reklama 11D

Martin Laube: Jir Sun? Nevěřil jsem, že by tak rychlý kůň nic nevyhrál

ikonka

Stájová forma Lokotransu, kvalitní koně a skvělá práce sehraného týmu lidí, to jsou podle Martina Laubeho hlavní ingredience jeho letošní úspěšné sezony. V Podcastu Martina Cápa se podrobněji vrátil k některým vítězstvím i koním, s nimiž je dosáhl.
22.12.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Dvaatřicet vítězství ve třech různých zemích letos získal žokej Martin Laube. Stájový jezdec Lokotransu a trenéra Luboše Urbánka “řádil” hlavně na podzim, kdy v rozmezí jednoho týdne vyhrál neuvěřitelných deset dostihů.

"Letošní sezonu hodnotím dobře. Myslím si, že v době působení u Jana Korpase se mi také dařilo a vyhrával jsem v Německu, což bylo zase něco nového, ale pokud jde o střední Evropu, tak letošní rok byl určitě nejlepší. Výrazně k tomu přispěla stájová forma Lokotransu. Máme hodně kvalitních koní pro velké dostihy a sešla se tady dobrá parta lidí, která dělá skvělou práci," pochvaloval si Laube v novém podcastu na EquiRadiu.

V roce 2021 byl rozkročen mezi Česko, Slovensko a Maďarsko. Nejvíce úspěchů posbíral v bratislavském Starém Háji. "Tím, že to máme do Bratislavy kousek a našim koním tamní dráha svědčí, tak se mi na Slovensku dařilo a někdy v poslední čtvrtině sezony jsem začal pokukovat po jezdeckém šampionátu. Nakonec to nedopadlo, ale druhé místo za takovým borcem jako je Jaro Línek vůbec není špatné," vzpomíná.

 

Čtěte také: Fenomén Big Mago. Příběh koně, který lidem na síti vysvětluje dostihy

 

Dvakrát slavil i v klasických dostizích - v Magyar Kancadíj triumfoval na Diadoře Sts a ve slovenském St. Legeru se prosadil na domácím Besthonovi. "Ten St. Leger bylo možná moje vítězství roku. Celý týden jsem studoval, jak se ten dostih bude odehrávat a jak by se dal vyhrát. Paní Kubovičová mi dala volnou ruku a měl jsem velkou radost, že to vyšlo. Na dekorování mi skoro ukápla slza," přiznává Laube.

Na jaře zaznamenal sérii čtyř vítězství s čtyřletým Jir Sunem, která vyvrcholila těsným vítězstvím nad maďarskými koňmi v Ceně ministerstva pôdohospodárstva. Rychlý sprinter s drtivou závěrečnou akcelerací byl jedním z objevů sezony, minulý rok se mu nijak zvlášť nedařilo.

"Má dobrý původ a já jsem si tady po galopech vždycky říkal, že to není možné, aby tak rychlý kůň nebyl schopný nic vyhrát. Dohodli jsme se, že ho nasměrujeme do Bratislavy a on se těmi dostihy jen tak špacíroval, šel postupně nahoru. Potřebuje rychlý dostih a spát vzadu. Je neskutečné, jak tu poslední čtyřstovku domů umí seběhnout. Stále věřím, že má dostatečné kvality na to, aby uspěl i v blacktype," popsal jednoho ze svých nejúspěšnějších koní v Podcastu EquiRadia.

Naopak s tříletou Lady In Pink si lépe porozuměla jeho sestra Simona, jež s ní triumfovala v Ceně prezidenta republiky. "V práci stále naznačovala, že je to dobrá klisna, ale pořád byla taková dětská a navíc ultravytrvalá. Mám radost, že s ní Simona vyhrála Cenu prezidenta republiky. Začala ji jezdit v práci a sedly si spolu," dodal.

Velmi blízko má Martin Laube k třídovému veteránovi Ideal Approachovi. Devítiletý valach dokázal čtyřikrát zvítězit, z toho dvakrát právě s Laubem, a vyběhl i několik kvalitních forem v německých handicapech. "Je nejlepší, naprosto obdivuhodné zvíře," chválí ho žokej.

Ve více než dvacetiminutovém povídání s Martinem Laubem přišla řeč i na tříletého Brilliant Stara, nadějné koně pro klasickou sezonu 2022 i možné plány do budoucna.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE