reklama 11C

Není doping jako doping. Čím se lišilo šest dostihových případů 2018

ikonka

Na sklonku dostihově klidnějšího víkendu se kromě aktuálního dění ohlížíme také za zprávou Jockey Clubu ČR o antidopingových odběrech v roce 2018.
20.01.2019 21:13  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Zimní víkend bez zahraničních startů českých koní. Co bylo ještě před několika lety běžným stavem, působí v roce 2019 téměř až nezvykle. Ale je to tak, po intenzivním dění v první polovině ledna si daly mezinárodně aktivní stáje třetí lednový víkend pauzu. Dost možná i proto, že jedna z těch nejvýraznějších slavila velké jubileum. V našem nedělním přehledu se vracíme i k nově publikované zprávě Jockey Clubu ČR o dopingových případech v roce 2018.
 
Dopingová bilance 2018: 6 různých případů
 
Jockey Club ČR na svém webu a také v prvním letošním čísle Věstníku českého turfu zveřejnil definitivní bilanci antidopingových kontrol v roce 2018. Z 88 odebraných vzorků bylo 82 vyhodnoceno jako negativních, tři pozitivní a zbylé tři nebylo možné analyzovat.
 
Problém nálezu zakázané látky v odběru svých koní loni řešilo celkem šest českých trenérů, přičemž ve čtyřech případech šlo o vzorky z českých a ve dvou případech z francouzských závodišť. Jak ve své oficiální reakci zdůraznil předseda Pořádkové komise Otakar Nový, mezi jednotlivými případy byly poměrně velké rozdíly.
 
“Případy klisen Like a Trinity a Jenny Walker nejsou ničím výjimečné. Jedná se o situace, kdy trenéři nedokázali vysvětlit původ zakázané látky (dexamethasonu, respektive flunixinu) detekované v odebraných vzorcích po jejich triumfech v dostizích nižších kategorií, takže obě byly diskvalifikovány a oba trenéři shodně potrestáni peněžitou sankcí 20 000 korun a sankcí odnětí trenérské licence na dobu šesti měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku,” uvedl Nový na webu Jockey Clubu ČR.
 
Další tři projednávané případy, které dostihová autorita oficiálně zveřejnila až nyní, spojují pozitivní nález na morfin a kontaminace krmiva. Kromě říjnového vítěze z Velké Chuchle Orssia šlo o proutěnkáře Taste Of Rock a mezinárodní hvězdu Subway Dancera, který byl pozitivně testován po srpnovém druhém místě v Deauville.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE

 
“Pozitivní nález zakázané látky morfin měl ve všech třech případech za následek diskvalifikaci koní z doběhu dostihu, avšak ve všech těchto případech dotčení trenéři v souladu s příslušnými ustanoveními (Čl. 6A) Mezinárodní dohody o chovu, dostizích a sázkách dokázali disciplinárním orgánům, ať již u nás či Francii, prokázat, že učinili veškerá přiměřená opatření, aby zabránili vystavení koní působení zakázaných látek a nebyli proto potrestáni,” vysvětlil Nový s tím, že se typově jedná o podobnou kauzu kontaminace krmiva jako před několika lety u Nikase po Velké pardubické.
 
Posledním pozitivním případem, který komise na podzim řešila, byla kauza valacha Vicodyho, v jehož vzorku byl po třetím místě v zářijové kvalifikaci Velké pardubické konstatován větší než povolené množství testosteronu. Vzorek B ve francouzské laboratoři však nemohl být z technických důvodů analyzován. “Pořádková komise JC ČR případ projednala a vzhledem ke skutečnosti, že analýza tzv. vzorku B nepotvrdila přítomnost zakázané látky, v souladu s příslušnou legislativou trenéra Popelku osvobodila,” uzavírá Nový. Vicody se navíc bohužel při svém dalším startu ve Velké pardubické fatálně zranil, čímž padla možnost jakýchkoli dodatečných vyšetření.
 
Japonsko: Další bod pro Minaříka
 
Žokej Filip Minařík v Japonsku dál sbírá hodnotné výsledky. O víkendu odjezdil na drahách Nakajama a Chukyo celkem osmnáct dostihů a kromě dvou druhých a jednoho třetího místa si připsal i páté vítězství v letošní sezóně.
 
Zrodilo se v sobotu na tříletém hřebci Hishi Iguazu, který v 1800 metrů dlouhém Wakatake Sho potvrdil roli desetinového favorita a v napínavém finiši o krk zvítězil.
 
O den později Minařík zkoušel štěstí i na grupové scéně, jím vedený Glanzend doběhl v The Tokai TV Hai Tokai Stakes (Gr.2, 1800 m) osmý. Český jezdec se tři týdny po zahájení japonského angažmá přiblížil k elitní desítce šampionátu, aktuálně mu patří 12. místo.
 
Dvě jubilea Václava Luky ml.
 
Trenér Václav Luka ml.  v sobotu večer oslavil dvě kulatá jubilea - čtyřicáté narozeniny a deset let existence centrály Bošovice. Do píseckého hotelu Amerika mu přišlo popřát zhruba 140 hostů z řad majitelů, jezdců, kolegů trenérů a dalších dostihových příznivců, kteří v oficiální části programu zhlédli krátké reminiscence na Lukovy největší úspěchy.
 
Znovu tak bylo k vidění loňské zadržené vítězství Nagano Golda ve francouzském Vichy, ale i legendární úspěch Donna Hallinga v italském St. Legeru 2013.
 
“Když si vzpomenu, jak nepřístupná a vzdálená pro nás Francie byla ještě před nějakými sedmi, osmi lety, o to víc si vážím všech těch výsledků, které pak přišly,” řekl jubilant ve svém poděkování.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE