reklama 11C

Víkend podle Janáčka: Ovládl Velkou cenu na sněhu i listed ve Francii

ikonka

Španělští koně vedení žokejem Václavem Janáčkem jdou tuto zimu od jednoho úspěchu k druhému. Po sérii vítězství ve Francii dobyla ekipa z Pyrenejského poloostrova i Svatý Mořic, když se šestiletý Furioso stal suverénním vítězem tamní Velké ceny.
20.02.2022 16:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C

Výbornou formu z posledních týdnů korunoval Václav Janáček víkendem, na který bude rád vzpomínat. Na koních španělských trenérů vyhrál v sobotu listed v Cagnes-sur-mer a také nedělní 82. Velkou cenu Svatého Mořice (2000 m, 100 000 švýcarských franků).

Sedminásobný španělský šampion jel na zamrzlém jezeře spolufavorita Furiosa ze stáje Horses & Berries SL, na němž před třemi týdny dominoval na stejné distanci stylem start - cíl ve francouzském Pau.

Janáček se šestiletým španělským odchovancem bezezbytku využil výhodného čísla 3 i nejnižší nesené hmotnosti 56 kg. Po startu si našel dobrou pozici blízko špice, na protilehlé rovině zaútočil z druhého místa a v cílové rovině už o vítězství svěřencce Guillerma Arizkorrety nebylo pochyb. Druhý doběhl britský Mordret před německým Nubiusem s Bauyržanem Murzabajevem.

 

Čtěte také: Loňské hvězdy, debutanti, importy i cizinci. Průvodce Českým derby

 

Podobný průběh dostihu přetavil Janáček ve vítězství i v sobotu na francouzské Riviéře. S outsiderem 27:1 Legionariem se v listed Prix Saonois (1600 m, 52 000 eur) držel na druhé třetí pozici, 600 metrů před cílem zaútočil a v cílové rovině se ubránil náporu soupeřů.

Mezi nimi byl i účastník loňského EJC Leram Million Donn Clifs, pro pětiletého tmavého hnědáka stáje MUDr. Eva Nieslanikové se však listed konkurence ukázala jako příliš silná. Pod Sibylle Vogt nedokázal v oblouku zachytit zrychlení nejlepších a odpadl na poslední dvanácté místo se ztrátou 11 délek na nejbližšího soupeře.

V Cagnes-sur-mer se nedařilo ani rekonvalescentovi Ruselovi, který pod Janáčkem doběhl desátý v classe 3 Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-mer (2400 m, 19 000 eur).

Resulov vstoupil do sezony v Dortmundu

Trenér Miroslav Nieslanik vyslal na nedělním mítinku v Pise k dostihovému debutu tříletého Havana Silk. Hřebec přihlášený do Velké jarní ceny se před Premio Sansonetto na 1600 metrů musel vyrovnat s nečekanými komplikacemi. Několik incidentů před startovacími boxy mělo za následek dlouhé průtahy, kvůli nimž stevardi původní dostih anulovali. Nakonec se běžel jako osmá položka programu a Havana Silk obsadil v devítičlenném poli šesté místo.

Již v neděli dopoledne startovala na rozmáčeném písku v Dortmundu trojice klisen stáje Arenzo z tréninku Artura Resulova, které vybojovaly dvě dotovaná umístění.

Se sázkovým kurzem 451:10 nastupující Caleco doběhla pod dva kilogramy převažujícím Koenem Clijmansem čtvrtá v George Gershwin-Rennen (1700 m, 4000 eur).

Šestiletá Ideal Grace přidala pátou příčku ve čtyřkovém Jon Gage-Rennen (1800 m, 4500 eur). Naprázdno tak vyšla jen ryzka Decanter, osmá ve čtyřkovém handicapu na 1950 metrů.

Lukášek na gala mítinku jednou zvítězil

Zatímco evropské dostihy se k důležitému dění teprve nadechují, Katar má své hlavní vrcholy již za sebou. Na třídenním mezinárodním mítinku v Dauhá minulý týden bodoval i Tomáš Lukášek, který si v pátek připsal vítězství v listed Purebred Arabian Sprint Cupu (1200 m, 100 000 dolarů) s běloušem Al Sij Al Sakabem.

V sobotním grupovém programu posbíral český jezdec ještě několik umístění. V grupě 3 Durkhan Sprintu dojel s X Force třetí, stejně jako v grupě 2 Al Rayyan Mile na General Panic. V 2400 metrů dlouhé grupě 1 HH The Amir Trophy obsadil v sedle valacha In The Night páté místo.

Foto: swiss-image / AndyMettler




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }