reklama 11B

Pád z koně jí změnil život. Lucie Bohdalovská chce přesto opět závodit

ikonka

Lucie Bohdalovská byla obyčejnou dívkou, která měla ráda koně a chtěla s nimi sportovat. Na prahu dospělosti však utrpěla těžký pád z hřebce při výstavě Koně v akci, což jí zcela změnilo život. Nyní by se chtěla k závodění vrátit v paradrezuře.
10.01.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytla Lucie Bohdalovská  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Stejně jako mnoho jiných dívek začala Lucie Bohdalovská docházet v dětství ke koním a rozhodla se jim aktivně věnovat. Udělala si jezdeckou licenci a roce 2008 vyjela na první jezdecké závody v parkurových soutěžích. S klisnou anglického plnokrevníka Rawellou dokonce vyzkoušela dvakrát závody ve všestrannosti. 
 
Pak ovšem přišla sobota 5. září 2009 a Lucie se rozhodla vypravit se sestřenicí Marií na pardubickou výstavu Koně v akci. Tento den jí navždy změnil život. „Já si to vůbec nepamatuji, ale poté, co jsem se probudila z umělého spánku, tak mi bylo řečeno, že jsem si na výstavě v Pardubicích sedla na plemenného hřebce, ten se se mnou splašil a kvůli člověku, který nám vstoupil do cesty, jsem spadla na hlavu a udeřila se o betonový sloupek,“ vypráví s odstupem času Lucie v podcastu EquiRadia. Ve velmi vážném stavu jí záchranářský vrtulník odvezl na neurochirurgii fakultní nemocnice v Hradci Králové.
 
Z umělého spánku se probrala zhruba po třech týdnech, a ačkoliv od té doby udělala obrovské pokroky, úraz na ní zanechal doživotní následky. Tehdy osmnáctiletá Lucie musela přerušit studium a naučit se žít s handicapem. „Mám postiženou celou levou stranu a je to znát každý den.“ Přes to všechno se nevzdala, vystudovala obchodní akademii Olgy Havlové v Janských Lázních pro handicapované. „Tato škola mi pomohla přijmout svůj osud,“ říká Lucie. 
 

Psali jsme: Paralympijský hattrick: Vištalová by po Riu a Tokiu měla jet do Paříže

 
Na koně však nikdy nezanevřela. Dokonce se poprvé do sedla vyhoupla za pomoci přátel na své narozeniny jen čtvrt roku po zmíněném pádu. Občas se ke koním dostala i později, ale ne pravidelně, což by po více jak čtrnácti letech chtěla opět změnit. „Už o tom přemýšlím tři roky. Zvažovala jsem, co je nejbezpečnější způsob ježdění, a tak jsem si našla informace o paradrezuře, která mě hodně zaujala. Chtěla bych se tomuto sportu začít věnovat pravidelně, někam se posouvat a zlepšit i svůj fyzický stav. Bohužel mi v tom brání nedostatek finančních prostředků a také časové možnosti. Nemám totiž podmínky k tomu, abych mohla denně někam hodinu dojíždět tam a zpět. Proto bych potřebovala mít koně blízko Pardubic,“ vysvětluje Lucie Bohdalovská, která od nového roku pracuje ve chráněné dílně na statku Apolenka. 
 
V prosinci se také odhodlala k založení sbírky prostřednictvím platformy Znesnáze21. Z cílové částky 512.000 korun se zatím vybrala zhruba 4 % (stav k 10. lednu 2024). „Můj cíl je získat finanční prostředky a poté najít nějakého charakterního koně, který bude vyrovnaný a budu na něm moci jezdit. Pod dohledem trenéra bych se chtěla připravovat na první paradrezurní závody a postupně se dostat na mezinárodní úroveň. Mým snem je startovat na paralympijských hrách v roce 2028. Z krátkodobých cílů je pak mistrovství České republiky,“ odhodlaně plánuje Lucie.
 
„Jsem ráda, že jsem se odhodlala k nějakému kroku. Chci mít pocit, že jsem pro to udělala všechno, a nejen o tom snila,“ dodává ve vysílání EquiRadia.
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE