reklama 11C

Alžběta II. koně milovala. Obdržela cenu za zásluhy o rozvoj jezdectví

ikonka

Smrt Alžběty II. zasáhla celý svět, ten jezdecký nevyjímaje. Jízda na koni byla jednou z jejích hlavních volnočasových aktivit. Ve společnosti koní oslavila i své 96. narozeniny. Před osmi lety převzala cenu za celoživotní zásluhy o rozvoj jezdectví.
09.09.2022 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12A

 
Ve čtvrtek 8. září obletěla celý svět zpráva, že ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II. Jezdecká komunita si ji bude pamatovat jako velkou milovnici koní. 
 
Koně provázeli Její Veličenstvo od útlého dětství. Její první jezdecká lekce proběhla ve stájích Buckinghamského paláce, když jí byly tři roky v roce 1930. Prvního koně, klisnu shetlandského ponyho jménem Peggy, dostala od svého dědečka krále Jiřího V. k čtvrtým narozeninám.
 
Jeden z oblíbených královniných koní byla klisna Burmese, dar od Kanadské jízdní policie, která se představila v roce 1969 během Královské jezdecké show ve Windsoru. Královna se po 18 let objevovala v sedle klisny během ceremoniálu Trooping of Colour. Také „Prezidentská trofej“, kterou po mnoho let dostával vítězný tým Poháru národů od prince Filipa, byla královna s Burmese ztvárněná v bronzu.
 
V oblasti chovu anglických plnokrevníků vyhráli koně chované Jejím Veličenstvem kolem dvou tisíc dostihů. S výjimkou Epsom Derby ovládli její koně všechny britské klasické dostihy, některé i několikrát. Vyhrát Derby Stakes v Epsomu bylo jejím velkým snem, v jehož splnění doufala i letos na jaře. Bohužel se tak nestalo. Chovala také Shetlandské, Highlandské a Fellské pony, aby tato tradiční původní plemena zůstala zachována.
 

Psali jsme: Zemřel princ Philip, jedna z nejvlivnějších osobností v historii FEI

 
Stejně jako přetrvávala královnina láska k chovu koní, dostihům a jezdeckému sportu, také celá britská královská rodina má dlouhou historii provázanou s koňmi. Vévoda z Edinburghu hrál do roku 1970 pólo, následující rok přešel na kočárové ježdění a v začátcích jeho dvaadvacetiletého působení v pozici prezidenta FEI hrál klíčovou roli při sestavování pravidel spřežení. Charles – princ z Walesu a dva vnuci královny, princ William a princ Harry hráli také pólo. Královna každoročně sehrávala roli hostitelky při mezinárodních skokových a drezurních závodech ve Windsoru, kde se také v různých soutěžích představovali koně přímo z jejího chovu.
 
Královnina vnučka Zara Phillips dosáhla na týmové olympijské stříbro ve všestrannosti při Olympijských hrách v Londýně 2012. Zara Phillips vyhrála také individuální a týmové zlato na Světových jezdeckých hrách v roce 2006 a získala titul mistryně Evropy v roce 2005. Šla ve stopách své matky, která se stala mistryní Evropy v roce 1971. Princezna Anna, také někdejší prezidentka FEI, členka Mezinárodního olympijského výboru a prezidentka Britské olympijské asociace soutěžila na olympijských hrách v Montrealu v roce 1976 jako vůbec první zástupkyně Britské královské rodiny v soutěžích olympijské úrovně.
 
Ocenění Mezinárodní jezdecké federace za celoživotní přínos bylo založeno princeznou Hayou v roce 2014, tedy v posledním roce jejího působení v roli prezidentky FEI jako připomenutí osobností, které inspirují všechny generace napříč jezdeckým světem. Ocenění byli navržení Výkonným výborem FEI, který vybral jako vůbec první držitelku této ceny Její Veličenstvo královnu Alžbětu II. Stala se tak první osobností, která obdržela cenu FEI za celoživotní zásluhy o rozvoj jezdectví, a to v souvislosti s její vedoucí rolí v podpoře jezdeckého sportu ve Velké Británii v období její vlády. Cenu předala 26. listopadu 2014 Jejímu Veličenstvu tehdejší prezidentka FEI princezna Haya Bint All Hussein při ceremoniálu v Buckinghamském paláci za přítomností někdejšího prezidenta FEI – prince Filipa, vévody z Edinburghu, a Keitha Taylora – předsedy Britské jezdecké federace.
 

Čtěte také: Dostih, po němž touží 70 let. Sen Alžběty II. o Derby se opět nesplní

 
Ještě ve svých čtyřiadevadesáti letech se Alžběta II. nechala vyfotografovat během vyjížďky na jejím ponym v areálu hradu Windsor, kde se svým manželem trávila karanténu v souvislosti s epidemií koronaviru. Kvůli horší hybnosti byla nucena aktivní ježdění na koních omezit, ale láska k těmto zvířatům jí zůstala až do smrti. Po boku svých milovaných koní strávila i své 96. narozeniny v dubnu letošního roku. Buckinghamský palác 20. dubna 2022 vydal na svém oficiálním účtu fotografii Alžběty II. se dvěma fellskými pony Bybeck Katie a Bybeck Nightingale. 
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, Forbes
Foto: FEI, Henry Dallal Photography, Getty Images, AP, Reuters



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE