reklama 11A

Přesně ví, co se po ní chce. Almond Eye je národní hrdinkou už teď

ikonka

Čtyřletá hnědka Almond Eye loni zaběhla světový rekord na 2400 metrů. Letos na ni čeká neméně těžký úkol. Má zařídit japonské "dostihové Nagano" - vyhrát nejbohatší evropský dostih Cenu vítězného oblouku v Paříži.
01.04.2019 17:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

Neběžela v Dubai World Cupu, přesto byla nejsledovanějším koněm víkendu na závodišti Meydan. Japonská superhvězda Almond Eye pod Christophem Lemairem udělala z 6 milionového Dubai Turf téměř tréninkovou procházku.
 
Při svém prvním startu za hranicemi rodné země přitom čtyřletá hnědka nenabídla žádný ohromující náskok nebo spektakulární průběh. Mnohem spíš to byla lekce z efektivity.
 
Lemaire seděl v průběhu 1800 metrů dlouhého dostihu na páté, šesté pozici, klisna v cílové rovině pod rukama dokázala vystupňovat tempo a doběhla si pro jistý úspěch o 1 1/4 délky před krajanem Vivlosem a Lordem Glittersem.
 
"Víte, ona už ukázala obrovskou třídu, ale zatím stále nevíme, kde jsou její limity. Pokaždé, když ji vystavíme nějaké výzvě, dokáže si s ní poradit," řekl Lemaire.
 

Čtěte také: Čeští žokejové na vlně úspěchů, Jockey Club mění pravidla Koně roku

 
Dubai Turf takovou výzvou zajisté nebyl, rámcový dostih Dubai World Cupu byl vybrán pouze jako optimální vstup do sezony, který by klisně nevzal příliš sil. Před Almond Eye svítí v dálce úplně jiný cíl - říjnová Cena vítězného oblouku v pařížském Longchamp.
 
Lemaire: Je to moje Winx
 
Pokud je na světě dostih, který Japonci touží z celého srdce vyhrát, je to právě "Arc". V minulosti si na něm vylámaly zuby takové hvězdy jako Deep Impact, Orfevre či El Condor Pasa. Klisnin trenér Sakae Kunieda i Lemaire věří, že Almond Eye dokáže uspět tam, kde její předchůdci nestačili.
 
"Každý vidí, že tahle klisna má v sobě něco zvláštního. V Japonsku ji už teď sleduje a podporuje obrovské množství lidí. A pro mě se může stát životním koněm, podobně jako Winx pro Hugha Bowmana, Sea The Stars pro Micka Kinanea nebo Zenyatta pro Mikea Smithe," řekl na dubajské tiskové konferenci Lemaire, který byl loni s 215 vítězstvími japonským šampionem a sám ještě nikdy Cenu vítězného oblouku nevyhrál.
 
 
Nejbohatší evropský dostih, o němž se dosud mluvilo hlavně v souvislosti se snahou Enable o rekordní třetí vítězství, tak získává půl roku před startem další velký náboj. Jedno je jisté už teď - Almond Eye může v očích Japonců udělat z Longchamp dějiště "dostihového Nagana".
 
"Jako Francouz jsem vždycky snil o vítězství v Arc. Tohle je dostih pro nás a vyhrát ho na japonském koni by bylo naprosto magické. Toužím tohle vítězství přivézt do Japonska," prohlásil Lemaire.
 
Poprvé zaujala svým pohybem
 
Almond Eye se narodila na slavné Northern Farm na ostrově Hokkaidó a běhá v spřízněných barvách stáje Silk Racing. Obě značky patří do impéria rodiny Yoshidových.
 

Čtěte také: Thunder Snow píše historii. O nos obhájil vítězství v Dubai World Cupu

 
Dcera šampiona sprinterů a japonského koně roku Lorda Kanaloa byla původně k mání za nečekaně dobrou cenu. Stovky podílníků zaplatily zhruba 60 tisíc jenů (v přepočtu 12 500 korun) za jednu z 500 akcií. Klisnina vstupní hodnota před zahájením kariéry tak činila 30 milionů jenů (6,2 milionu korun). Mezitím vyběhala už více než 37násobek.
 
"Když jsem ji poprvé viděl cválat, bylo to natolik neobvyklé, že jsem hned zpozorněl. Má velmi prostorný cvalový skok, její pohyb je robustní a zároveň jemný," vysvětluje Kunieda.
 
Almond Eye utrpěla zatím jedinou porážku kariéry při debutu ve dvou letech. Následovalo sedm vítězství.
 
Loni získala japonskou trojkorunu klisen včetně tamní verze 1000 Guineas a Oaks. V listopadu pak změřila síly se staršími koňmi v Japan Cupu a výsledkem byl světový rekord na 2400 metrů v hodnotě 2:20,6 minuty.
 
 
"A po doběhu vůbec nebyla tak unavená, jak byste možná čekali," usmívá se Lemaire.
 
Mimořádně chytrá a vyrovnaná
 
Almond Eye neustále udivuje svou všestranností. Pětici vítězství v grupě 1 slavila na distancích 1600, 1800, 2000 a 2400 metrů.
 
Podle Lemairea spočívá klisnino tajemství v kombinaci jejích fyzických dispozic a mentálních schopností.
 

Čtěte také: Jak vesničané ohromili dostihový svět. Chystá se film o Dream Alliance

 
"Je mimořádně chytrá a povahově vyrovnaná, má hlavu ideálního dostihového koně. Jezdí se velmi snadno, nikdy jsem s ní v dostihu neměl sebemenší problém. Všechno kolem sebe pozoruje a chápe, co se zrovna po ní chce. V práci se šetří, před dostihem připomíná boxera na cestě do ringu a ve finiši je ochotná ze sebe vydat úplně všechno," popsal Francouz.
 
Trenérovi Sakae Kuniedovi se díky Almond Eye na stará kolena začíná plnit sen o mezinárodní kariéře.
 
Když v Dubaji dostal od novinářů otázku, jak by popsal povahu své klisny, jen se usmál a prohodil: "Kdyby byla člověkem, dávno bych se do ní zamiloval. Je vlídná a ušlechtilá.”
 
 
Foto: Japan Racing Association




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE