Štědrý den přišel dřív. České stáje zvítězily v Deauville i Pise

ikonka

Ingrid Janáčková Koplíková a Josef Váňa ve čtvrtek sedlali vítěze ve Francii a Itálii. Tříletý Royal Right se uvedl v českém tréninku pohledným úspěchem pod Vendulou Korečkovou v Deauville, bílý valach Mauritius se prosadil s Pavlem Složilem v Pise.
23.12.2021 19:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Předčasný vánoční dárek si ve čtvrtek nadělily české stáje, které den před Štědrým dnem vybojovaly po jednom vítězství v Deauville a Pise. V obou případech byly úspěšné nové akvizice, pro které se jednalo o debut v českém tréninku.

V Deauville absolvoval svůj první start v barvách Jany Dufkové tříletý hnědák Royal Right, kterého až do listopadu připravoval André Fabre pro hřebčín Ammerland a v sedmi startech dosáhl na rating 35,5 kg. Už v péči Ingrid Janáčkové Koplíkové dosáhl Frankelův syn z gr.2 vítězky Royal Solitaire na své první vítězství a z premiérového francouzského úspěchu se raduje i Vendula Korečková.

V Prix du Chemin des Douaniers (2500 m, 22 00 eur) měl český turf dvojí zastoupení, kromě Royal Righta startoval i  Persian Prince z tréninku Václava Luky mladšího. Ten se však ve finiši nedostal přes osmé místo. Naopak Royal Right, do té doby Korečkovou držený v hloubi pole a kroutící se k vnitřní bariéře, raketově akceleroval.

 

Čtěte také: Jir Sun? Nevěřil jsem, že by tak rychlý kůň nic nevyhrál, usmívá se Laube

 

V závěru si pohlídal jednodélkový náskok a stal se po dvouletém Josephinovi již druhým prosincovým vítězem Ingrid Janáčkové Koplíkové a majitelky Jany Dufkové na francouzské půdě.

V classe 3 Prix de l' Atelier des Nympheas (1900 m, 25 000 eur) měl čtvrtý letošní triumf na dosah čtyřletý tmavý hnědák Ideal King ze stáje Leram. V roztaženém poli cválal dlouho na chvostu, 600 metrů před cílem ho však Delphine Santiago začala razantně posouvat dopředu a na distanci vypadal jako vítěz. Svěřenec Václava Luky mladšího však v závěrečné dvoustovce nenalezl recept na finiš německého Ronalda a nakonec obsadil třetí místo se ztrátou 2 1/4 délky.

Dotované umístění získal i šestiletý Siglo de Oro, který pod Vendulou Korečkovou skončil pátý v classe 4 Prix des Estampes Japonaises (1900 m, 14 000 eur).

Téměř všichni v Česku trénovaní koně, kteří ve čtvrtek zamířili do Pisy, se sešli v proutěných překážkách Premio Szelvar na 3500 metrů.

Při debutu za stáj Scuderia Aichner SRL se prosadil pětiletý bílý valach Mauricius, získaný koncem října za 29 599 eur v prodejním dostihu v Auteuil. Svěřence Josefa Váni odjezdil Pavel Složil. Třetí doběhl vítězův stájový kolega Nic Mountain, čtvrté místo získal Ivo.

V proutěných překážkách na stejné distanci si doběhl pro druhé místo tříletý Illico Clermont, další z koní majitele Josefa Aichnera. V rámcovém programu triumfovali ve službách domácích stájí Jan Faltejsek a Jan Kratochvíl.

Foto: France Galop