reklama 11D

Klisna, která vyskočila z letadla, slaví neuvěřitelné vítězství

ikonka

Příběh klisny Eve Harrington působí jako přestřelená fikce. Při převozu do Anglie vyskočila z letadla, prchala po ranveji letiště Stansted a ošklivě se při tom zranila. Trenér Sir Mark Prescott ji zachránil a v neděli se dočkal odměny.
14.01.2019 12:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Za normálních okolností by Sir Mark Prescott doběh druhého nedělního dostihu v britském Southwellu snad ani nezaznamenal. Když ale cíloví rozhodčí vyhlásili vítězkou tříletou klisnu Eve Harrington, znamenalo to happy-end neskutečně zamotaného příběhu, na který slavný trenér nikdy nezapomene. A nebude sám, list Racing Post píše o "senzaci ze Southwellu".
 
Ve Spojených státech narozená Eve Harrington totiž není jen tak nějaká klisna. Je polosestrou dvou vítězů grupy 2 včetně čtvrtého z loňského Breeders‘ Cupu Turf Arklowa a jako roček byla vydražena v Keeneelandu za 200 000 dolarů (v přepočtu 4,5 milionu korun).
 
Kupcem byl právě Prescott, který ji zamýšlel nabídnout jednomu ze svých solventních klientů. Jenže majitel neměl zájem. "Řekl jsem si, že to nevadí. Nechám ji převézt do Anglie a tam už ji někomu udám," řekl trenér stanici Sky Sports Racing.
 
Při převozu však došlo k téměř fatální nehodě. Eva Harrington po příletu do Londýna zpanikařila, vytrhla se ze svého boxu a přímo na letišti Stansted vyskočila z letadla.
 
"Nějak se dostala ven, byl to jeden špatný moment. Pobíhala pak po ranveji a ošklivě se zranila. Byla pořezaná od hlavy až k patě. V tomto stavu samozřejmě byla naprosto neprodejná. Došlo mi, že si ji budu muset nechat," dodal Prescott.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE

 
Syn divadelního kritika a po svém strýci anglický baronet patří k nejúspěšnějším trenérům moderní historie. Za svou kariéru sedlal v historických stájích Heath House v Newmarketu bezmála 2000 vítězů včetně hvězdného plemeníka Pivotala a šampiónek Alborady nebo Albanovy. Ale ještě nikdy sám žádného plnokrevníka nevlastnil.
 
"Můj učetní mi řekl, že si budu muset posílat účty sám sobě. Až do té doby jsem vůbec neměl představu, kolik jich svým ubohým majitelům posílám," vtipkoval Prescott.
 
Jednasedmdesátiletý trenér si Eve Harrington nechal a začal ji trpělivě léčit.
 
"Veterináři, kteří kobylku zachránili, byli fantastičtí. Ale stáli mě obrovské peníze. Vždycky jsem říkal, že tohle je nejdražší kůň na světě," řekl Prescott. Nakonec se mu klisnu přece jen podařilo vypiplat a loni v prosinci debutovala čtvrtým místem v Southwellu.
 
Podruhé se objevila na stejném závodišti v neděli. V dostihu nováčků na 1400 metrů stále působila nezkušeně a po startu se dostávala jen pomalu na nohy. Díky chytré jízdě Lukea Morrise si však postupně začala lepšit pozici a těsně před cílem se dostala do vedení. Cílová kamera ji zachytila o nos před valachem Barossa Red.
 
Tím, že se vyčlenila z řad nezvítězivších, Prescottovi svitla reálná naděje, že svého jediného vlastního koně nakonec přece jen prodá. „Řekl bych, že po tomhle vítězství by byl na místě záchranný balíček pro ubohého trenéra. Hodně jsem si oddechl,“ řekl Sir Mark po doběhu reportérům.
 
I vzhledem ke špičkovému původu Eve Harrington je trenér přesvědčen, že klisna jednoho dne skončí ve své rodné zemi jako chovná klisna. "Věřím, že cestu letadlem navzdory své neblahé zkušenosti zvládne. Ale už si ji navždy budeme pamatovat jako jediného koně, který vyskočil z letadla, přežil a vyhrál…"
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE