reklama 11D

Dostih, po němž touží 70 let. Sen Alžběty II. o Derby se opět nesplní

ikonka

Škrtnutí hřebce Reach For The Moon z letošního Derby Stakes v Epsomu zklamalo nemalý počet vlivných lidí ve Spojeném království. Vlastní odchovanec královny Alžběty II. se v rámci oslav platinového jubilea mohl postarat o ten nejlepší dárek.
06.05.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Je to její velký sen, dost možná jeden z posledních. Britská královna Alžběta II., kterou příští měsíc čekají opulentní oslavy sedmdesáti let v čele země, si vždy přála vyhrát Derby Stakes v Epsomu. A právě v roce jejího platinového jubilea se naděje na úspěch v jediném klasickém dostihu, v němž barvy 96leté panovnice ještě nezvítězily, zdála být nečekaně blíž.

Hnědák Reach For The Moon byl až do tohoto týdne podle kurzů ostrovních bookmakerů předběžným třetím favoritem Derby. Královnin vlastní odchovanec však první červnovou sobotu nakonec nepoběží. Jak oznámil trenér John Gosden, hřebcova rekonvalescence po zranění z loňského podzimu neproběhla dostatečně rychle na to, aby Reach For The Moon mohl v Derby startovat.

"Dostal veškerý čas a péči, které ve svém tréninkovém programu potřebuje. Plánovali jsme s ním vstoupit do letošní sezony příští týden v Dante Stakes. V nejlepším zájmu koně jsme se ale nakonec rozhodli, že ten dostih pro něj přichází příliš brzy a tudíž nebude startovat ani v Derby. Místo toho ho budeme směřovat na mítink Royal Ascot," řekl Gosden listu Racing Post.

 

Čtěte také: Hokejová hala na závodišti? Pardubice řeší plány miliardáře Dědka

 

Derby se poběží 4. června a má být důležitou součástí oslav platinového jubilea a Alžběta II. se ho jako obvykle osobně zúčastní. Jak bylo oznámeno v dubnu, při příchodu na závodiště ji přivítá čestná stráž čtyřiceti bývalých i současných žokejů oblečených v královniných barvách.

Reach For The Moon je synem výborného Sea The Stars a listed vítězky Golden Stream. Jeho pravý bratr Chalk Stream letos doběhl třetí v australské grupě 3 Queen’s Cupu a u protinožců slavil úspěchy i polobratr Invictus Prince, mimo jiné druhý z grupy 1 Winx Stakes.

Samotný Reach For The Moon absolvoval jako dvouletý pět startů, z nichž vytěžil dvě vítězství a tři druhá místa. Jeho největším úspěchem bylo lehké vítězství v Betway Solario Stakes (Gr.3) v Sandownu, druhý doběhl v Champagne Stakes (Gr.2) a také v listed na mítinku Royal Ascot.

V úterý byl z Derby škrtnut, stejně jako jeho dvojice zbylých královniných reprezentantů Educator a General Idea. Favoritem s kurzem 5:2 nadále zůstává Luxembourg ve společném majetku Coolmoru a německé rodiny von Opelových. Po třetím místě v 2000 Guineas by podle svého trenéra Aidana O’ Briena měl směřovat rovnu do Derby.

Carlton House dostal na závodiště i prince Williama

Ažběta II. je jedním z největších dostihových příznivců v historii britské královské rodiny. Podle spisovatele a novináře Juliana Muscata měl tak velkou slabost pro turf naposled její pradědeček Eduard VII. Ten vlastnil tři vítěze Derby, z toho jednoho jako vládnoucí panovník, a je autorem slavného výroku o "slavné nejistotě turfu".

Podobně jako on staví i současná královna Derby velmi vysoko. V rozhovoru se Sirem Peterem O’ Sullevanem pro královský archiv v roce 1974 prohlásila: "Moje dostihová filozofie je jednoduchá. Baví mě odchovat koně, který je rychlejší, než koně jiných lidí. Baví mě chodit na dostihy, ale především miluji koně. Plnokrevník pro mě zosobňuje opravdu dobrého koně a stejně jako všichni ostatní chovatelé bych si přála odchovat vítěze Derby."

Při vysoké konkurenci v současných britských dostizích je však mimořádně obtížné vlastnit byť jen koně startujícího v Derby. Zatím naposled viděla Alžběta II. své barvy v Derby před jedenácti lety. Hnědák Carlton House odskakoval jako favorit a po nepodařeném průběhu doběhl třetí.

O tom, jak královně na tomto dostihu záleží, svědčil i fakt, že Carlton House přišla na závodiště podpořit velká část jejích dětí a vnoučat. Princové William a Harry byli poprvé viděni při návštěvě rovinových dostihů právě na Derby 2011.

Zdroje: Racing Post, Sporting Life, Thoroughbred Owner and Breeder

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE