reklama 11B

Něžný obr Apollo: Shirský kůň v čele průvodu při korunovaci Karla III.

ikonka

Shirský kůň Ed známý také pod jménem Major Apollo bude v centru pozornosti při sobotní korunovaci krále Karla III. Jeho role spočívá ve vedení dalších dvou stovek koní, kteří půjdou v procesí ulicemi Londýna. Na svém hřbetě ponese bubeníka.
06.05.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Major Apollo je ve Velké Británii koňskou celebritou. Zúčastnil se již pohřebního průvodu královny Alžběty II. a nyní bude hrát výraznou roli i při korunovaci krále Karla III. 
 
Jedná se již o druhého koně, kterého majitelé Dyfed Shire Horse Farm z Walesu prodali v prosinci 2019 do britské kavalérie. Jde ve stopách Celta, jenž se v roce 2008 také stal bubnovým koněm. Major Apollo je se svými necelými 800 kilogramy přezdíván jako „něžný obr“ a pravidelně se účastní slavnostních průvodů, při nichž na něm jezdí bubeník. 
 

Psali jsme: Posledního rozloučení se zúčastnil také královnin oblíbený poník Emma

 
Ke královské rodině získal Apollo vazbu již v červenci 2018, kdy farmu navštívila Camilla, královna choť, společně s králem, respektive v té době ještě princem z Walesu. Tehdy si sama vzala do rukou opratě a projela se s Apollem po areálu rodinné farmy. Její majitel Huw Murphy před několika dny osobně přijel do Londýna, aby se na vlastní oči podíval na přípravy Majora Apolla pro tento velký den. „Jsou to nejvýše postavená zvířata v britské armádě. Byl jsem se tam podívat minulý týden a je radost sledovat, jak se to tyto koně starají,“ řekl v rozhovoru pro BBC. 
 
Major Apollo bude mít kromě jezdce na svých zádech připevněn kotlíkový buben, který pochází z doby vlády krále Karla II. (1660 až 1685). „Bude reprezentovat stovky let starou historii této země,“ konstatoval hrdě Murphy. Velkou hrdost cítí také jeho matka Enid Cole. 
 

Čtěte také: Zemřel princ Philip, jedna z nejvlivnějších osobností v historii FEI

 
„Major Apollo bude mít velmi náročnou roli, neboť povede celé pole dvou stovek koní. Bubny jsou velmi těžké a samozřejmě si musel zvyknout na jejich zvuk. Vše se pečlivě zkoušelo v brzkých ranních hodinách, než se obyvatelé Londýna probouzeli. Bude to pro nás naprosto mimořádný zážitek. A nejen proto, že tam bude náš Ed. Kdy jsme naposledy zažili korunovaci? S největší pravděpodobností už další nezažiju,“ těší se Enid Cole.
 
Královský průvod doprovázený kavalerií vyrazí z Buckinghamského paláce přes centrální bránu v sobotu 6. května v dopoledních hodinách. Projede přes The Mall a Obloukem admirality, následně zamíří přes Parliament Street směrem k Westminsterskému opatství, kde v 11:00 hodin začne korunovační bohoslužba.
 
Foto: Reuters
Zdroj: BBC, Western Telegraph



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE