"Prvomájová" odložena. Zkusme i dostihy v prosinci, navrhuje Lysá

ikonka

Závodiště v Lysé nad Labem odkládá na neurčito svůj nejslavnější dostih, Prvomájovou steeplechase. Pořadatel OS Hippodrom z.s. navrhuje zvážení přesunu části dostihů do pozdního podzimu a prosince, odvolává se na klimatické podmínky posledních let.
07.04.2020 09:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

OS Hippodrom z.s., pořadatel dostihů v Lysé nad Labem, potvrdil, že Prvomájová steeplechase se letos nepoběží ve svém tradičním termínu. V prohlášení zveřejněném v pondělí večer mluví o odložení “na neurčitou dobu”.
 
Lysá nad Labem byla v dosavadní termínové listině zastoupena třemi mítinky, kromě 1. května připravovala ještě dostihy 6. července a 28. září. "Ostatní dostihové dny proběhnou dle možností v termínech dle termínové listiny nebo budou v náhradním termínu po konzultaci s ostatními závodišti," uvedl pořadatel.
 
Závodiště Lysá nad Labem je po Hipodromu Most dalším pořadatelem, který se vyslovil pro případné prodloužení sezony do pozdního podzimu.
 
"V Lysé nad Labem za posledních 4-5 let byly klimatické podmínky a stav dráhy (travní porost) velmi dobré a vhodné pro pořádání dostihů až do konce prosince. Ve většině evropských zemích se dostihy běhají celoročně. Dostihové dny pořádané ke konci roku by prošly korekcí propozic s ohledem na 2leté koně jako 3letý ročník pro sezónu 2021," navrhuje v prohlášení.
 
Tuzemské dostihy už jednou k podobnému řešení přistoupily, a to v roce 1968, kdy byla kvůli srpnové okupaci sezona zhruba na měsíc přerušena. Tehdejší Státní závodiště, které bylo následně nuceno zrušit například Velkou pardubickou, reagovalo dodatečným vypsáním podzimních dostihových dnů a ve Velké Chuchli se navzdory horšímu počasí běhalo až do 24. listopadu.
 

Václav Luka: Zavřená Francie? Hlavní je, aby začala sezona v Česku

 
Po roce 1989 představuje jedinou srovnatelnou situaci povodeň v roce 2002, kdy však díky využití mimopražských závodišť k masivnímu úbytku dostihových dnů nedošlo. Sezona skončila 16. listopadu ve Slušovicích, s mítinky v pozdním podzimu se přidaly také Pardubice, Tochovice a Lysá nad Labem.
 
I prohlášení OS Hippodrom z.s. však zmiňuje hlavní úskalí současné situace - výpadek sponzorských příjmů. "Největší problém vidíme ve financování dostihů při začínající ekonomické krizi. Již dnes v Lysé nad Labem víme, že přijdeme o podstatnou většinu peněz přislíbených od sponzorů na pořádání tří dostihových dnů dle termínovky," přiznal pořadatel.
 
"Dostihový sport zaměstnává nemalou řádku lidí, majitele platí a koně neběhají. Musíme se všichni snažit o alespoň částečné zachování dostihové sezóny na úkor odsunutí dostihů do podzimního období, popř. prosince. Všichni příznivci dostihového sportu, pokusme se společně najít nové alternativní zdroje financování dostihů," vyzvalo závodiště.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza