reklama 11B

Zemřel princ Philip, jedna z nejvlivnějších osobností v historii FEI

ikonka

Smutná zpráva obletěla 9. dubna celý svět. Zemřel princ Philip, manžel královny Alžběty II., který byl svého času prezidentem Mezinárodní jezdecké federace (FEI) a patřil k nejvlivnějším osobnostem v historii jezdeckého sportu.
09.04.2021 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12C

 
V pátek 9. dubna 2021 zemřel princ Philip, bylo mu 99 let. „Její veličenstvo královna Alžběta II. oznamuje s hlubokým zármutkem smrt milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost nás pokojně opustila dnes ráno na zámku Windsor,“ uvedl v krátkém prohlášení královského paláce.
 
Jezdecká veřejnost si bude prince Philipa pamatovat nejen jako manžela anglické královny, Jeho královskou Výsost a vévodu z Edinburghu, ale také jako někdejšího prezidenta Mezinárodní jezdecké federace. Této funkce se ujal v roce 1964, kdy již patřil k nejslavnějším lidem planety. 
 
Právě díky němu se jezdecký sport mohl těšit z nové úrovně důležitosti. V čele FEI stál 22 let a díky své vášni ke koním výrazně pomohl v rozvoji jezdeckých soutěží. Ostatně, sám byl aktivním účastníkem vozatajských závodů a v roce 1980 získal při mistrovství světa týmové zlato pro Velkou Británii. 
 
Při příležitosti jeho 99 narozenin, které oslavil 10. června loňského roku, připomněla FEI i skutečnost, že se narodil ve stejném roce, kdy tato zastřešující organizace jezdeckého sportu vznikla. Tehdy jeho přínos ocenil i současný prezident FEI Ingmar de Vos: „Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu, měl během působení ve funkci prezidenta FEI velký dopad a zcela změnil působení této organizace i důvod její existence. – Zavedením myšlenky na řízení neolympijských sportů, jako je vozatajství, otevřel dveře také vytrvalostnímu ježdění, voltiži, reiningu a paralympijským sportům. Dnes tyto neolympijské sporty představují téměř 33 % našich mezinárodních akcí. FEI se ujala role řídícího orgánu pro jezdecký sport jako celek.“
 
Během svého působení ve vedení Mezinárodní jezdecké federace v letech 1964 až 1986 princ Philip např. inicioval vznik série FEI Jumpiong Nations Cup ™, tj. parkurový Pohár národů. Aktivně též podporoval v 70. letech start série Světového poháru – FEI Jumping World Cup™. V neposlední řadě se zasloužil o vznik Světových jezdeckých her – FEI World Equestrian Games™. Řadu let za tento formát světových šampionátů loboval, přičemž vznik WEG je dotován v roce 1990. 
 
Princ Philip byl celý život aktivním sportovcem. Věnoval se např. kriketu, hokeji či veslování a ke konci 40. let zahájil aktivní kariéru pólo jezdce. V 70. letech se také závodně věnoval již zmíněnému vozatajství. Během deseti let reprezentoval se spřežením Velkou Británii na nejméně šesti světových a třech evropských šampionátech. 
 
Fanoušci jezdectví jej mohli přesně před 25 lety vidět osobně také v České republice, konkrétně v Kladrubech nad Labem. Právě před několika málo dny si jeho návštěvu připomněli zástupci Národního hřebčína, který navštívil 28. března 1996. 
 
Se zaujetím si v doprovodu tehdejšího ministra zemědělství Josefa Luxe a ředitele národního hřebčína Norberta Záliše prohlédl stáje a zámek, zúčastnil se přehlídky chovného stáda klisen a ukázek zápřeží starokladrubských koní. Na závěr se svezl kočárem taženým šestispřežím. 
 
Přínos prince Philipa pro jezdecký sport byl opravdu mimořádný. Čest jeho památce!
 
Foto: Evžen Báchor / NH Kladruby a Vickusin / FEI 
Zdroj: FEI a NH Kladruby



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE