výkonnosti. Během roku 2011 změnilo majitele 10.680 koní z 31.500 registrovaných u FEI. 
 
Určitě není neobvyklé, že si zkušení jezdci kupují „hotové“ koně a zároveň trénují své vlastní. Například olympijský vítěz Kanaďan Eric Lamaze po náhlém listopadovém úmrtí Hicksteada, byl také „nouzově“ nakupovat v Evropě. 
 
Nicméně Evropský trh je nadmíru stimulovaný Středním východem a nově i bohatými z Ukrajiny. FEI chce správně, aby se sport rozrůstal, ale na olympijské hry smí jen 75 koní. Takže kvóta pro Evropu (jejíž jezdci dominují TOP 50 světového žebříčku) je celkem těsná. 
 
S výjimkou Brazilie a Saudské Arábie, skokové týmy z Asie a Latinské Ameriky obecně bojují s umístěním svých jezdců v první stovce žebříčku, takže nevyhnutelně přispěchali, aby si zajistili osvědčené koně od lépe umístěných Evropanů, již smířených s tím, že na ně se stejně nedostane. 
 

Některé z nedávných klíčových prodejů:

 
Do Saudské Arábie: Talan (jezdec Robert Smith) a Sultan V (Bruce Menzies) z Británie; Al Capone – člen vítězného týmu Španělska na mistrovství Evropy; Caramell KS (Svante Johansson) ze Švédska; 
 
Do Kataru: Kellemoi de Pepita, vítěz finále Rolex Top Ten 2008 a finále Global Champions Tour 2009 (Michael Robert) z Francie. 
 
Do Spojených Arabských Emirátů: Casanova (Christina Liebherr), člen švýcarského týmu
 
Do Austrálie: Titus (Guy Williams), člen bronzového týmu Británie na ME
 
Do Kanady: Verdi (Stephanie van den Brink) z Holandska, Hunters Scendix z Belgie a Luikka (Shane Breen) z Irska. Všichni koně pro Erika Lamazeho.
 
Do Británie: Sanctos Van het Gravenhof (Katarina Offel) pro jezdce Scotta Brasha
 
Do Německa: Copin van de Broy (Gregory Wathelet) z Belgie bývalé světové jedničce Marcusi Ehningovi
 
Do Brazilie: Ciske van Overis, prodán Guyem Williamsem z Velké Británie Edwina Tops-Alexander (z Austrálie), která ho teď prodala olympijskému vítězi z roku 2004, Rodrigo Pessoovi; Uruguay (Nina Fagerstrom) z Finska pro Karinu Johnannpeterovou;
 
Do USA: BMC Van Grunsven Simon (Jeroen Dubbledam) z Holandska, vítězi Spruce Meadows Masters a třetí z finále Světového poháru 2011, vedoucí americké jezdkyni  Beezie Madden. 
 
Do Švédska: SIEC Livello (Cameron Hanley) z Irska, čtvrtí z mistorvství Evropy 2009 
 
Připravila Veronika Kratochvílová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE